Dei Energy News

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ernst Young: Η τιμή της διαιτησίας είναι κάτω από το κόστος της ΔΕΗ


Στη δημοσιότητα δίνει η ΔΕΗ τα στοιχεία του κόστους παραγωγής
της μετά την πρόσφατη απόφαση σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος προμήθειας της Αλουμίνιον, προκειμένου, όπως αναφέρει η επιχείρηση "να καταδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ".
Η επιχείρηση ανέθεσε ειδικότερα στην εταιρεία ERNST YOUNG Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε., την επαλήθευση των υπολογισμών της ΔΕΗ αναφορικά με το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα (MWh), τόσο για τις λιγνιτικές μονάδες όσο και για το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του διασυνδεδεμένου συστήματος για τις χρήσεις 2009 έως 2012.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ERNST YOUNG, το πραγματικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ ξεπερνά την τιμή που επιδικάστηκε για την προμήθεια της Αλουμίνιον, η οποία ανέρχεται σε 36,6 Ευρώ/Mwh.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ:
«Δεδομένου ότι από το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει στους καταναλωτές, η ΔΕΗ Α.Ε. παράγει περίπου το 65%-70% και το υπόλοιπο το αγοράζει από τρίτους ιδιώτες παραγωγούς, στην επαλήθευση αυτή περιλαμβάνεται επίσης και το κόστος του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας που η ΔΕΗ διαθέτει στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αγορών από τους τρίτους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.
Οι διαδικασίες επαλήθευσης διενεργήθηκαν με βάση το Διεθνές Πρότυπο Συναφών Εργασιών 4400 – «Αναθέσεις Προσυμφωνημένων Διαδικασιών σχετικά με Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση» και στηρίχτηκαν σε ποσά των δημοσιευμένων ελεγμένων Οικονομικών Καταστάσεων της ΔΕΗ αναφορικά με στοιχεία κόστους δαπανών και στα ποσοτικά στοιχεία παραγωγής ενέργειας που προκύπτουν από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Επαληθεύτηκε επίσης και η κεφαλαιακή παραχώρηση για τις δραστηριότητες ορυχείων, λιγνιτικής παραγωγής και παραγωγής στο διασυνδεδεμένο σύστημα.»
Τα στοιχεία για τα κόστη
Από την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών προέκυψε ότι το μοναδιαίο κόστος παραγωγής Ευρώ /MWh στις επιμέρους δραστηριότητες ανέρχεται σε:

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι από 1-1-2013 τα στοιχεία κόστους θα είναι προσαυξημένα με το αυξημένο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2), μετά την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων την 31-12-2012.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Επιπρόσθετα η Εταιρεία, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαλήθευσης, υπολόγισε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ αν προστεθεί μία ελάχιστη απόδοση κεφαλαίων πάνω στην επαληθευμένη κεφαλαιακή βάση. Με βάση τον υπολογισμό αυτό τα παραπάνω κόστη διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Επισημαίνεται ότι τα ως άνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ επαληθεύουν πλήρως τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που ο Διεθνής Συμβουλευτικός Οίκος PwC Λονδίνου κατέθεσε εγγράφως στο διαιτητικό δικαστήριο.

Σε συνέχεια της πρόσφατης Απόφασης (υπ΄αριθμ. 1/2013) της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ, η οποία επιδίκασε τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. καταφανώς κάτω του κόστους, προκαλώντας αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη ΔΕΗ Α.Ε., η Εταιρεία, με στόχο τη θεμιτή προστασία των συμφερόντων της καθώς και των συμφερόντων των μετόχων της, αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να δημοσιοποιήσει με απόλυτη διαφάνεια τα στοιχεία κόστους της προκειμένου να καταδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει:
«Καθίσταται πλέον πασιφανής η τεράστια απόκλιση της τιμής των 36,6 Ευρώ/Mwh που επιδίκασε η πλειοψηφία (2 προς 1) του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε σχέση με το πραγματικό κόστος.

Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που ήθελε να ικανοποιήσει την αδικαιολόγητη απαίτηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. να τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη φθηνότερη λιγνιτική παραγωγή (μετακυλίοντας στους λοιπούς καταναλωτές το κόστος των ακριβότερων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου του Ομίλου Μυτιληναίου), η τιμή που επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου απέχει τουλάχιστον 20 Ευρώ/MWh από το πραγματικό κόστος.
Τα δύο μέλη της πλειοψηφίας του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξαν απολύτως αδικαιολόγητα και αυθαίρετα:
•      να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους που κατέθεσε η PwC,
•      να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για την υπό εξέταση από τη Διαιτησία περίοδο,
•      και τελικώς να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στους καταφανώς αυθαίρετους και εσφαλμένους υπολογισμούς στελέχους της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. αναφορικά με το εσωτερικό κόστος της ΔΕΗ.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η πώληση επί ζημία κάτω του κόστους παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο γενικούς κανόνες του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου αλλά και ειδικότερα την εθνική έννομη τάξη που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ορίζει ρητά ότι τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει:
•      να αντανακλούν το πραγματικό κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
•      να μη δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ Καταναλωτών της ίδιας Κατηγορίας.
•      να μην στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Δεν νοείται απόφαση διαιτησίας που αντιβαίνει στην Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία. Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της καθώς και των συμφερόντων των μετόχων της και των καταναλωτών.»

 http://energypress.gr/news/reuma/Sth-dhmosiothta-ta-kosth-paragwghs-ths-DE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News