Dei Energy News

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Με ιδιώτες συζητά η ΔΕΗ για τα πολυϊατρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί
ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ως «ενδιάμεσοι» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα

Σοβαρές ανησυχίες για τη διάλυση των πολυϊατρείων της ΔΕΗ, την παραχώρηση των υπηρεσιών τους σε ιδιώτες και κατ’ επέκταση την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων της επιχείρησης, προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μέχρι σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό της επιχείρησης και την έκθεση των εργαζομένων σε επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, τα πολυϊατρεία της ΔΕΗ, παρά την απόσπαση των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, λειτουργούν ανεξάρτητα, παρέχοντας πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους από εξειδικευμένο προσωπικό. Με αφορμή την επικείμενη ενοποίηση των μονάδων με τον ΕΟΠΥΥ, πέραν της διάλυσής τους, εκφράζονται φόβοι από την πλευρά των 380 εργαζομένων στα πολυϊατρεία (στην πλειονότητά τους γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί ιατρικών επαγγελμάτων) για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. 
Πηγές της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα συζητήσεις για την ανάθεση των υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες. Πληροφορίες λένε πως έχουν προσκληθεί ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να λειτουργήσουν επιπλέον ως «ενδιάμεσοι» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν πως οι παραπάνω αλλαγές θα έχουν επιπλέον κόστος 4 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση. Ο λόγος που οι ενέργειες έχουν «παγώσει» φέρεται να είναι οι διαφωνίες που προέκυψαν σταδιακά μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών. 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έχει ήδη τεθεί το ζήτημα να μπει πρόσθετη εισφορά ύψους 40 έως 50 ευρώ στους εργαζόμενους προς κάλυψη των δαπανών των ιατρικών υπηρεσιών. Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον διευθυντή Επικοινωνίας της ΔΕΗ Α.Ε., Κίμωνα Στεριώτη, ο οποίος εξήγησε πως η επιχείρηση δεν έχει υπό την εποπτεία της τα πολυϊατρεία και επομένως δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία τους. «Είναι θέμα της πολιτείας, όχι της ΔΕΗ» είπε ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ενδεχόμενη κατάργηση των πολυϊατρείων.

Αποσκοπώντας στη διατήρηση της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τα πολυϊατρεία, οι γιατροί αντιπροτείνουν οι μονάδες να λειτουργούν αυτοχρηματοδοτούμενες και αυτοδιαχειριζόμενες από την επιχείρηση. Υποστηρίζουν επιπλέον πως η παραπάνω επιλογή θα έχει πολύ μικρότερο κόστος για την ΔΕΗ συγκριτικά με ενδεχόμενη ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτες (γίνεται λόγος για λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά έτος). Μάλιστα θεωρούν πως με τις παραπάνω προϋποθέσεις τα πολυϊατρεία θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν ως προς την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Στ.Ζ., ΜΠ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News