Έκθετη τη ΔΕΗ αφήνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για την απόφαση της ΔΕΗ να καταγγείλει τη σύμβαση με την Αλουμίνιον παρά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Η πρωτοφανής απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την πώληση ρεύματος στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που την υποχρεώνει να πωλεί ρεύμα στην Αλουμίνιον σε φθηνότερη τιμή από ότι θα ήθελε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο χώρο της βιομηχανίας και αναταραχές μεταξύ των δύο εταιρειών με το αρμόδιο υπουργείο να τοποθετείται σήμερα εμμέσως υπέρ της Αλουμίνιον. 


Εξάλλου, είναι πρόδηλη η προσπάθεια ακόμη και εκφοβισμού όσων εταιρειων επιχειρούν να διεκδικήσουν νόμιμα ανταγωνιστικές τιμές στο ρεύμα, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ ακολούθησε για μια ακόμη φορά μια τακτική αγνόησης αποφάσεων δικαστηρίων στην οποία μάλιστα η ίδια προσέφυγε για το ζήτημα της Αλουμίνιον.  


Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά την καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιο ΑΕ από τη ΔΕΗ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Παπαγεωργίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι  «η Διαιτησία για την τιμή πώλησης του ρεύματος στην Αλουμίνιον είχε όμοιο χαρακτήρα δικαστηρίου σύμφωνα με τον Νόμο 4001. Για τη Διαιτησία που ήταν υπό την αιγίδα της ΡΑΕ , είχαν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές με τη διαδικασία. Η διαιτησία είναι ένας καινούργιος θεσμός, πολύ σημαντικός για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την αγορά μετά από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι υπό συζήτηση όπως και το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο πελάτη αλλά με τη βιομηχανία στο σύνολό της».


Αν και ο κ. Παπαγεωργίου αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, τόνισε ότι «σαφώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα, είναι όμως και ο μοναδικός πάροχος. Έως ότου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα δώσει ευελιξία στην αγορά και θα δημιουργηθούν στο μέλλον εναλλακτικοί πάροχοι. Η ΔΕΗ θα στηριχθεί και σαφέστατα θα εξεταστούν οι καλύτερες λύσεις αντιμετώπισης παρομοίων περιπτώσεων βιομηχανιών υψηλής τάσης, που υποθέτω ότι θα ζητήσουν μέσω της διαιτησίας ή μέσω της αγοράς καλύτερες τιμές προμήθειας».


Σε κάθε περίπτωση, ως προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της εγχώριας βιομηχανίας, η ΔΕΗ αρνείται πεισματικά να «συμμορφωθεί» με αποφάσεις δικαστηρίων επιβάλλοντας τους δικού της όρους.


Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Όμιλος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι  η απόφαση της ΔΕΗ να καταγγείλει τη σύμβαση με την Αλουμίνιον παραβιάζει ευθέως τη διαιτητική απόφαση, τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες και καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς. «Έπειτα από μία διαδικασία που διήρκησε πάνω από 18 μήνες, κατά την οποία προσκομίστηκαν μελέτες και γνωμοδοτήσεις από ακαδημαϊκούς και διεθνείς οίκους συμβούλων εγνωσμένου κύρους, το συλλογικό Διαιτητικό όργανο για πρώτη φορά εξέτασε το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση του φορτίου κατανάλωσης της Αλουμίνιον και αποφάσισε τεκμηριωμένα ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να προμηθεύει με ρεύμα την Αλουμίνιον με τίμημα 40,7 ευρώ/MWh για το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης της Αλουμίνιον, μη συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ/ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ και ΔΕΤΕ. Το εν λόγω τίμημα ισχύει για το διάστημα από 1.7.2010 έως 31.12.2013».