Dei Energy News

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Παπαγεωργίου: Οι 4 πυλώνες του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας


Τα τέσσερα βήματα – κεντρικούς πυλώνες για το στρατηγικό
ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Ημερίδα του Μανιατάκειου Ιδρύματος στην Καλαμάτα, με θέμα «Η πολιτική μας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγοράς Ενέργειας»
Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα βήματα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, έχουν ως εξής:
«Πρώτον, προστασία του καταναλωτή: Θεσμοθετήσαμε την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, διευρύναμε και ενισχύσαμε τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο μέσα από απλές και σαφείς διαδικασίες, ενώ μία από τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας στον ενεργειακό τομέα είναι να αναδείξει σε μείζον ζήτημα την προστασία των καταναλωτών από την ενεργειακή πενία.
Δεύτερον, εξυγίανση και απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς: Υιοθετήσαμε το νέο Μεταβατικό Ρυθμιστικού Πλαισίου, που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μοντέλο (target model) της αγοράς ηλεκτρισμού το 2015. Προχωρούμε στην άρση των στρεβλώσεων και την αρμονική κατάργηση υποστηρικτικών μηχανισμών με σκοπό, αφενός να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα για ολόκληρη την αλυσίδα της ενεργειακής αγοράς, και παράλληλα να προχωρήσουμε στο ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς με την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, σύντομα θα λάβουμε από την Ρυθμιστική Αρχή τις τελικές προτάσεις για τις δημοπρασίες «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, προκειμένου να προχωρήσουμε από το νέο έτος στην εφαρμογή τους. Περαιτέρω, προχωρούμε στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, στοχεύοντας στην ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε αυτή να μην παράγει πλέον ελλείμματα εις βάρος των παραγωγών, του συστήματος και του τελικού καταναλωτή.
Τρίτο βήμα, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια και σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας:  
Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε την επιλογή του αγωγού TAP, της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης των τελευταίων ετών. Δημιουργήσαμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε μεγάλοι επενδυτές ...
διεθνούς κύρους να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως στην περίπτωση αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Αναστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα, διευκολύναμε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για έργα στρατηγικά για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, όπως η ΔΕΗ για την νέα υπερσύγχρονη μονάδα V στην Πτολεμαΐδα. Προχωρήσαμε σε σειρά νομοθετικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους και σχεδιάζουμε την εισαγωγή και νέων ρυθμίσεων για τη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων. Με αποφασιστικότητα προωθούμε τον σχεδιασμό μας για αποκρατικοποιήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτή του Διαχειριστή του δικτύου υψηλής τάσης ΑΔΜΗΕ, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που θα προσφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση των ηλεκτρικών υποδομών σε ολόκληρη την χώρα και στην Πελοπόννησο, οπού το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο.
Τέταρτο και ενδεχομένως σημαντικότερο βήμα, σχεδιάζουμε από σήμερα τα επόμενα μας βήματα ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του μέλλοντος. Θα προχωρήσουμε, για πρώτη φορά, στον προσδιορισμό του στρατηγικού μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το μείγμα καυσίμου που χρειαζόμαστε με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες μας σε ορίζοντα 20ετίας.  Επιπλέον, αναβαθμίζουμε το ρόλο της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Δίκτυα και προχωρούμε σε διακρατικές συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, με μεγάλα ενεργειακά, οικονομικά και κυρίως γεωπολιτικά οφέλη. Με έργα που μπορούν να αναδείξουν, για πρώτη φορά, το ρόλο της Ελλάδος από «σημείο προορισμού» σε «πύλη εισόδου» για τα ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε παράλληλα στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ προς την Μεγαλόπολη.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ:
«Σήμερα το έργο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση υλοποίησης και ο αγωγός προς την Μεγαλόπολη, μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας μας θα ολοκληρωθεί.
Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία, του σταθμού φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, που έρχεται να προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, αλλά επιπλέον, το ενεργειακό μείγμα των βιοτεχνικών - αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται εμπλουτίζεται με ένα καύσιμο με διευρυνόμενες χρήσεις και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Και φυσικά, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την μεταφορά του φυσικού αερίου στους νομούς της περιοχής, με πρώτο προορισμό την περιοχή της Καλαμάτας,  με προοπτική  την  γεωγραφική επέκταση  του Συστήματος Φυσικού Αερίου Υψηλής  Πίεσης στο σύνολο της  Πελοποννήσου».

 http://energypress.gr/news/reuma/Papagewrgioy:-Oi-4-pylwnes-toy-energeiakoy-shediasmoy-ths-Elladas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News