Dei Energy News

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τον Ιανουάριο η έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ


Eισηγήσεις για αύξηση των χρεώσεων στο δίκτυο μεταφοράς
ηλεκτρικού ρεύματος, που θα σημάνει αντίστοιχη επιβάρυνση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστικός για τους επενδυτές ο υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, φιλοδοξεί να ανοίξει τον δεύτερο κύκλο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, με τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ.
Νεότερες πληροφορίες για τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο βάσει του αρχικού προγράμματος η προκήρυξη έπρεπε να δημοσιευτεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, τοποθετούν τώρα την προκήρυξη τον Ιανουάριο του 2014.
Αυτό βέβαια σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, καθώς για να προχωρήσει το πρότζκετ, από το οποίο ξεκινά και το όλο εγχείρημα αποκρατικοποίησης και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει περάσει η νομοθετική ρύθμιση που θα ενοποιεί τα δύο στάδια της ιδωτικοποίησης και θα μεταφέρει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του Διαχειριστή που σχετίζονται με την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ώστε να απαλλαγεί ο Διαχειριστής από τα διάφορα χρέη.
Tαυτόχρονα προτείνεται ο επαναπροσδιορισμός των χρεώσεων χρήσης δικτύου, για να βελτιωθεί η απόδοσή του και να προσελκύσει περισσότερους υποψήφιους επενδυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται σενάρια αύξησης των χρεώσεων, προκειμένου η απόδοση από περίπου 8% που είναι σήμερα να φθάσει στο 10%, όσο και η απόδοση του ΔΕΣΦΑ. Βέβαια μία τέτοια αύξηση θα σημάνει ανάλογη επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, κάτι που πολιτικά θα προτιμούσε να μη διαχειριστεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή. Η όποια αύξηση πρέπει να περάσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία πέρυσι είχε μειώσει τα τέλη δικτύου, προκαλώντας τη δυσφορία του ΑΔΜΗΕ.
«Μνηστήρες»
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ: Πέραν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ο ασφαλιστικός τους φορέας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την ενσωματωμένη περιουσία του Ταμείου στον ΑΔΜΗΕ. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για την άνοιξη του 2014.
Επίσης καθυστερεί η καταγραφή των παγίων της εταιρείας, καθώς αξιώσεις σε διάφορα ακίνητα προβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής των Δικτύων Χαμηλής Τάσης, εταιρεία επίσης θυγατρική 100% της ΔΕΗ. Πρόσφατα εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απέστειλε επιστολή ζητώντας οι εγγυήσεις του δημοσίου που είχαν δοθεί στην ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ για δάνεια που είχε λάβει από την ΕΤΕπ να ισχύσουν ακόμα και όταν αλλάξει ιδιοκτήτες ο Διαχειριστής.
Εγκυρες πηγές ανέφεραν πάντως ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με τον τρόπο που ξεπεράστηκε και σε άλλες υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες που είχαν λάβει δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Στα τέλη του 2012 ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ΑΔΜΗΕ έφθανε στα 276 εκατ. ευρώ.
Καταρχήν, για την εταιρία φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Την ..
Πέμπτη, ο επικεφαλής του ιταλικού διαχειριστή δικτύων ηλεκτρισμού TERNA και ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ επισκεφθηκαν τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ σχετίζεται με το ποσοστό 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ και τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε πρώτα την πώληση της ΔΕΠΑ και μετά αυτήν των ΕΛΠΕ με «προίκα» τα έσοδα από τη διάθεση του 35%. Πλέον το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τα ΕΛΠΕ να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τη ΔΕΠΑ και στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια ακόμα και για διάθεση των μετοχών του Δημοσίου, αφού προηγουμένως ασκηθεί το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης με τον όμιλο Λάτση, που είναι ο άλλος βασικός μέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων. Κύκλοι της αγοράς εξάλλου ανέφεραν ότι για την εταιρεία εκδηλώνει ενδιαφέρον η ρωσική Rosneft.
Η πώληση της ΔΕΠΑ, μετά το ναυάγιο με τη ρωσική Gazprom, φαίνεται να μετατοπίζεται για τα μέσα του 2014 με την ελπίδα ότι μέχρι τότε η ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού θα έχει βελτιωθεί και ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να αποπληρώνουν την εταιρεία για το αέριο που τους προμηθεύει ώστε να μη συσσωρεύει απλήρωτους λογαριασμούς.
Τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ήταν ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε η Gazprom για την αιφνιδιαστική αποχώρησή της από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Οσο δεν βρίσκεται λύση στο πρόβλημα των χρεών, που ξεκινά από την έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ προς την οποία οι απλήρωτοι λογαριασμοί φθάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ, τόσο θα δυσκολεύει το εγχείρημα πώλησης της ΔΕΠΑ. Εκτιμάται πάντως ότι αν τελικά αποσυνδεθεί η είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τα έσοδα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν, οπότε θα μπορέσουν να κινηθούν καλύτερα οι χρηματοοικονομικές ροές στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου.
(Μ. Πίου, Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News