Dei Energy News

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μεταφορά ρεύματος στην Κύπρο

Για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μεταφορά στην Κύπρου ηλεκτρικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια
κάνουν λόγο δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που επικαλούνται μάλιστα έγγραφο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Το σχέδιο εντάσσεται στα πλαίσιο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας  για την κατάρτιση μελέτης στο θέμα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’ (‘ΤΔΒΚ’) και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση’.  Παράλληλα με την μελέτη σκοπιμότητας που διεξάγεται για το συγκεκριμένο σχέδιο, στις 3 Οκτωβρίου 2012, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της’ ΤΔΒΚ’ με αντικείμενο το σχέδιο μεταφοράς νερού στην ‘ΤΔΒΚ’, αποφασίστηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.  Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε επισήμως ότι εντός του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ‘ΤΔΒΚ’».
Το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα φτάσει με καλώδιο από την Ανατολία στα κατεχόμενα, ενδέχεται στο μέλλον να πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές.
Στο έγγραφο διατυπώνεται καταληκτικά η εκτίμηση ότι τα εν λόγω σχέδια ενδέχεται να συμβάλλουν στην απόσυρση της ιδέας για δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου.
Αν οι πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου ευσταθούν, τότε πρόκειται για ένα επίσημο έγγραφο που θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
Στο έγγραφο πάντως  δεν διευκρινίζεται ποια είναι συγκεκριμένα η επικαλούμενη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα, ούτε δίνονται εξηγήσεις για το πως το θέμα της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, δηλαδή τρίτων μερών, και όχι της όποιας συμφωνίας θέλει να υπογράψει μελλοντικά η ίδια η Λευκωσία.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News