Dei Energy News

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Προετοιμάζεται το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ

“ Αν και μέχρι να φτάσει η έναρξη αποκρατικοποίησης έχει να... κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως η δικομματική θέτει τις βάσεις για ένα νέο "ξεπούλημα", αδιαφορώντας για όλες τις συνέπειες που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια κίνηση, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε επίπεδο κοινωνικού οφέλους. ”
Του Γιάννη Αγουρίδη
Τον τρόπο που θα "σπάσει" σε κομμάτια η ΔΕΗ, με απώτερο στόχο (κυβέρνησης και τρόικας) το "ξεπούλημα" της εν λόγω εταιρείας στρατηγικού χαρακτήρα για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέλυσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ με θέμα «Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη».  Αν και μέχρι να φτάσει η έναρξη αποκρατικοποίησης έχει να... κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως η δικομματική θέτει τις βάσεις για ένα νέο "ξεπούλημα", αδιαφορώντας για όλες τις συνέπειες που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια κίνηση, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε επίπεδο κοινωνικού οφέλους.

Τα επόμενα βήματα...
Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η Πολιτεία, σε συμφωνία με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ισχύοντος δημοσιονομικού προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη, επέλεξε ως τον βέλτιστο τρόπο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, περιγράφοντας τα βήματα αποκρατικοποίησης ως εξής:

Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ώς τα μέσα του 2014.

Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού, της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ως το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η... λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ» θα περιλαμβάνει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Ακόμη, η «Μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Επίσης, θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε λιγνίτη, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Συνεπώς, τόσο το παραγωγικό μείγμα όσο και η πελατειακή βάση της «Μικρής ΔΕΗ», θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -μέσω της διάθεσης του 17% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή- ώς το τέλος του 2015 ή το πρώτο τρίμηνο του 2016 το αργότερο.

Επίθεση σε ΡΑΕ και Αλουμίνιον 
Ο κ. Ζερβός δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι η ΡΑΕ παρέτεινε πλήθος στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και εξαίρεσε αυθαίρετα μονάδες της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις για τη διασφάλιση ισχύος, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν για τις μονάδες φυσικού αερίου με κόστος για την Επιχείρηση που εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα είναι σκανδαλώδης καθώς υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αδικεί την εταιρεία, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη έχει αποφασισθεί η κατάθεση σχετικής προσφυγής στις Αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News