Dei Energy News

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εφάπαξ σε… δέκα χρόνια


Kegeroglou-Vasilis


Σε 10 χρόνια ελπίζουν να πάρουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), από το εφάπαξ, για το οποίο πλήρωναν σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Το παραπάνω άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη. Όπως είπε, το υπουργείο Εργασίας μελετά ήδη νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ.
Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, εξαιτίας των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν και διαπιστώνονται στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών, το θέμα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ούτως ώστε να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.
Απόσβεση σε… 10ετή βάση
«Επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού λαμβάνει ως αξίωμα αυστηρά το «περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές = ποσό προς διάθεση», το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκατομμύρια, να αποσβεστούν σε δεκαετή βάση προκειμένου να υπάρξει ήπια αποκλιμάκωση» εξήγησε ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι αυτό είναι μια νέα εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, πιστεύει ότι θα επιτευχθεί και προσέθεσε ότι το υπουργείο σε αυτό το πλαίσιο μελετά τις απαιτούμενες προεργασίες και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί πρακτικά και τεχνικά το θέμα. «Στόχος μας είναι η κατά το μέτρο του δυνατού ομαλότερη μετάβαση από τους παλαιούς τρόπους στη νέα τεχνική βάση, στο νέο τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, σύμφωνα πάντα και με βάση τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων, όπως ισχύουν» εξήγησε ο κ. Κεγκέρογλου.
Στρατούλης: «Εξαέρωση επικουρικών και εφάπαξ»
«Πάμε σε εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, σε μετατροπή τους σε φιλοδωρήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης ο οποίος ρώτησε ακόμη για ποιους και από πότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.
«Δεν μπορώ να απαντήσω διότι αυτό θα είναι η απόφαση έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος αφού κάνουμε την τροποποίηση η οποία ουσιαστικά εξομαλύνει τα πράγματα ούτως ώστε να μην υπάρχει βίαιη μεταβολή» διευκρίνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News