Dei Energy News

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. – ΔΕΗ Α.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 
Τ.Ε. ΟΜΙΛΟΥ  Δ .Ε .Η
ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΕΣΙΝΕ.

Για όσους δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει, κάποτε στον Ελληνικό χώρο λειτουργούσε η Γαλλικών συμφερόντων βιομηχανία αλουμινίου «ΠΕΣΙΝΕ».

Η λειτουργία της βασιζόταν στην πάμφθηνη χρέωση της τιμής της Mwh από την πάλαι κραταιά κρατική ΔΕΗ, βάσει διακρατικής συμφωνίας.

Τα χρόνια κύλησαν, η βιομηχανία αλουμινίου πέρασε σε Ελληνικά χέρια (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε), η ΔΕΗ άλλαξε μορφή εισήχθη στο χρηματιστήριο και αναγκαστικά έπρεπε να είναι ανταγωνιστική στο απελευθερωμένο ενεργειακό περιβάλλον, όπου δραστηριοποιούνται πλέον ανταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

Όπως διαπιστώνουμε, οι καιροί μπορεί να άλλαξαν, αλλά οι νοοτροπίες των επιχειρηματικών συμφερόντων και η αντιμετώπισης τους από το κράτος παραμένουν σταθερές.

Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε κατόρθωσε και πήρε άδεια αυτοπαραγωγού, καταρχήν  για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες που στην συνέχεια μετέτρεψε σε άδεια συμπαραγωγού για να συμμετέχει στην αγορά ενέργειας.

Δεν φτάνει που η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε έχει την δυνατότητα να παράγει και να προμηθεύει το σύστημα με ενέργεια σε υψηλές τιμές, απαιτεί για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου της να επιβάλλει τιμή προμήθειας από την ΔΕΗ κάτω του κόστους παραγωγής της.

Η τελευταία πράξη του καλοστημένου έργου παίχτηκε  στο Διαιτητικό Δικαστήριο που ανέλαβε να καθορίσει την τιμή της προμήθειας ενέργειας ανά Mwh της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε από την ΔΕΗ.

Πρωτάκουστη η κατά  πλειοψηφία  απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας της ΡΑΕ, που αποδέχεται όλους τους ισχυρισμούς του ενός μέρους (ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ), στηριζόμενη στην κατάθεση του Οικονομικού Δ/ντη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ατράνταχτα επιχειρήματα της ΔΕΗ, ιδίως για το πιο είναι το κόστος της.

Το σχέδιο στηρίζεται σε δύο βήματα:

Πρώτο βήμα, το επιχείρημα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ για την ενεργειακή της εξάρτηση από την ΔΕΗ.

Η Διαιτησία δεν έλαβε υπόψη της ότι σε μια αγορά πλήρως απελευθερωμένη, ο ισχυρισμός τους ότι η λειτουργία της εταιρείας τους εξαρτάται ενεργειακά από την ΔΕΗ, δεν ευσταθεί. 

Κατά περίεργο τρόπο  η Διαιτησία  απεδέχθη τα επιχειρήματα τους.  

Δεν έλαβε υπόψη της ότι το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο τους  κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. 
Επίσης ότι, σε ένα τελείως απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό ενεργειακό περιβάλλον, οι δυνατότητες προμήθειας ενέργειας είναι και από την χονδρεμπορική αγορά και  από εισαγωγές και μάλιστα όταν η συνολική ζήτηση ενέργειας σε Εθνικό επίπεδο υπολείπεται κατά πολύ της εγκατεστημένης ισχύος.

Δεύτερο βήμα, ο καθορισμός της τιμής ανά Mwh με βάση τα στοιχεία παρελθόντων ετών που η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε κατέθεσε.

Καθοριστικό στοιχείο η μεθοδολογία και τα στοιχεία που κατατέθηκαν για το κόστος παραγωγής της ενέργειας από την ΔΕΗ.

Η Διαιτησία δεν έλαβε υπόψη της τα αναλυτικά στοιχεία της ΔΕΗ, ούτε την τεχνική έκθεση του Οίκου PWC που αξιολογεί  για τα έτη 2011 και 2012, ότι το μέσο κόστος παραγωγής για τις λιγνιτικές  μονάδες της ΔΕΗ ήταν 62€/Mwh. Παρά ταύτα  κατέληξε στην εξωφρενική απόφαση για χρέωση στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε στο τίμημα του 36,6 €/Mwh.

Ακόμη και πιο χαμηλά δηλαδή  και από την απόφαση της ίδιας της ΡΑΕ που το όριζε

σε 42€/Mwh.

Για την απόφαση τους αυτή πήραν ως βάση το κόστος «φανταστικών» λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (στοιχεία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ), ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εξωπραγματική αυτή τιμή.            

Δεν γνωρίζουν ότι η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ προέρχεται από Μονάδες  μείγματος καυσίμου με διαφορετικό κόστος παραγωγής και περιλαμβάνει μια σειρά επιβαρύνσεων;

Σκέφτηκαν που θα οδηγήσουν την ΔΕΗ εάν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή και ποια θα είναι τα μελλοντικά επακόλουθα αυτής;

Εάν αυτό δεν είναι στοχευμένη μεθόδευση σε βάρος της ΔΕΗ, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Μήπως ο τελικός σκοπός είναι η κατάρρευση της ΔΕΗ προκειμένου να γίνει εύκολη λεία για τα δικά τους χέρια;

ΤΟΥΣ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ,

ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΤΟΧΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News