Dei Energy News

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μεγαλύτερα «κλειδωμένα» κέρδη για ΑΔΜΗΕ ώστε να προσελκύσει επενδυτές


Με «προίκα» υψηλότερα έσοδα, δηλαδή μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων του, προωθείται η πώληση του ΑΔΜΗΕ, καθώς μόνο έτσι θα καταστεί ελκυστικότερος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
 
Πρόκειται για σχέδιο αύξησης των εσόδων του ΑΔΜΗΕ, τα οποία ρυθμίζονται με απόφαση της ΡΑΕ, με την απόδοση να βρίσκεται σήμερα στο 8%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά χαμηλό, σύμφωνα με όσα έχουν διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελευταίοι έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι προκειμένου να υπάρχει επαρκές κίνητρο ώστε να κατέβουν στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα τους ενδιέφερε μια απόδοση της τάξης του 10%-11%.
 
Επίσης, έχουν ζητήσει το νέο αυτό πλαίσιο να παραμείνει σταθερό για μια περίοδο τουλάχιστον 3 με 5 ετών.
 
Εφόσον, οι αρμόδιοι καταλήξουν σε μια τέτοια λύση, τότε η ΡΑΕ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει των κώδικα τιμολόγησης, και για τα καινούργια projects, για εκείνες δηλαδή τις επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο νέος ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ, να οριστεί ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα είναι 10%-11%.
 
ΥΠΕΚΑ : «Καλυμμένη η ΕΤΕπ»
 
Αναφορικά με την άλλη μεγάλη εκκρεμότητα γύρω από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το τι θα γίνει με τα δάνεια που του έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πηγές του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
 
Όπως συμβαίνει με κάθε προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία που έχει δανειστεί από τράπεζες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πωλητής να συνεννοηθεί πρώτα μαζί τους, διαφορετικά η συναλλαγή δεν προχωράει.
 
Στην περίπτωση λοιπόν του ΑΔΜΗΕ, ένα μεγάλο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού του, ύψους 275,8 εκατ. ευρώ που βάρυνε την κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ στο τέλος του 2012 (σσ: χωρίς να αποκλείεται το ποσό να έχει αυξηθεί), προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Όπως είχε πρόσφατα γράψει το «Energypress», η ΕΤΕπ απέστειλε στα τέλη Οκτωβρίου επιστολή στην ΔΕΗ (τη μητρική εταιρεία), ζητώντας να ενημερωθεί για το τι ακριβώς θα συμβεί με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία μάλιστα φέρουν την… εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
 
«Αυτές οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας», επισήμαινε στην επιστολή της η ΕΤΕπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση ο καινούργιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή τους !
 
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς το γεγονός θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για κάθε ενδιαφερόμενο.
 
«Η ΕΤΕπ, θα είναι πλήρως καλυμμένη. Όπως ακριβώς και για τις άλλες τράπεζες, έτσι και για την ΕΤΕπ, θα υπάρξει στη συμφωνία μετόχων με τον νέο αγοραστή μια ειδική αναφορά ότι ο τελευταίος θα αναλάβει να αποπληρώσει τα δάνεια που βαρύνουν τον ΑΔΜΗΕ. Για το λόγο αυτό θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία συγκεκριμένες ρήτρες με πέναλτυ, εφόσον δεν το κάνει. Ότι έγινε δηλαδή ακριβώς και με τονΔΕΣΦΑ, θα γίνει και με τον ΑΔΜΗΕ», απαντούν πηγές του ΥΠΕΚΑ.
 
Οσο για την ανησυχία της ΕΤΕπ σχετίζεται πιθανότατα με το ειδικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της ως τράπεζα, κάτι που την υποχρεώνει να είναι εξαιρετικά προσεκτική (έως και επιφυλακτική μερικές φορές) όταν ιδιωτικοποιούνται εταιρείες που έχει δανείσει, ειδικά αν προέρχονται από χώρες σαν την Ελλάδα.
 
Όσο για τις άλλες ιδιωτικές τράπεζες που έχουν δανείσει τον ΑΔΜΗΕ, γίνεται ξεχωριστή συζήτηση, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
Καλό… 2014;
 
Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά από άλλες δυσκολίες, με κυριότερη την προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενοι ότι η περιουσία του Ταμείου τους είναι ενσωματωμένη στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, κάνουν πολλούς να εκτιμούν ότι θα πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
 
Θυμίζουμε ότι σαν καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου, που θα πρέπει να παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και η προκήρυξη της πώλησης έχει ορισθεί η 4η Δεκεμβρίου.
 
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ωστόσο πως οι ημερομηνίες θα τηρηθούν. Και επισημαίνουν, όπως έχει γράψει και το «Energypress», ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ει δυνατόν και πριν το Δεκέμβριο, να έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση ενός νέους κλαδικού ασφαλιστικού Ταμείου στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους όλου του ομίλου ΔΕΗ.
 
Εδώ και μήνες γίνεται μελέτη με σκοπό τον διαχωρισμό της περιουσίας των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ από εκείνη που είναι ενσωματωμένη στα πάγια του ΑΔΜΗΕ.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης για το διαχωρισμό των παγίων που βρίσκεται προς ολοκλήρωση, θα ενσωματωθούν στο σχετικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, και ο οποίος δεν πρόκειται -όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη- να επηρεάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο της ΔΕΗ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News