Dei Energy News

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τι προβλέπει η συμφωνία Μέρκελ - Σοσιαλδημοκρατικών για την ενέργεια


Νέους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπει η
συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία, οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες.
Βάσει του τελικού κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα, μέχρι το 2025, προβλέπεται η συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 40% – 45% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.
Για το 2035 το μερίδιο των ΑΠΕ ανεβαίνει στο 55%-65%.
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι στόχοι της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για συμμετοχή 35% έως το 2020, 50% έως το 2030 και 80% έως το 2050.
Σύμφωνα με τη βιομηχανία της χώρας, οι αλλαγές στους στόχους θα επιφέρουν ετήσια επιβράδυνση 1,25% - 1,67% στην ανάπτυξη του κλάδου έως το 2025.
Το γενικότερο σχέδιο για την αναμόρφωση του προγράμματος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ (επιδοτήσεις κλπ) αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ερχόμενο Πάσχα ενώ η υιοθέτησή του αναμένεται για το καλοκαίρι του 2014.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της συμφωνίας επισημαίνεται ότι τα παλιά έργα θα τύχουν προστασίας.
Σημειώνεται ότι ειδικά για την περίπτωση των χερσαίων αιολικών αναφέρεται καθαρά ότι οι επιδοτήσεις, ιδίως για έργα σε περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού, θα μειωθούν.
Στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του στόχου για 10 γιγαβάτ έως το 2020 στα 6,5 γιγαβάτ.
Η συμφωνία διατηρεί παράλληλα τη δέσμευση για κλείσιμο του τελευταίου πυρηνικού αντιδραστήρα το αργότερο μέχρι το 2022.
Επίσης, προβλέπει την ίδρυση ενεργειακού συμβουλίου το οποίο θα έχει ως αντικείμενο το λεγόμενο “ Energiewende”, δηλαδή τη μετάβαση της Γερμανίας από τα πυρηνικά στις ΑΠΕ.

 http://energypress.gr/news/reuma/Ti-problepei-h-symfwnia-Merkel-Sosialdhmokratikwn-gia-thn-energeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News