Η σημασία αλλά και το τεράστιο κόστος των έργων υποδομής που
σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ, με κορυφαίο το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων καθιστά εκ των ων ουκ άνευ, την αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Αυτό άλλωστε έχει επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όταν αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ενόψει της διάθεσης ποσοστού του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή. Με απλά λόγια όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, χωρίς τα λεφτά του ιδιώτη επενδυτή, δε θα γίνουν έργα υποδομής τα οποία εκτός από την οικονομική και κοινωνική σημασία, έχουν τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Άλλωστε θυμίζουμε ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων και στη συνέχεια της Κρήτης, εντάσσονται στο γενικότερο πλάνο του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει και το έργο «ορόσημο» της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 5 δις ευρώ, είναι ευνόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με το υφιστάμενο status quo στον ΑΔΜΗΕ.
Και ενώ τα πράγματα στον ΑΔΜΗΕ είναι αρκετά ξεκάθαρα – στην κατεύθυνση αυτή έχει άλλωστε προωθείται και συγκεκριμένο μοντέλο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του διαχειριστή από τη μητρική ΔΕΗ – η προχθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Γ. Κόλλια έδωσε τροφή σε νέα σενάρια σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για το μέλλον και της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής.
Τι είπε ο κ. Κόλλιας; Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για το επενδυτικό πρόγραμμα και άρα εξετάζονται όλα τα σενάρια όπως πχ η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων σε project , για τα οποία όπως και στον ΑΔΜΗΕ υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.
Ένα από αυτά είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Και επιπλέον ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή» πλάνο αποκρατικοποίησης για τον ΔΕΔΔΗΕ, τροφοδοτώντας με τη διατύπωση που χρησιμοποίηση τα σενάρια περί ύπαρξης προτάσεων για αποκρατικοποίηση.
Ωστόσο για το ίδιο θέμα, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται κατηγορηματικοί και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων: όπως λένε στο EnergyPress η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ (ύψος επενδύσεων, ανάγκη σε κεφάλαια κλπ) είναι διαφορετική από εκείνη του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο δεν υπάρχει πλάνο αποκρατικοποίησης.
Στην κατεύθυνση αυτή επισημαίνεται και το γεγονός ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του διαχωρισμού με τη ΔΕΗ, εάν επρόκειτο να εφαρμοστεί πλάνο πώλησης. Δηλαδή θα έπρεπε να υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός με μεταφορά των παγίων – που σήμερα είναι υπό την κυριότητα της ΔΕΗ – στη θυγατρική της.
Βεβαίως η πλευρά της κυβέρνησης δεν εμφανίζεται το ίδιο κατηγορηματική, στην προοπτική εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων σε συγκεκριμένα project – πιθανόν με τη μορφή ΣΔΙΤ ή άλλου είδους κοινοπραξία – ώστε να καταστεί εφικτή και να επιταχυνθεί η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ. Στην κατεύθυνση αυτή ωστόσο θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις, κάτι που αποτελεί άλλωστε και το αντικείμενο της μελέτης που έχει παραγγελθεί από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ από εξειδικευμένο σύμβουλο.
http://www.energypress.gr/news/reuma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου