Dei Energy News

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ, μισθούς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη

Στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί νέα τριετής σύμβαση προκειμένου, ώστε να δεσμεύσει τις εξελίξεις τόσο στον στο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) ενόψει της αποκρατικοποίησής του 
Σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, καθώς η ισχύουσα σύμβαση που υπεγράφη το 2012, λήγει το Μάιο του 2015. 
Κατά τις πληροφορίες, στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί νέα τριετής σύμβαση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δεσμεύσει τις εξελίξεις τόσο στον στο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) ενόψει της αποκρατικοποίησής του όσο και στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που πρόκειται σύμφωνα με το σχεδιασμό να ακολουθήσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση θα τεθεί θέμα αυξήσεων όχι στους ονομαστικούς μισθούς αλλά έμμεσα, με την επανενεργοποίηση της ωρίμανσης των μισθών, εφόσον λήξει το μεσοπρόθεσμο καθώς και αίτημα για ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στη ΔΕΗ από ασφαλιστική εταιρία.
Σημειώνεται ότι η ισχύουσα σύμβαση (στο πρώτο άρθρο) προβλέπει επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009 εφόσον λήξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Προβλέπει συγκεκριμένα ότι: «Οι πραγματοποιηθείσες κατ' εφαρμογή των νόμων 4024/2011 και 4046/2012 μισθολογικές ρυθμίσεις και διευθετήσεις που ισχύουν σήμερα, δυνάμει των αποφάσεων 239/2011 του Διευθύνοντος Συμβούλου και 134/29.05.2012 του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, θα εφαρμόζονται μόνο κατά τη διάρκεια ισχύος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά τη λήξη της οποίας το μισθολόγιο θα επανέλθει στα ισχύοντα στην εταιρεία την 31/12/2009».
Συνδικαλιστές της ΔΕΗ με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ κρατούν ωστόσο μικρό «καλάθι» επισημαίνοντας ότι το «σοκ» της επαναφοράς των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα θα ήταν πολύ μεγάλο για την εταιρία. Η μέση μείωση των μισθών στη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 35% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπέρασε και το 50%. Συνολικά το κονδύλι της μισθοδοσίας μειώθηκε από 1,18 δισ. ευρώ το 2009 σε 720 εκατ. ευρώ το 2012, εξέλιξη που εκτός από τις μειώσεις μισθών οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (από 22.582 σε 19.093 στο ίδιο διάστημα).
Τόσο συνδικαλιστές όσο και κύκλοι της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ θεωρούν βέβαιο ότι ο νέος πλειοψηφών μέτοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό, θα προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο την αποχώρηση υψηλόβαθμων στελεχών και ακολούθως σε προσλήψεις τεχνικών όπου υπάρχουν κενά. Αυτές τις ημέρες ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει τις εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό της εταιρίας για την επόμενη τριετία στις οποίες θα βασιστεί η ΡΑΕ για τον υπολογισμό του εγγυημένου εσόδου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News