Dei Energy News

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου για τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στη ΔΕΗ

Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου για τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στη ΔΕΗ
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στη ΔΕΗ Α.Ε.
Ο ίδιος, στην ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητά να μάθει ποιο το ληξιπρόθεσμο χρέος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ποιος έδωσε εντολή να δημοσιευθεί το ύψος της οφειλής στην οικονομική έκθεση της ΔΕΗ και ποια τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν.
Αναλυτικότερα η ερώτηση:
Θέμα: Χρέη της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. προς την ΔΕΗ Α.Ε.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΔΕΗ στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση (1 Ιανουαρίου 2014 - 30 Ιουνίου 2014) που δημοσίευσε πρόσφατα, η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, παρά την έκτακτη έκπτωση στα τιμολόγια των πελατών Υψηλής Τάσης που δόθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ της 28ης Οκτωβρίου 2014, εξακολουθεί να καταβάλλει μέρος της αξίας των τρεχουσών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, το ύφος του ληξιπρόθεσμου χρέους της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς την ΔΕΗ που έχει συσσωρευτεί από τις αρχές του έτους ξεπερνά ήδη τα 75.000.000 ευρώ. Μάλιστα αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άγνωστο κατόπιν ποιού είδους παρέμβασης, η ΔΕΗ δεν αναφέρει σε περιοδική Οικονομική της Έκθεση το ύφος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, με αποτέλεσμα η επίσημη ενημέρωση της κοινής γνώμης επί του θέματος να είναι ελλιπής.
Την ίδια στιγμή, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΙ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, μητρική εταιρία της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, δημοσίευσε και αυτή την Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση για την ίδια περίοδο, στην οποία αναφέρεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμά της στις 30 Ιουνίου 2014 ανέρχονταν σε 312.754.000 ευρώ, δηλαδή ήταν υπερτετραπλάσια από το χρέος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς την ΔΕΗ.
Η ιστορία με τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς την ΔΕΗ είναι μακρόχρονη και με πολλά επεισόδια, τελευταίο των οποίων ήταν η περίφημη διαιτητική απόφαση της ΡΑΕ που εκδόθηκε πριν περίπου έναν χρόνο, η οποία έστω και με σκανδαλώδη τρόπο μηδένισε προσωρινά, δηλαδή έως τις 31.12.2013, τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Επειδή όμως η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ξανάρχισε να συσσωρεύει χρέος μη εξοφλώντας τους τρέχοντες λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος και επειδή όπως φαίνεται το γεγονός αυτό δεν οφείλεται ούτε σε κάποια διαφωνία επί των τιμολογίων, αφού αυτά καθορίστηκαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 28ης Φεβρουαρίου 2014, ούτε σε οικονομική αδυναμία, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος είναι υπερτετραπλάσια του νέου χρέους, είναι προφανές ότι η συνεχής δημιουργία χρεών προς την ΔΕΗ αποτελεί πάγια πρακτική της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, για να εκβιάζει εν συνεχεία ευνοϊκές γι' αυτήν λύσεις, είτε με την μορφή κουρέματος του χρέους, όπως έγινε πριν 4 χρόνια, είτε με την μορφή κάποιας άλλης σκανδαλώδους διευθέτησης, όπως συνέβη πέρυσι με την διαιτητική απόφαση της ΡΑΕ. Και βέβαια την ίδια στιγμή δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος καταναλωτής της ΔΕΗ, από την πιο μεγάλη βιομηχανία έως τον τελευταίο οικιακό καταναλωτή, που να του έχει κουρευτεί έστω και 1 ευρώ από το χρέους του Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο είναι σήμερα το ακριβές ληξιπρόθεσμο χρέος τη ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς την ΔΕΗ και με ποια δικαιολογία δεν πληρώνεται;
2. Ποιος έδωσε την εντολή να μην δημοσιευτεί το ύφος της ληξιπρόθεσμης αυτής οφειλής στην τελευταία Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ;
3. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο και γενικότερα η κυβέρνηση για να εξοφληθεί άμεσα το ποσό αυτό; Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έλαβε θέση στο θέμα της σχέσης μεταξύ ΔΕΗ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ με τα τιμολόγια που ενέκρινε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ της 28ης Φεβρουαρίου 2014, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί τώρα ότι δεν εμπλέκεται στο θέμα, πολύ περισσότερο όταν μια εταιρία εμφανίζεται να αψηφά τελείως τις αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
4. Εφόσον δεν εξοφληθεί από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ η ληξιπρόθεσμη οφειλή και η ΔΕΗ αποφασίσει να προχωρήσει στην καταγγελία της σχετική συμβάσεως προμήθειας ρεύματος, προτίθεστε να παρέμβετε;
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/500552/erotisi-n-nikolopoyloy-gia-ta-hrei-tis-aloyminion-ae-sti-dei#ixzz3EiSHWvrp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News