Dei Energy News

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ενισχύθηκε 0,29% η Οριακή Τιμή ρεύματος – Πτώση στους ρύπους


Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με έντονη πτώση των φορτίων για το Ελληνικό Σύστημα καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν μπαίνοντας μέρα με τη μέρα περισσότερο στο φθινόπωρο, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η ομάδα E-ntelligence.
Στο -9,29% της προηγούμενης ανάλυσής μας (8/9/2014) έρχεται να προστεθεί άλλο ένα -6,56% για το προηγούμενο επταήμερο. Έτσι τα φορτία έφτασαν κατά την Κυριακή (14/9/14) στα επίπεδα του προηγούμενου Μαΐου, αφήνοντας οριστικά πίσω τα υψηλά
της καλοκαιρινής περιόδου. Παρ’ ́όλα αυτά η Οριακή Τιμή Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) δεν ακολούθησε την περαιτέρω πτώση του φορτίου, όπως είχε κάνει προ 15νθημέρου, αλλά ενισχύθηκε οριακά με 0,29% και έκλεισε στο 7ήμερο στα 57,41 ευρώ/MWh. Όσον αφορά στη λειτουργία των Μονάδων το μόνο αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από 2 Λιγνιτικές Μονάδες που λείπουν λόγω ετήσιας συντήρησης (Αγ. Δημήτριος 2 & Καρδιά 4), για αρκετές μέρες τέθηκε εκτός λειτουργίας και η Μονάδα της Μελίτης, δίνοντας έτσι χώρο σε Μονάδες Φυσικού Αερίου να δουλέψουν λίγο περισσότερο ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο μίγμα καυσίμου από το 13% στο 14%. Στις διασυνδέσεις τέλος, παρακολουθήσαμε την διασύνδεση με τη Βουλγαρία να αυξάνει την χωρητικότητα της για λίγες μέρες με έκτακτες ημερήσιες δημοπρασίες δικαιώματος μεταφοράς ενέργειας
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)
Αγορά Ρύπων
Έντονος σκεπτικισμός έχει επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ρύπων σε σχέση με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου οδήγησε σε πτώση και την Αγορά Ρύπων.
Από το κλείσιμο της Δευτέρας στο κλείσιμο της Παρασκευής το Spot συμβόλαιο έχασε 3,35% της αξίας του, αλλά παρόλη την πτώση τα επίπεδα αντίστασης των 6,00 ευρώ/τ αποδείχτηκαν ισχυρά. Αξιοσημείωτο είναι πως την Παρασκευή 12/9 το ΣΜΕ Δεκεμβρίου '14 διαπραγματευόταν λίγο χαμηλότερα της Spot τιμής, κάτι που δίνει τροφή σε πιο σύνθετες στρατηγικές (forward buy-spot sell).

http://www.energypress.gr/news/reuma/Enishythhke-0-29-h-Oriakh-Timh-reymatos-Ptwsh-stoys-rypoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News