Dei Energy News

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

"Aγώνας για να χορηγηθεί το επίδομα γάμου στους εργαζόμενους συμβασιούχους"



 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ



Συναδέλφισσες/φοι
Τον Οκτώβριο θα κλείσουμε ενάμιση χρόνο από τον αγώνα που ξεκινήσαμε να χορηγηθεί το επίδομα γάμου στους εργαζόμενους συμβασιούχους, που απαράδεκτα και μονομερώς περιέκοψε η ΔΕΗ Α.Ε.
Εστάλησαν επιστολές από το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης, την ΠΟΕΜ, την ΓΣΕΕ, προς την ΔΕΗ Α.Ε. για την κατάφωρη αυτή αδικία σε βάρος των συμβασιούχων που ουδέποτε απαντήθηκαν.
Εδώ τονίζουμε την πλήρη απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η και .
των στελεχών της, που αν μη τι άλλο όφειλαν μια απάντηση.
Προσφύγαμε όπως οφείλαμε, με το Εργατικό κέντρο Κοζάνης στο ΣΕΠΕ για να υποχρεωθεί  κυρίως η ΔΕΗ Α.Ε να συζητήσει μαζί μας και να επιλυθεί φιλικά το δίκαιο αίτημα μας.
Με την πολύτιμη βοήθεια του τότε προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθ. Τολιόπουλου και την στήριξη της ΠΟΕΜ, μετά από δυο αναβολές, στις 19/02/2014 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο ΣΕΠΕ Κοζάνης.
Παρευρέθηκαν ο δικηγόρος κ. Καραμητρος Δ., ο Τολιόπουλος Αθ. από το Ε.κ.κ ο Αν.Γ.Γ. Δημητριάδης Θ. από την ΠΟΕΜ και το Σωματείο μας.
Μετά από συζήτηση, η  ΔΕΗ επικαλέστηκε ότι είναι μέλος του ΣΕΒ ο όποιος δεν υπέγραψε την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2013 και γι΄ αυτό δεν υποχρεούται στην καταβολή του επιδόματος γάμου.
Εμείς υποστηρίξαμε ότι το επίδομα γάμου έχει διπλή νομική φύση γιατί αποτελεί όρο της ΕΓΣΣΕ και έχει κυρωθεί με νόμο (1766/88) που δεν καταργήθηκε και πρέπει να δοθεί άμεσα.
Επίσης όταν εφαρμόζονται όροι αμοιβής και εργασίας σε μια Επιχείρηση σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, επιβάλλεται η εφαρμογή τους σε όλους τους εργαζόμενους που τελούν υπό τις ίδιες ή ανάλογες συνθήκες εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η διάκριση δεν είναι νόμιμη ούτε συνιστά αντικειμενικό λόγο εξαίρεσης από την παραπάνω αρχή.
Εξάλλου αρχή της μη διάκρισης σε βάρος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποτελεί εκτός όλων των άλλων και κοινοτική επιταγή με βάσει και την οδηγία 99/70/ΕΚ, που δεσμεύει όλα τα πολιτειακά όργανα, τα οποία δεν μπορούν ούτε ευθέως ούτε μέσω ερμηνειών να καταστρατηγούν τον παραπάνω σκοπό.
Ο επιθεωρητής το παρέπεμψε, επειδή η ΔΕΗ είναι πανελλαδική επιχείρηση και τέτοια θέματα πρέπει να λύνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αθήνας.
 Στην συνέχεια υποβάλαμε αίτημα στο Υπουργείο για τριμερή συνάντηση και επίλυση του προβλήματος.
Στις 12/9/2014 πραγματοποιήθηκε τελικά η εργατική διαφορά με την ΔΕΗ  μετά από την αναβολή στις 25/8/2014, στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Πανταζής, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Τμήματος Μεσολάβησης και Επίλυσης των Συλλογικών Διαφορών Εργασίας Αγραπιδάς Κ.
Από την πλευρά μας συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλος, ο Αθ. Τολιόπουλος Αντ/δρος του Ε.Κ.Κ.,  ο Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε. Αθ. Δανούσης μαζί με την πληρεξούσια δικηγόρο της Γ.Σ.Ε.Ε.  Μ. Λαγουβάρδου και η Πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ Ι. Ανδρεάδου.
Η Δ.Ε.Η Α.Ε εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της ΔΕΗ  Ι. Αντωνέλλο.
Ο νομικός εκπρόσωπος της ΔΕΗ μας μετέφερε την άρνηση της εταιρίας να μας καταβάλει το επίδομα γάμου προφασιζόμενοι ότι με τον 4093/13 καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ και ότι η αμοιβές μας είναι μεγαλύτερες από τα προβλεπόμενα του νόμου. Τέθηκαν νομικά ζητήματα για το αν η υπογραφή της σύμβασης Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.  του 2014 που υπέγραψε ο ΣΕΒ  δεσμεύει την ΔΕΗ για την καταβολή του επιδόματος γάμου. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν μπόρεσαν να πάρουν  θέση καταλήγοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και η λύση θα δοθεί σε νέα συνάντηση στην οποία θα μετέχει και ο υφυπουργός κύριος Κεγκέρογλου.
Να  τονίσουμε την απουσία υπευθύνου στελέχους της ΔΕΗ από την εργατική διαφορά.
Μάλιστα στην προηγούμενη συνάντηση στο υπουργείο είχαμε πάρει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το θέμα είναι τυπικό και η λύση θα ερχόταν άμεσα.
Αξίζει να αναφερθεί η παρελκυστική αντιμετώπιση της ΔΕΗ και οι αντιφάσεις που περιέπεσε ενώπιον των  επιθεωρητών για την ισχύ της ΕΓΣΣΕ.
Στην πρώτη συνάντηση ο ισχυρισμός ήταν ότι ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε την ΕΓΣΣΕ 2013 και ως εκ τούτω δεν ισχύει η Σύμβαση, στην δεύτερη στο Υπουργείο (ο ΣΕΒ υπέγραψε την ΕΓΣΣΕ του 2014) ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι υποχρεωτική η  εφαρμογής της Σύμβασης.

Να ευχαριστήσουμε την ΓΣΕΕ η οποία με το νομικό της τμήμα δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες κινήσεις και δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της στον αγώνα μας για την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Προσβλέπουμε και στην στήριξη της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Συνάδελφοι ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ                                    ΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News