Dei Energy News

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα ταμειακή ασφυξία για τη ΔΕΗ – Βαδίζουν προς τα 2 δις. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί


Σε πορεία εκτροχιασμού βρίσκεται πλέον η ρευστότητα της ΔΕΗ, λίγους μήνες μετά την έκδοση του ομολόγου με το οποίο πήρε 700 εκατ. ευρώ από τις αγορές, την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους  2,2 δις ευρώ και την εκταμίευση σημαντικών ποσών από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι κινήσεις αυτές είχαν δώσει, πριν το καλοκαίρι , σημαντική ανάσα στα ταμεία της επιχείρησης και κατ΄επέκταση στην ενεργειακή αγορά, καθώς η θέση της ΔΕΗ είναι κομβική. Όταν η ΔΕΗ έχει ρευστό τα πράγματα
εξομαλύνονται για όλη την αγορά και κυρίως για τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από θερμικούς ή ανανεώσιμους σταθμούς .
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, η κατάσταση πλέον είναι χειρότερη από κάθε φορά, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου είχαν φτάσει στα 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά 1,1 δις. ευρώ προέρχονται από τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης (σπίτια και μαγαζιά), 350 εκατ. ευρώ από τις βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης (περίπου τα μισά αφορούν τα χρέη της ΛΑΡΚΟ) και 250 εκατ. ευρώ από τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υπόψη του το energypress, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά τo 2014 ξεπερνάει το 30%. Με δεδομένο, δε, ότι στο τέλος Αυγούστου τα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρυμένα (σε σχέση με τον Ιούλιο), οι εκτιμήσεις των στελεχών της επιχείρησης είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα  «φέσια» είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ.
Το χειρότερο όλων είναι ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή των απλήρωτων λογαριασμών, δεν μπορεί να αποδοθεί πλέον στην ενσωμάτωση του «χαρατσιού» στο λογαριασμό της ΔΕΗ. «Το χαράτσι έφυγε από τους λογαριασμούς και παρόλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα αυξάνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν λεφτά. Έχουν φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους για πληρωμές» δηλώνει αρμόδιος παράγοντας και εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, από τη στιγμή που ο κάθε πολίτης έχει να πληρώσει και μια σειρά μεγάλων και μικρών φόρων, με πρώτον εκείνον του ΕΝΦΙΑ. Στην επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, συνέβαλλε οπωσδήποτε το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αποφάσεις από την πολιτεία για αναστολή στις αποκοπές ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών και εν γένει πολυπληθών κοινωνικών κατηγοριών. Ανεξάρτητα αν είναι κοινωνικά δίκαιο ή όχι, προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η πολιτική της ΔΕΗ να μην κόβει εύκολα το ρεύμα αλλά να προχωρά σε μακρόχρονους επανειλημμένους διακανονισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά στα οποία φτάνουν πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη θεωρούνται μη διαχειρίσιμα. Η ΔΕΗ μελετά προφανώς πιθανές δυνατότητες χρηματοδοτικής ενίσχυσης.  Ωστόσο οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές, με καλούς όρους και επιτόκια, δεν είναι απεριόριστες, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής  ρευστότητας. Επιπλέον, η αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων μιας εταιρείας, ακόμα και όταν δίνει προσωρινές ανάσες ρευστότητας, δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση της οικονομικής της κατάστασης.

 http://www.energypress.gr/news/reuma
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News