Dei Energy News

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιοκτήτες οικιακών φ/β θα επανέλθουν στις αρχικές τους συμβάσεις


Με αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Νταλάκα και τα μέλη Σωτήρη Τριγκα, Ηλία Βαθειά, και τον νομικό σύμβουλο Ηλία Κολλύρη, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, με τον διάλογο να είναι ανοιχτός και ουσιαστικός, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν όλους τους ιδιοκτήτες των οικιακών φ/β.
Όπως επισημαίνει ο ΠΑΣΥΦΩΣ, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών προέκυψαν τα εξής:

-Το πρόγραμμα των Οικιακών Φωτοβολταϊκών, είναι Ειδικό Πρόγραμμα με Κοινωνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιοκτήτες Οικιακών Φ/Β δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται ως επενδυτές κι επιχειρηματίες
-Οι Ιδιοκτήτες των Οικιακών Φωτοβολταϊκών, δεν φταίνε και δεν έχουν ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού
-Για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ , αποκλειστική και τεράστια ευθύνη έχουν όσοι είχαν κι έχουν την αρμοδιότητα και υποχρέωση να τον επιβλέπουν, όσοι διατηρούσαν και διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις στρεβλώσεις στον Ειδικό Λογαριασμό, όσοι επέλεξαν να αποζημιώνουν το Φυσικό Αέριο ως ΑΠΕ καθώς και όσοι συνέχιζαν να εισάγουν με ανεξέλεγκτο ρυθμό νέα MW με προκλητικές τιμές αποζημίωσης, τη στιγμή που το σύστημα ήδη παρουσίαζε πρόβλημα, έλλειμμα για το οποίο οι φορείς του χώρου πολύ έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας ΥΠΕΚΑ /ΡΑΕ ότι θα συνέβαινε αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθήθηκε

Από την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Πετράκος ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιοκτήτες των οικιακών φ/β θα επανέλθουν στις αρχικές τους συμβάσεις.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τις ΑΠΕ, τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τη συμβολή και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε αυτά.
Ο κ. Πετράκος από την πλευρά του τόνισε ότι, η ενίσχυση της παραγωγής ενεργείας από ΑΠΕ και μάλιστα η μικρή και πολύ-διάσπαρτη παραγωγή που πρεσβεύουν τα φ/β στέγης, βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτο και άδικο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το καταψήφισε, διότι:
-Δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.
-Οι μειώσεις είναι μεγάλες και για ορισμένες κατηγορίες στο «new deal» και άδικες. Αντιθέτως ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες επένδυσαν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
-Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ διότι για την διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
-Οι ιδιοκτήτες των οικιακών φ/β δεν είναι επιχειρηματίες αλλά οι εγκαταστάσεις τους έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.
-Βγάζει εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ.
-Βάζει νέα έκτακτη εισφορά επί του τζίρου και μάλιστα χωρίς καμία παραμετροποίηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Συνέπεια της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ θα είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες.
Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ για έλεγχο, για το πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και για τροπολογία που θα άρει τις αδικίες του «New Deal».

 http://energypress.gr/news/fwtoboltaika/SYRIZA:-Oi-idiokthtes-twn-oikiakwn-f-b-tha-epanelthoyn-stis-arhikes-toys-symbaseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News