Dei Energy News

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πως μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του due diligence για τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ένας όρος του διαγωνισμού, ο οποίος δεν είχε επισημανθεί ευρέως, είναι πολύ πιθανό να φέρει ανατροπές στη διαδικασία, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.
Ο λόγος για την παράγραφο 2.3.4. της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία αναφέρει αυτολεξεί τα εξής: «Κατά παρέκκλιση από τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο 2.3, ο..
Ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να πληροί τα Τεχνικά Κριτήρια που προβλέπονται σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω Ενδιαφερόμενος θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα ίσο με τουλάχιστον 5 έτη».
Τι σημαίνει με απλά λόγια η συγκεκριμένη παράγραφος; Ενώ στην προκήρυξη υπάρχει ρητός όρος που αναφέρει ότι για να αναλάβει κάποια εταιρεία το 66% του διαχειριστή του συστήματος θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη δραστηριότητα αυτή ή να κατεβαίνει σε κοινοπραξία με εταιρεία που έχει ανάλογη εμπειρία, η συγκεκριμένη παράγραφος δίνει και άλλη option σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των δικτύων: Δηλαδή μπορούν να αποκτήσουν το 66% του ΑΔΜΗΕ, υπό τον όρο ότι θα παραχωρήσουν πλήρως τη διοίκησή του στο ελληνικό δημόσιο για 5 χρόνια.
Δηλαδή, η πρώτη ανατροπή είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η διοίκηση του οποίου ωστόσο θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο.
Η δεύτερη ανατροπή αφορά στο μοναδικό fund PSP που συμμετέχει στο διαγωνισμό και για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσει αυτόνομη προσφορά και όχι σε κοινοπραξία με κάποιον από τους άλλους συμμετέχοντες (Terna, Elia, SGCC). Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία. Το αντίθετο μάλιστα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει επαφές και ότι το σενάριο της κοινής προσφοράς με κάποιον άλλο διαγωνιζόμενο παραμένει αυτή τη στιγμή πιο πιθανό.
Ωστόσο δεν παύει το fund που διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημοσίου του Καναδά και διαθέτει υπό διαχείριση asset 93,7 δις να έχει και μια άλλη option, γεγονός που μεταφράζεται στην ύπαρξη ενός ακόμη σοβαρού υποψηφίου που έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον και συμμετέχει ενεργά στο διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ιταλοί της Terna που θεωρούνται ως φαβορί της διαδικασίας, όσο και οι κινέζοι της SGCC και οι βέλγοι του Elia, δείχνουν ότι θα «κονταροχτυπηθούν» και ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας ισχυρές προσδοκίες για την επίτευξη ενός εξαιρετικά ικανοποιητικού τιμήματος. 

 http://energypress.gr/news/reuma/Pws-mporoyn-na-erthoyn-ta-panw-katw-sto-diagwnismo-toy-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News