Dei Energy News

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

3 Νοεμβρίου η νέα ημερομηνία για τους έξυπνους μετρητές

Δημοσιεύτηκε χθες από το ΔΕΔΔΗΕ η νέα τροποποιημένη προκήρυξη του διαγωνισμού για την πιλοτική εγκατάσταση 170 χιλιάδων μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιωτικά μικρά δίκτυα, με δυνατότητα επέκτασης κατά 30 χιλιάδες μετρητές.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το καλοκαίρι με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 22 Σεπτεμβρίου,  ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ είχε γίνει αποδέκτης αιτημάτων για αλλαγές στη διακήρυξη και ειδικότερα σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές.  Στις προσφυγές τους οι εταιρείες

έκαναν λόγο για κενά ως προς το τεχνικό σκέλος, και για τεχνικά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν, ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμη και για φωτογραφικές διατάξεις.
Στη νέα τροποποιημένη δεν υπάρχουν λοιπόν αλλαγές ως προς τον αριθμό των μετρητών ή τις περιοχές εγκατάστασης και το προϋπολογισμό παρά μόνο στην ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών αλλά και στα τεύχη που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές συμβατότητας.
Έτσι για την πιλοτική εγκατάσταση 170 χιλιάδων έξυπνων μετρητών σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές, ο προϋπολογισμός σύμφωνα το ΔΕΔΔΗΕ είναι 86,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση, υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης καθώς και δυνατότητα παροχής πρόσθετων υπηρεσιών καθώς και προαίρεση για επιπλέον 60 χιλιάδες μετρητές
Η νέα ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ορίστηκε στις 3 Νοεμβρίου.
Οι εξυπνοι μετρητές θα τοποθετηθούν στην Ξάνθη 60 χιλιάδες, στη Λέσβος 80 χιλιάδες Λευκάδα 20 χιλιάδες, στην Αττική 7 χιλιάδες και την Κεντρική Μακεδονία 3 χιλιάδες (σύνολο 170 χιλιάδες). Ωστόσο υπάρχει προαίρεση για την εγκατάσταση ακόμη 30 χιλιάδων μετρητών στη Θήρα 17 χιλιάδες, την Κύθνος 3 χιλιάδες και τη Μήλο 10 χιλιάδες.
Πλέον με τις αλλαγές που έγιναν ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και τη διεκδίκηση του έργου από κατασκευαστές λογισμικού και εξοπλισμού καθώς και τεχνικούς ομίλους. έτοια για παράδειγμα ονόματα είναι της Intrakat με υπεργολάβο την Ιntralot, του ΟΤΕ, της Ericsson, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κινεζικών εταιρειών, κ.ά. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα της IBM, της Siemens, κ.ά. Κάθε σχήμα θα έχει μαζί του και κάποιον κατασκευαστή μετρητών. Με βάση παλαιότερες συμμαχίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συνεργασία με την  Actaris, ενώ η Intrakat όταν το 2013 ανακηρύχθηκε ανάδοχος στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση μετρητών σε μεγάλους πελάτες συνεςργάστηκε με εταιρεία από τη Σιγκαπούρη. Οσο για την Ericsson δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τον τον όμιλο Landis+Gyr (L&G) μια από τις μονάδες του οποίου ανά τον κόσμο λειτουργεί στην Κόρινθο. Προ μιας εβδομάδας, Ericsson και L&G ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να φέρουν σε πέρας το έργο της εγκατάστασης 700.000 μετρητών στη Φιλανδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News