Dei Energy News

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανεξαρτησία των Σκωτσέζων θα κολλήσει όχι μόνο στη στερλίνα, αλλά και στα ...αιολικά!


Μεθαύριο γίνεται στη Σκωτία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία απ' το Ενωμένο Βασίλειο. Η κοκορομαχία έχει ανάψει για τα καλά, έχουν βγει στο τραπέζι όλοι οι εκβιασμοί απ' την πλευρά του Κάμερον, που βλέπει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να τον καταγράψει στην ιστορία ως τον πρώτο Πρωθυπουργό που συρρικνώνει το Βασίλειο.

Ο μεγάλος εκβιασμός είναι για τη στερλίνα, καθώς το κοινό νόμισμα είναι ουσιώδης παράγοντας της Σκωτσέζικης ευημερίας. Οι Βρετανοί δεν θέλησαν ποτέ να μπουν στο ζουρλομανδύα του ... ευρώ, δεν θέλησαν ποτέ να υποτάξουν το Σίτι στη.. Φρανκφούρτη. Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, και όχι μόνο, χτυπούνε τώρα το κεφάλι τους για το πολύ σκληρό ευρώ, αλλά μετά την υποταγή στο Γερμανικό ζυγό ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Στις 28/8 γράφαμε για τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης που κατασκευάζονται στη Σκωτία για να μεταφέρουν το αιολικό ρεύμα στην Αγγλία και επισημάναμε χαρακτηριστικά: "η Σκωτία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς η τοπική κυβέρνηση θέλει το 2020 να έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Μια που η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία απ' τη Βρετανία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον, αν γίνει κάτι τέτοιο, να δούμε τη Βρετανία να κόβει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Σκωτία και να δούμε μετά τι θα τα κάνει τα αιολικά της η Σκωτσέζικη κυβέρνηση. Έχουν άραγε καταλάβει πόσο εξαρτημένοι είναι πλέον ενεργειακά απ' τη Βρετανία;"

Το ερώτημα που βάλαμε φαίνεται ότι αρχίζει και απασχολεί πλέον όλο και περισσότερο το διεθνή οικονομικό παράγοντα και χθες το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) μπήκε κι αυτό στο χορό των πιέσεων προς τους Σκωτσέζους ενόψει του δημοψηφίσματος, παρουσιάζοντας μια ανάλυση ότι οι επενδύσεις στα αιολικά κινδυνεύουν αν υπερισχύσει το "ναι".

Σύμφωνα με την ανάλυση της BNEF, αυτή τη στιγμή υπάρχει υπέρμετρη ενίσχυση των αιολικών επενδύσεων στη Σκωτία από επιδοτήσεις που πληρώνει το σύνολο των Βρετανών φορολογουμένων. Σε περίπτωση που υπερισχύσει το "ναι" αυτές οι επιδοτήσεις θα περιοριστούν δραστικά, οπότε τα επενδυτικά σχέδια θα "παγώσουν" επ' αόριστο.

Ως παράδειγμα φέρνει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Beatrice, εγκατεστημένης ισχύος 664MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επιλέχτηκε τον Απρίλιο για χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού επιδοτήσεων Contract-for-Difference (CfD). Η πρώτη εφαρμογή του CfD αναμένεται για τον Οκτώβριο και το Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση.

Η ανάλυση της BNEF έδειξε ότι η Αγγλία και η Ουαλλία εισήγαγαν απ' τη Σκωτία το 4% του ηλεκτρισμού τους και απ' την ηπειρωτική Ευρώπη το 4,7%, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι οι Άγγλοι και οι Ουαλλοί εξαρτημένοι ηλεκτρικά απ' τους Σκωτσέζους, αλλά οι Σκωτσέζοι είναι στην πραγματικότητα εξαρτημένοι απ' τους μοναδικούς πελάτες τους. Ακόμα ωστόσο κι αν υπερισχύσει το "ναι", οι Άγγλοι θα έχουν όφελος να εισπράττουν διόδια για τη διέλευση του Σκωτσέζικου αιολικού ρεύματος προς την ηπειρωτική Ευρώπη, αφού μόνο εκεί, στο συνολικό Ευρωπαϊκό δίκτυο, μπορεί να χαθεί το πρόβλημα της τυχαίας παραγωγής. Μετά από μια περίοδο διαπραγματεύσεων για το τίμημα των διοδίων θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία Άγγλων-Σκώτων, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του BNEF το δήλωσε χαρακτηριστικά: "The number one priority for Europe’s energy sector is to achieve higher levels of market and technical integration, to balance variable renewable generation. Any change that threatens that, especially if it creates a long period of uncertainty, is a step in the wrong direction. A ‘yes’ vote would be likely to slam the brakes on the Scottish renewable energy sector. - Η πρώτη προτεραιότητα για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης είναι να πετύχει ψηλότερα επίπεδα τεχνικής και οικονομικής ολοκλήρωσης, για να εξισορροπήσει τη μεταβαλόμενη παραγωγή των ΑΠΕ. Κάθε αλλαγή που την απειλεί την ολοκλήρωση, ειδικά αν δημιουργεί μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, είναι ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Μια ψήφος στο "ναι" αναμένεται να πατήσει απότομα το φρένο στον τομέα των ΑΠΕ της Σκωτίας".

Ακόμα πιο ωραία είναι αυτά που γράφει η Telegraph: "Ministers have suggested that Scotland could even be forced to pick up the tab for existing Scottish wind farms, adding as much as £189 a year to household bills because the number of wind farms in Scotland is disproportionately high compared with its population. - Οι Υπουργοί είπαν ότι η Σκωτία ενδέχεται να αναγκαστεί ν' ανεβάσει τις τιμές του ρεύματος από τα υφιστάμενα αιολικά πάρκα, προσθέτοντας μέχρι 189 στερλίνες το χρόνο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, επειδή το πλήθος των αιολικών πάρκων στη Σκωτία είναι δυσανάλογα υψηλό συγκριτικά με τον πληθυσμό της". Αυτό φυσικά καταρρίπτει όλους τους μύθους περί "τζάμπα" άνεμου και περί 100% ΑΠΕ

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η Σκωτία έχει ένα πολύ καλό αιολικό δυναμικό, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα, καθώς βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης και χρειάζεται δίκτυα, πολλά δίκτυα υψηλής τάσης, για να καταφέρει να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία η Δανία. Όπως η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ η "Δανία του Νότου", έτσι και η Σκωτία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η "Δανία του Βορρά". Τα γεωγραφικά δεδομένα δεν μπορεί κανείς να τ' αλλάξει, είναι άλλο πράγμα να είσαι στη μέση της Ευρώπης και με ισχυρές καλωδιακές διασυνδέσεις με τους γείτονες κι εντελώς άλλο πράγμα να είσαι στις εσχατιές και με αδύναμες καλωδιακές διασυνδέσεις. Κανείς δεν μπορεί ν' αλλάξει τους κανόνες της φυσικής, το ρεύμα χρειάζεται καλώδια για να μεταφερθεί, δεν ταξιδεύει με βαπόρια κι αεροπλάνα.

Το αιολικό ρεύμα, με την τυχαιότητα και την αναξιοπιστία που το χαρακτηρίζει, πρέπει να εγχυθεί μέσα σε ένα ευρύτερο, πολύ ευρύτερο, ηλεκτρικό σύστημα, για να χαθούν τα προβλήματα που δημιουργεί. Γιατί τότε προωθούν όλοι οι Δυτικοί τα αιολικά; Για να δουλεύει η βιομηχανία τους! Μόλις βρουν κάτι άλλο για να δουλεύει η βιομηχανία, θα μας πουν ότι ο πλανήτης σταμάτησε να ζεσταίνεται και η φασαρία περί κλιματικής αλλαγής θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη κυβερνητική απάτη από καταβολής του ανθρώπινου γένους. Το κλίμα αλλάζει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, δεν είναι σταθερό κι αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις εκπομπές CO2. Τα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας μας σχηματίστηκαν σε τροπικό κλίμα, λιοντάρια, ελέφαντες, ζέβρες ζούσαν κάποτε στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα. Πόσο "ανθρωπογενές" CO2 υπήρχε όταν σχηματιζόταν ο λιγνίτης στα τροπικά έλη της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης, της Δράμας;
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News