Dei Energy News

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ενέργεια και φόροι αύξησαν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Σε ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο οδήγησαν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και οι αυξημένοι φόροι πωλήσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,7% για τους δώδεκα μήνες έως το Σεπτέμβριο, έχοντας ενισχυθεί 2,6% έως τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού στο 2,4%.
Η ενίσχυση αποδίδεται εν μέρει στις υψηλότερες τιμές ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 9,2% στο δωδεκάμηνο το Σεπτέμβριο, έχοντας αυξηθεί 8,9% τον Αύγουστο. Επίσης, οι τιμές υπηρεσιών ενισχύθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, ενώ οι αυξήσεις σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό συρρικνώθηκαν.
Παράλληλα, η ενίσχυση αντανακλά τις λεγόμενες διοικητικές αυξήσεις τιμών, και ειδικότερα την άνοδο των φόρων πωλήσεων που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις που επιθυμούν την ταχεία μείωση των ελλειμμάτων τους.
Σύμφωνα με μεγέθη που δημοσιευτήκαν νωρίτερα σήμερα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας ενισχύθηκε στο 3,5% το Σεπτέμβριο από το 2,7% τον Αύγουστο, καθώς ο φόρος πωλήσεων σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε στο 21% από το 18%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News