Dei Energy News

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΗΑΠΕ: Φταίει και η ΔΕΗ για την "τρύπα" του ΛΑΓΗΕ και πρέπει να πληρώσει

Η ΔΕΗ έχει ουσιαστική συμμετοχή στη δημιουργία και τη
μεγέθυνση του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, υποστηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος  Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) σε επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου και τους προέδρους των ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ.
Και αυτό λόγω της υποκοστολόγησης της λιγνιτικής ισχύος την οποία η ΔΕΗ, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, εφάρμοζε το διάστημα 2009 – 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΣΗΑΠΕ ζητά τον ακριβή υπολογισμό της συμμετοχής της ΔΕΗ στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, έτσι ώστε, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μην επιμεριθούν βάρη που δεν τους αναλογούν. 
Αναλυτικά στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του συνδέσμου, Γιώργο Περιστέρη, αναφέρεται:
«Με επίσημη ανακοίνωσή της (Δελτίο Τύπου 25.11.2013) η ΔΕΗ δηλώνει ότι το μέσο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής χωρίς απόδοση κεφαλαίων υπερέβη τα 50 ευρώ/MWh την τετραετία 2009 – 2012. Κατά την ίδια περίοδο υπέβαλε προσφορές έγχυσης για τις λιγνιτικές της μονάδες στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) με μέσο όρο 33 ευρώ/MWh περίπου. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η ΔΕΗ παρήγαγε ετησίως κατά μέσο όρο 28,3 λιγνιτικές TWh.
Εκτός του ότι ο Κώδικας Συναλλαγών απαγορεύει προσφορές κάτω του ελαχίστου μεταβλητού κόστους και, επομένως, δηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η ΔΕΗ δεν τηρούσε τον Κώδικα επί μία τετραετία, η υποκοστολόγηση της προσφερόμενης λιγινιτικής ισχύος είναι μια ακόμη σοβαρή ένδειξη ότι η ΔΕΗ είχε ουσιαστική συμμετοχή στη δημιουργία και στη μεγέθυνση του ελλείμματος του Ε.Λ.ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε η πρακτική αυτή της υποκοστολόγησης εκ μέρους της ΔΕΗ να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στις μελέτες που εκπονούνται και στις προτάσεις που διαμορφώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξάλειψη του ελλείμματος του Ε.Λ.ΑΠΕ και να μην επιμερισθούν στους παραγωγούς ΑΠΕ βάρη που δεν τους αναλογούν.
Πιο συγκεκριμένα ζητούμε να υπολογιστεί αναλυτικά με βάση τα ανακοινωθέντα από τη ΔΕΗ και τα διαθέσιμα στοιχεία από τον ΗΕΠ, τον ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ η έκταση υποκοστολόγησης και η συμμετοχής της στο συσσωρευμένο έλλειμμα του Ε.Λ.ΑΠΕ».

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News