Dei Energy News

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Λιγνιτική Παραγωγή ενέργειας εναντίον... ΑΠΕ


Είναι τελικά για το κοινό συμφέρον τα ΑΠΕ η όχι; Κάνουν καλό στο περιβάλλον που ζούμε η ταυτόχρονα  επιβαρύνουν οικονομικά όλους τους καταναλωτές; Είναι καιρός λοιπόν να επανεξετάσουμε τι θέλουμε σαν κοινωνία. Ηδη στην Ευρώπη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Ισως η μαγική λύση να βρίσκεται στην ισσοροπία μεταξύ της συμβατικής παραγωγής και  των ΑΠΕ. Δύσκολο εγχείρημα αυτή η ισορροπία, όμως δεν είναι ακατόρθωτο. 

Προβλέψεις της Βρετανικής  κυβέρνησης αναφέρουν την  απότομη  αύξηση  των τιμών  της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επόμενες δεκαετίες . Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της χώρας,  Ed Milliband υποσχέθηκε να παγώσει τις τιμές, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός.  Μια έκθεση του Μαρτίου από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαπιστώνει  ότι με τις τρέχουσες πολιτικές επιδότησης της  πράσινης ενέργειας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  θα αυξηθεί  33 % έως το 2020 και 41% έως το 2030.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τις εκθέσεις που  θα εκδοθούν  αυτό το μήνα από το  IHS Inc  στο Ντένβερ του Κολοράντο,  οι παραγωγοί  πράσινης  ενέργειας  έχουν λάβει  19 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις πέρυσι, έξι φορές το αντίστοιχο ποσοστό για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γερμανία έχει  προωθήσει την πολιτική των  χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιο  γρήγορα  από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Πέρυσι παρήγαγε 22%  της ενέργειάς της από «πράσινες» πηγές, πέντε φορές όσο είκοσι έτη πριν. Όμως, το κόστος αυτών των πράσινων  μονάδων  έχει  αποδειχθεί ότι είναι αφόρητα υψηλά, από πολιτική άποψη.

Με το υπάρχων σύστημα τιμών (feed-in tariffs)  της Γερμανίας, οι παραγωγοί των πράσινων τεχνολογιών  λαμβάνουν εγγυημένα ειδικά  ποσοστά απόδοσης  για μακροχρόνια παραγωγή.  Με το κόστος αυτών των επιδοτήσεων  να κατανέμονται μεταξύ όλων των φορολογούμενων, σε εθνικό επίπεδο. Αυτές οι επιδοτήσεις βάζουν  ένα βαρύ φορτίο στις λιγότερο εύπορες φορολογούμενες μάζες  της χώρας και απειλούν  την οικονομική ανάπτυξη , τουλάχιστον  όπως το βλέπει η  βιομηχανία. 
Στις 10 Οκτωβρίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα ενεργειακών εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη  έκαναν έκκληση για τον τερματισμό των επιδοτήσεων για την αιολική και ηλιακή ενέργεια.  Κάλεσαν επίσης την Ευρώπη να αναπτύξει ένα σύστημα για να ανταμείψει τις «πράσινες» εταιρείες που διατηρούν αποθέματα αναμονής (εφεδρείας), για να αντισταθμίσουν  τις ελλείψεις ενέργειας, όταν ο άνεμος δεν είναι ισχυρός ή ο ήλιος δεν λάμπει. Οι ηγέτες του κλάδου διαμαρτύρονται ότι τα αυξανόμενα μερίδια στην αγορά της παραγωγής  ρεύματος από την  αιολική  και ηλιακή  ενέργεια,  έχουν  μειώσει τα έσοδα από τις εταιρείες που παράγουν ρεύμα με άνθρακα και από τα πυρηνικά, ενώ  την ίδια ώρα αυτά υποχρεώνονται να διατηρούν  πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα (εφεδρεία) με αυξημένα κόστη.

Οι εταιρείες συμβατικής παραγωγής δεν πρόκειται να δούν  ένα τέλος στην πράσινη επιδοτήση, αλλά κάποιο είδος  μεταρρύθμισης  σαφώς  και χρειάζεται. Σε όλη την Ευρώπη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους ιδιοκτήτες σπιτιού έχει αυξηθεί  17 % κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και για τη βιομηχανία κατά 21 % σε μέσους όρους. Το  πώς να ελαχιστοποιήθούν  τα έξοδα αυτά χωρίς να εγκαταλείψουμε τους στόχους της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Είναι κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου.

Στην Αγγλία, το πρόγραμμα της κυβέρνησης "συμβάσεις με διαφορά", το οποίο είναι περίπου ίδιο με αυτό της τιμολογιακής πολιτικής στην Γερμανία (feed-in tariffs), δεν αναμένεται να  αλλάξει. Αντ 'αυτού, κατά ειρωνεία της τύχης, οι επικριτές της αντιπολίτευσης  ενθαρύνουν  προγράμματα  για την  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης , σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News