Dei Energy News

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Γραφειοκρατία και "χαράτσι" πλήγμα για τη λιανική ρεύματος

Στο γραφειοκρατικό «τείχος» που έχουν υψώσει οι ίδιες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ αποδίδουν παράγοντες της «λιανεμπορικής» αγοράς ρεύματος το γεγονός ότι ελάχιστοι (μόλις ένα 5%) από τους 205.000 πελάτες των Energa  και Hellas Power κατέφυγαν τελικά σε κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες, παρά το κύμα ενδιαφέροντος που είχε παρατηρηθεί αρχικά.
Οι ίδιοι κύκλοι, κάνουν λόγο για αθέμιτες πρακτικές της ΔΕΗ, και εντοπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα στην απαίτηση που έχει θεσπιστεί, σύμφωνα με την οποία για να υπογράψει ο καταναλωτής συμβόλαιο με εταιρεία προμήθειας θα πρέπει να έχει εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος για τα ακίνητα, το γνωστό «χαράτσι». Στην προσπάθεια των καταναλωτών να αποδείξουν ότι πράγματι έχουν εξοφλήσει το Τέλος, πολλές εφορίες έφεραν προσκόμματα και εν γένει υπήρξε μια μεγάλη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία που αποθάρρυνε τους ενδιαφερόμενους.
Θεωρητικά η απαίτηση αυτή ισχύει και για να περάσουν οι καταναλωτές από τη ΔΕΗ ως "προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας", στη ΔΕΗ ως κανονικό πάροχο, να υπογράψουν δηλαδή συμβόλαιο μαζί της. Ωστόσο στην πράξη, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, αυτό δεν συνέβαινε κι έτσι ο πελάτης δεν είχε στην πραγματικότητα να επιλέξει μόνο ανάμεσα στα εμπορικά «πακέτα» και υπηρεσίες των εταιρειών, αλλά και ανάμεσα στη γραφειοκρατία που συνόδευε την επιλογή ιδιώτη παρόχου και στην ευκολία που του παρείχε το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της δεν αποδέχεται κανένα τέτοιο ισχυρισμό, ούτε ακόμα και ως πρακτική μεμονωμένων υπαλλήλων της. Επισημαίνει δε ότι βασικός λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε η ΔΕΗ είναι ότι τα τιμολόγιά της συμφέρουν τον καταναλωτή και σίγουρα λειτούργησε η ανασφάλεια που προκάλεσε στους καταναλωτές η υπόθεση με τις Energa και Hellas Power και ο φόβος ότι μπορεί να μπλέξουν και πάλι σε περιπέτειες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, από τους αρχικά 205.000 πρώην πελάτες των δύο εταιρειών, πάνω από 80.000 έχουν μέχρι σήμερα κάνει συμβόλαια μαζί της, λιγότεροι από 10.000 έχουν "μετακομίσει" σε άλλους παρόχους, και κάπου γύρω στους 115.000 παρέμειναν στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με την ιδιότητά της ως "προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας".

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News