Dei Energy News

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Νέα επεισόδια στο «σίριαλ» ΔΕΗ εναντίον βιομηχανιών και επιχειρήσεων μέσης τάσης…

Καλά κρατεί η κόντρα ΔΕΗ- βιομηχανίας για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης, με ολοένα και περισσότερα επεισόδεια να προστίθενται στο "σίριαλ" και τη σκυτάλη των καταγγελιών να περνά τώρα και στη Μέση Τάση.
Ετσι, στις καταγγελίες μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών κατά της ΔΕΗ για μονομερείς αυξήσεις στα τιμολόγια, ήρθε τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί άλλη μία, από την κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος (ΜΤ) που προσέφυγε κατά της επιχείρησης στη ΡΑΕ, με το επιχείρημα ότι η αναπροσαρμογή στα τιμολόγια ηλεκτρικού που της επέβαλε δεν προήλθε κατόπιν ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Κι όλα αυτά ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για την καταγγελία κατά ΔΕΗ της Χαλυβουργίας Ελλάδος (αρνείται να πληρώσει την αύξηση 10% του βιομηχανικού τιμολογίου που ισχύει από τον Ιούλιο του 2008 με αιτιολογία ότι δεν υπήρξε επαρκής διαπραγμάτευση), με το σκεπτικό της Αρχής να αποτελέσει πιθανότατα πιλότο και για τις άλλες δύο υποθέσεις που εκκρεμούν, της ΛΑΡΚΟ και της Αλουμίνιον.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ, υπό την πίεση του χρόνου που λειτουργεί σε βάρος της – τα νέα της τιμολόγια για τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες που επρόκειτο να ισχύσουν από 1ης Μαρτίου παραμένουν στον «πάγο- καθώς επίσης των καταγγελιών που έχει δεχθεί, και της τελευταίας απόφασης της ΡΑΕ που την καλεί να προβεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις μαζί τους, φαίνεται να εξετάζει νέες προτάσεις επί τα βελτίω.
Ποιες είναι αυτές ; Καταρχήν φέρεται να εξετάζει να καταργήσει τις ποινές προς τις βιομηχανίες που προβλέπουν οι προτάσεις της, όταν εκείνες «πέφτουν» έξω στη συμφωνημένη ισχύ τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζει επίσης βελτιωμένη πρόταση προς τις βιομηχανίες σχετικά με τη χρέωση ισχύος, παρέμβαση που της έχει άλλωστε ζητηθεί να γίνει και από τη ΡΑΕ. Υπενθυμίζουμε ότι από την ανάλυση που είχε κάνει η ΡΑΕ στα στοιχεία επί των οποίων η ΔΕΗ βάσισε τα προτεινόμενα τιμολόγιά της, προέκυπτε ότι τα επιδιωκόμενα έσοδά της είναι πολύ υψηλότερα απ’ όσο θα έπρεπε.
Μόνο για την πώληση ισχύος η ΔΕΗ με βάση τις προτάσεις της ζητούσε να εισπράττει 90 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 60 εκατομμυρίων που ήταν η εκτίμηση της ΡΑΕ. Είχε φέρει μάλιστα η Αρχή μια σειρά από παραδείγματα, όπως του πελάτη που έχει μεγαλύτερη κατανάλωση τις ώρες της ημέρας απ' ό, τι τη νύχτα, από τον οποίο η ΔΕΗ μόνο για τη χρέωση ισχύος ζητά να εισπράττει 29,5 ευρώ/ MWh, έναντι 14,5 ευρώ/ MWh που θα έπρεπε κανονικά σύμφωνα με την Αρχή, κ.ό.κ.
Προς τα πού «πάει» η υπόθεση της Χαλυβουργίας
Στο μεταξύ συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της ΡΑΕ το θέμα της καταγγελίας της Χαλυβουργίας της Ελλάδος κατά της ΔΕΗ και η τελική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Αν και εικόνα από πλευράς ΡΑΕ δεν υπάρχει, εντούτοις οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν προς τη διαπίστωση ότι δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η καταγγελία- εν μέρει τουλάχιστον- με το σκεπτικό ότι πράγματι δεν είχε γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση από πλευράς ΔΕΗ, και δεν είχαν τηρηθεί οι αρχές τιμολόγησης.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News