Dei Energy News

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:"Εκείνο που ζητάμε είναι να αφεθεί επιτέλους και η ΔΕΗ ελεύθερη να αγωνιστεί"ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ


Αγαπητοί Μέτοχοι
Ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους αυτής της Επιχείρησης θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνεται να χαιρετήσουμε τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και να τοποθετηθούμε πάνω στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πορεία και το μέλλον της μεγαλύτερης Επιχείρησης του Ελληνικού λαού που έχουμε την τιμή να εργαζόμαστε.

Αγαπητοί κύριοι,
Με κάθε σοβαρότητα, νηφάλια, με πλήρη επίγνωση και περίσκεψη καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας την ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την πορεία και το μέλλον της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως καταθέτουμε την αδιαπραγμάτευτη θέση και αυτονόητη διάθεσή μας να συμβάλλουμε (όπως άλλωστε κάνουμε) με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο στο ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων και εμποδίων ώστε η ΔΕΗ να παραμείνει Δημόσια Επιχείρηση ΥΓΙΗΣ, ΔΥΝΑΤΗ, Εθνικός Πρωταθλητής Ενέργειας.
 Κύριε Υπουργέ
Μια και είστε εδώ σήμερα και μας τιμάτε με την παρουσία σας με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας ως νέος Υπουργός σας ζητώ να ακούσετε και να προσέξετε καλά τα όσα έχουμε να σας πούμε.
 Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να ξέρετε ότι σας τιμούμε απόλυτα ως πρόσωπο και από καρδιάς σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να προτρέξουμε σε κρίσεις .
Κασσάνδρες δεν θα γίνουμε.
Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σας καλοπροαίρετοι και να είστε σίγουροι ότι είμαστε.
Θα σας κρίνουμε στην πράξη.
Όλοι μας θα κριθούμε από τις πράξεις μας.
Όμως επειδή από το Υπουργείο σας έχουν παρελάσει πολλοί Υπουργοί
που με ελάχιστες εξαιρέσεις, από τα όσα μας έλεγαν τίποτα δεν έγινε (απεναντίας γίνονταν τα ακριβώς αντίθετα) μια ευχή σας δίνουμε.
 Εάν θέλετε να πετύχετε μην τους μοιάσετε και ιδίως μην μοιάσετε στον τελευταίο.
Το γιατί έχει να κάνει
 Πρώτον, με την απαράδεκτη απόφαση του την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία 72/2009 πέρσι τον Αύγουστο να βάλει προνομιακή και προκλητική διάταξη (σε συνέχεια των όσων προκλητικών έκανε ο κύριος Φώλιας) υπέρ της εταιρείας ΑτΕ και

Δεύτερον, με το ότι σαν τον κλέφτη την ώρα που έλειπαν οι νοικοκυραίοι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 31 Δεκέμβρη 2011 κατήργησε «εν κρυπτώ και παραβυστω» την διάταξη του Ν. 4001/2011 που ο ίδιος προ λίγων μηνών είχε ψηφίσει και η οποία προέβλεπε την διατήρηση του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου του Δημόσιου στον ΑΔΜΗΕ ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στο δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Μέτοχοι
Είναι πολλά, πάρα πολλά τα όσα με ανησυχία και αίσθημα ευθύνης θα ήθελα να καταθέσω

 • Θα ήθελα να μιλήσω διεξοδικά για το απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός το να έχει φτάσει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ από 36,9 ευρω στις 14/12/2007 στα 2 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία στα 464 εκατ ευρώ. Δηλαδή 3 φορές λιγότερο από ότι θα της κοστίσει η κατασκευή της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V!

 • Θα ήθελα να μιλήσω διεξοδικά για το πώς επήλθε η σταδιακή απαξίωση της και πως φτάσαμε ως το σημείο να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει συνάψει.


 • Θα ήθελα να μιλήσω για το πόσο λαθεμένες είναι οι οριζόντιες πολιτικές και να αποδείξω πως αν μια απόφαση είναι σωστή για μια επιχείρηση αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή και για τις υπόλοιπες και συγκεκριμένα

Θα ήθελα να μιλήσω για το ανυπολόγιστο κόστος του χασίματος της τεχνογνωσίας από την συνειδητή και ταυτοχρόνως καταστροφική και αντικοινωνική επιλογή, στα πλαίσια του 10 προς 1 της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ που έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού να έχει φτάσει στα 48έτη,

και ταυτοχρόνως εξαιτίας αυτού του λόγου στην μεγαλύτερη δημόσια Επιχείρηση της χώρας (την ώρα που έξω δίπλα στην πόρτα μας1,5εκατ. συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης ) να γίνονται πάνω 1.107.000 ώρες υπερωρίας και να δαπανώνται για αυτές πάνω από 27 εκατ. € !!!
Ποσό ικανό να καλύψει τους μισθούς 3.500 ανέργων συνανθρώπων μας που εξαιτίας αυτών των πολιτικών είναι στο περιθώριο, καταδικασμένοι στην ανέχεια. Είναι νέοι άνθρωποι, γονείς χωρίς δουλειά που δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Όμως γνωρίζω ότι στο λίγο χρόνο που έχω στην διάθεση μου αντικειμενικά
δεν γίνεται, δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλα .
Έτσι συνειδητά
 Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Μέτοχοι θα επιλέξω να σταθώ σε δύο κρίσιμα ερωτήματα και να τα απαντήσω αναδεικνύοντας και βγάζοντας στην επιφάνεια, αλήθειες για τις οποίες κανείς δεν μιλά.

                             ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ποια είναι τα ερωτήματα:
 • Το πρώτο είναι:


«τι έγινε, τι φταίει και ενώ το 2010 η ΔΕΗ έκλεισε με 550 εκ. € κέρδη το 2011 παρουσίασε 150 εκ.€ ζημιές;

 • Φταίει μήπως η Διοίκηση;
 • Φταίνε οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους;
 • Φταίει μήπως το περιβόητο μειωμένο τιμολόγιο, ή οι πραγματικοί λόγοι είναι άλλοι;


 • Το δεύτερο ερώτημα είναι:
 Τον Ιανουάριο του 2012 παρά την τεράστια φτώχεια που θερίζει την Ελληνική κοινωνία είχαμε μια ακόμα αύξηση 12,6% στα οικιακά τιμολόγια.

 • Γιατί έγινε αυτή η αύξηση;
 • Για ποιους έγινε και που πήγαν τα χρήματα αυτά;
 • Πόσο τοις εκατό από την αύξηση αυτή έμεινε στη ΔΕΗ;
 Με λίγα λόγια θέλω να δούμε οι καταναλωτές πλήρωσαν για τη ΔΕΗ ή για τις λαθεμένες πολιτικές της πολιτείας και για να αυξήσουν τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς των κρατικοδίαιτων ιδιωτών;
Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Μέτοχοι

Ξεκινώντας να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα επιτρέψτε μου, εμείς που ζούμε σε αυτή την επιχείρηση και την ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα να δώσουμε την δική μας εξήγηση και να παρουσιάσουμε τις κύριες αιτίες που ορισμένοι συνειδητά αποκρύπτουν έχοντας πάρει εργολαβία την απαξίωσή της ΔΕΗ με εκπομπές και δημοσιεύματα, προκειμένου να ξεπουληθεί πιο εύκολα.
Και αν αναρωτιέστε ποιοι είναι, είναι εκείνοι που διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο, είναι αυτοί που ενώ ορκίζονται στον ελεύθερο ανταγωνισμό δεν λένε λέξη για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτών παραγωγών που καταστρατηγούν κάθε έννοια ανταγωνισμού.
Κύριε Υπουργέ
Μέχρι τώρα οι «αναλύσεις» κάποιων από τους κυρίους που παρακολουθούν την οικονομική πορεία της ΔΕΗ όποτε παρουσίαζε πτώση των κερδών της ως υπεύθυνους γι αυτό συνήθως χρέωναν
τις ανίκανες Διοικήσεις που παρά τις όποιες αυξήσεις των τιμολογίων τα έκαναν θάλασσα και
τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων
Σε σχέση με το δεύτερο φανταζόμαστε ότι τουλάχιστον τώρα μετά από την μείωση κατά 693εκ.€ των δαπανών μισθοδοσίας κατά τα τελευταία έτη δεν θα βρεθεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Όσον αφορά τις ευθύνες της Διοίκησης η κάθε Διοίκηση κρίνεται με βάση τα εργαλεία και τις δυνατότητες που έχει κάθε φορά στα χέρια της αλλά και με μια σειρά άλλες παραμέτρους όπως(τιμές καυσίμων – αποθέματα υδάτων – αυξήσεις τιμολογίων – διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες κ.α.)
 Εμείς σε σχέση με την κατάντια στην οποία έφτασε η επιχείρηση επιρρίπτουμε ένα μέρος των ευθυνών και στη Διοίκηση.
 Ευθύνες όμως που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του πάγιου εξοπλισμού της επιχείρησης με αποτέλεσμα (για να είμαστε αντικειμενικοί και λόγω έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού) οι εργολαβίες να συνεχίζονται αδιάκοπτα.
 Ταυτοχρόνως, της επιρρίπτουμε ευθύνες και για το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει ή να σταματήσει μια σειρά απαράδεκτες αποφάσεις και πρακτικές της Πολιτείας σε βάρος της επιχείρησης.
 Όμως χωρίς να έχουμε καμία διάθεση να αποκρύψουμε την ευθύνη κανενός (και τις δικές μας όπου υπάρχουν) για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και για να μην αναφέρονται οι τελευταίες και πιο ασήμαντες αιτίες (συγκριτικά με άλλες) ως πρώτες, όπως σκόπιμα και συνειδητά κάνουν κάποιοι επιτρέψτε μας πέρα από τον αδιαμφισβήτητο ρόλο που παίζουν κάθε φορά στα οικονομικά αποτελέσματα :
 • Οι τιμές των καυσίμων
 • Τα αποθέματα υδάτων άρα και η δυνατότητα χρήσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες όπως πχ.
 • η βλάβη κάποιων λιγνιτικών σταθμών

να εντοπίσουμε τις πραγματικές αιτίες που συνειδητά αποκρύπτονται και οι οποίες ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ευθύνονται για το κατάντημα της επιχείρησης.

Κύριε Υπουργέ,
 ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ Η ΔΕΗ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ :1. ΑΙΤΙΑ ΠΡΩΤΗ:
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ +10%
Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη στην χώρα μας - με ελάχιστες εξαιρέσεις - δεν υπάρχουν επενδυτές.

Επενδυτής σημαίνει βάζω τα λεφτά μου, δημιουργώ θέσεις εργασίας, παίρνω το Χ ρίσκο και βεβαίως λογικό και εύλογο είναι να προσδοκώ το Χ λογικό κέρδος. Εδώ στην ψωροκώσταινα (έτσι την κατάντησαν) δεν υπάρχουν τέτοιου είδους επενδυτές.


Εδώ ο «επενδυτής» έχει άλλη φιλοσοφία.
Η φιλοσοφία του είναι πως με τα λιγότερα κεφάλαια και κυρίως χωρίς να πάρει κανένα απολύτως ρίσκο θα φουσκώσει τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς του.
Οι επενδυτές έμαθαν σ’ αυτή τη φιλοσοφία γιατί βρήκαν πρόθυμους αρκετούς από τους πολιτικούς.
Το πολιτικό σύστημα δούλεψε για αυτούς, αυτή είναι η αλήθεια.

Εδώ στην Ελλάδα ο επενδυτής είναι αεριτζής και κρατικοδίαιτος.
Με βάση αυτή την φιλοσοφία και την πρακτική έτσι και εδώ στη ΔΕΗ με άλλοθι το να ανοίξει η αγορά (λες και δεν έχει ανοίξει) η Κυβέρνηση και η ΡΑΕ έστησαν τον κώδικα λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι ιδιώτες να έχουν εξασφαλισμένα έσοδα και κανένα απολύτως ρίσκο. Και όλα αυτά βέβαια σε βάρος του κορόιδου που λέγεται ΔΕΗ.
Έτσι λοιπόν ο τρόπος λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς με τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους τρίτων παραγωγών (κόστος παραγωγής +10%) το 2010 ζημίωσε την Επιχείρηση του Ελληνικού λαού κατά 29 εκατ. €, και το 2011 κατά 131 εκατ. €.
η εκτίμηση για το 2012 είναι ότι η ζημιά της ΔΕΗ θα ξεπεράσει τα 300 εκ. € !!!
Σε συνέχεια λοιπόν της κομπίνας με την αλχημεία στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ το πάρτι συνεχίζεται. Ας είναι καλά το κορόιδο η ΔΕΗ και οι καταναλωτές!


2. ΑΙΤΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ:
Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΑΓΟΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ

Η ΔΕΗ σήμερα παράγει και εισάγει περίπου το 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.
Η υποχρέωση όμως του τελευταίου καταφυγίου την ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ να προμηθεύει το σύνολο των καταναλωτών. Μέχρι πριν από λίγους μήνες προμήθευε το 92% των καταναλωτών τώρα και μετά το κανόνι των αεριτζήδων της ENERGA και της HELLAS POWER σχεδόν το 100% !!
Όμως το γεγονός αυτό την ζημιώνει με εκατοντάδες εκ. € γιατί από τη μία αναγκάζεται να αγοράζει την ενέργεια τρίτων ακριβά (μιας και συνειδητά και για χατίρι τους την εμπόδισαν να αναπτυχθεί) και την ίδια ώρα να προμηθεύει τους καταναλωτές σε τιμές φθηνότερες από ότι αγόρασε μιας και τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα και δεν αντανακλούν το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

3. ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΤΗ:
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) ΣΤΟ ΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΜΑΖΟΥΤ
Με αυτό τον φόρο η πολιτεία ήρθε να δώσει την χαριστική βολή στη ΔΕΗ μιας και είναι η μοναδική επιχείρηση που καίει μαζούτ και ντίζελ κυρίως στα ελληνικά νησιά .
Ο φόρος αυτός επιβάρυνε την επιχείρηση 150 εκ € κατ’ έτος.
Άλλο που δεν ήθελαν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της!

4. ΑΙΤΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ:
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Φ.Α.
Και με αυτό τον φόρο που επιβλήθηκε μέσα στο 2011 (αλλά επειδή ζημιώνονταν και οι ιδιώτες γιατί αυξάνονταν η ΟΤΣ υπήρξε τροποποίηση) η ΔΕΗ ζημιώθηκε δεκάδες εκ.€!

5. ΑΙΤΙΑ ΠΕΜΠΤΗ:
Η ΛΗΣΤΕΙΑ, Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ (ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ) Η ΔΕΗ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕ ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΕΔΙΝΕ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ!!

Το γεγονός του ότι κατά τρόπο προκλητικό και ξεδιάντροπο η πολιτεία και συγκεκριμένα η ΡΑΕ και κυβέρνηση με το πρόσχημα να ανοίξει η αγορά στη λιανική έκανε πλάτες - αέρα και αβάντα σε αυτούς τους αεριτζήδες που
 • Χωρίς να βάλουν μία
 • Χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας
 • Χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο τους άφησε ανενόχλητους μπροστά στα μάτια της να κλέβουν από τη ΔΕΗ (χωρίς κανένα ανταγωνισμό γιατί η ΔΕΗ δεν μπορούσε να αντιδράσει μιας και την είχαν δέσει χειροπόδαρα) τους κερδοφόρους πελάτες της, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η επιχείρηση με εκατοντάδες εκ.€!!
Για το γεγονός αυτό που δεν έχει καμία σχέση με ανταγωνισμό γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με αρπαχτές κάποιος πρέπει να πληρώσει ή όπως λέει ο λαός μας «να πάει φυλακή».

201.000 καταναλωτές είχαν αρπάξει οι κύριοι αυτοί που τώρα βέβαια αφού αυτοί οι απατεώνες τους άφησαν σύξυλους φεσώνοντας τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ με 200 εκ.€ γύρισαν πίσω στη ΔΕΗ. Τη μοναδική φερέγγυα επιχείρηση.

6. ΑΙΤΙΑ ΕΚΤΗ:
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΩΜΙΣΘΗΚΕ ΜΟΝΟ Η ΔΕΗ
Πολύ καλά έκανε και το έδωσε η Πολιτεία. Πάρα πολύ καλά.
Όμως το κόστος του μέχρι τώρα ποιος το επωμίσθηκε;
Η απάντηση είναι μια , μόνο μια
Η ΔΕΗ. Το κορόιδο η ΔΕΗ!
Η ΔΕΗ όμως ,δυστυχώς, και αυτό είναι το «έγκλημα» της πολιτείας δεν είναι πλέον μονοπώλιο.

7. ΑΙΤΙΑ ΕΒΔΟΜΗ:
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ - ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ!
Τι να πούμε εδώ.
Το ελληνικό Δημόσιο μόνο χρωστά πάνω από 130 εκ. €!
Εδώ τίθεται το ερώτημα αν η ΔΕΗ ήταν στα χέρια των ιδιωτών (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς συμφωνούμε) θα μπορούσε να το κάνει αυτό;
Όμως, πέρα από αυτό, πέρα από το τι χρωστά το Δημόσιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων το Μάρτη ξεπέρασε τα 1130,2 εκ.€ και οι επισφαλείς απαιτήσεις τα 500 !!

8. ΑΙΤΙΑ ΟΓΔΟΗ:
ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ
Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΔΥΝΑΣΤΗ ΤΟΥ

Το απαράδεκτο γεγονός που πρώτοι είχαμε το θάρρος να καταγγείλουμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και της χρησιμοποίησης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας ως μέσο και μοχλό εκβιασμού της κοινωνίας, όπως είχαμε προβλέψει και προειδοποιήσει εκτός της τεράστιας ζημιάς στην εταιρική φήμη και εικόνα της Επιχείρησης και των εργαζομένων της έδωσε θανάσιμο κτύπημα και στα οικονομικά της.
Θανάσιμο κτύπημα γιατί εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί μένουν απλήρωτοι μαζί με το χαράτσι και γιατί επίσης χιλιάδες καταναλωτές προσέτρεξαν να κάνουν διακοπή ρεύματος σε σπίτια από τα οποία η ΔΕΗ εισέπραττε το πάγιο.
Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ότι δεν πληρώνει τόσος κόσμος (γιατί δεν έχει να πληρώσει) έφτασε την Επιχείρηση στο σημείο να μην έχει ρευστό.
Πιο συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Χ.Τ. από 485,7 εκ. τον Οκτώβριο του 2011 έφτασαν τα 762,5 εκ. τον Μάρτη του 2012
Αυτό τα λέει όλα και είναι κόλαφος για όλους όσοι αποφάσισαν αυτό το απαράδεκτο μέτρο.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

κ. Υπουργέ,
Για όποιον θέλει να βλέπει όλη την εικόνα και όχι ότι τον βολεύει
για όποιον θέλει να ιεραρχήσει τις αιτίες και να τις κατατάξει στη σειρά κόστους - ζημιάς
αυτές είναι οι βασικότερες αιτίες που η Επιχείρηση του Ελληνικού Λαού έφτασε σε αυτό το κατάντημα.
Με λίγα λόγια κ. Υπουργέ εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ΔΕΗ έφτασε έως εδώ, γιατί η πολιτεία της συμπεριφέρεται, σαν να είναι η υπηρέτρια των ιδιωτών.


ΥΚΩ
Και εάν κάποιος θέλει να λέγεται αντικειμενικός αυτά είναι που πρέπει να αναδείξει και όχι εάν πάνω στους λογαριασμούς γράφει ότι οι ΥΚΩ κρατιούνται με βάση το Ν. 2773 ενώ τυπικά αυτός έχει καταργηθεί.
Η ουσία είναι: πρέπει να υπάρχουν ΥΚΩ ναι ή όχι;
Αυτή είναι η ουσία και όχι να κάνουμε ως πρώτο θέμα το ότι σε κάποιους λογαριασμούς η χρέωση ΥΚΩ είναι 213 €. Παραλείποντας να πούμε ότι όποιος έχει τέτοια χρέωση ανήκει στους 40.000 καταναλωτές από το σύνολο των 7.500.000 που καταναλώνουν πάνω από 4.000 KWH και οι οποίοι προφανώς δεν μετρούν τα κέρματα κάθε φορά που πληρώνουν το λογαριασμό!
Για όποιον θέλει να αναδείξει σκάνδαλα, να ποια είναι τα τεράστια σκάνδαλα σε βάρος της Επιχείρησης του ελληνικού λαού και κατ’ επέκταση όλων μας.


ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ
Για όποιον θέλει να αναδείξει ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ στους λογαριασμούς ας πέσει το μάτι του και στη χρέωση «τέλος υπέρ ΑΠΕ» που αυξήθηκε 2000 % σε ενάμιση χρόνο και από 0,30 € MWH έγινε 5,99!

Γιατί για αυτή την χρέωση δε μιλάνε αυτοί που υποτίθεται είναι υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος ;
Μήπως δεν είναι αυτή η χρέωση χαράτσι του κάθε φτωχού καταναλωτή για να έχουν εγγυημένες τιμές οι κύριοι με τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα;
Δυστυχώς όμως απ΄ότι φαίνεται κάποιοι έχουν επιλεκτική όραση.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
Όσο δε για τις αυξήσεις που απ’ αυτές δεν παίρνει σχεδόν τίποτα η ΔΕΗ, γιατί άραγε πρέπει να κτυπιέται αλύπητα η Επιχείρηση του Ελληνικού Λαού, ενώ τις αποφασίζει η ΡΑΕ και η Κυβέρνηση;


Μήπως δεν γνωρίζουν όσοι λυσσαλέα κτυπούν τη ΔΕΗ ότι η Επιχείρηση εξαιτίας όλων αυτών που γίνονται σε βάρος της αναγκάστηκε να ζητήσει αύξηση λόγω της μεταβολής του κόστους ενέργειας 8,3% και η πολιτεία (όχι γιατί την πήρε ο πόνος για τους καταναλωτές), αλλά για να την χρεοκοπήσει ενέκρινε μόνο 1,1%.
Δεν γνωρίζουν άραγε όσοι με μανία κτυπούν τη ΔΕΗ ότι από το 12,6% αύξηση στους λογαριασμούς μόνο το 1,1% πάει στη ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα στο κράτος και τους ιδιώτες;
Να γιατί εμείς διαφωνήσαμε με τις αυξήσεις τιμολογίων.
Διαφωνήσαμε γιατί ως εργαζόμενοι και ως συνδικαλιστές δεν μπορούμε να δεχθούμε τα όσα απίστευτα και απαράδεκτα γίνονται πάνω στις πλάτες της ΔΕΗ να τα πληρώνει ο καταναλωτής.
Γι’ αυτό η θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι: « Να σταματήσουν ΠΡΩΤΑ οι κομπίνες σε βάρος της ΔΕΗ και τότε να δούμε εάν χρειάζεται αύξηση των τιμολογίων που σίγουρο πλέον είναι ότι δεν θα χρειάζεται».
Βεβαίως επειδή όλα αυτά που γράφουμε και λέμε είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά δεν είναι λίγες οι επιθέσεις που δεχόμαστε.
Όμως να γνωρίζουν όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν,

 • Την τελευταία μεγάλη Επιχείρηση του Ελληνικού Λαού,
 • Την μόνη φερέγγυα Επιχείρηση που χτίστηκε από το υστέρημά του,
 • Την Επιχείρηση που δίνει εργασία σε ένα κύκλο ανθρώπων που ξεπερνά τις 120.000,
 • Την μόνη Επιχείρηση που κάνει επενδύσεις και δίνει ανάπτυξη,
 • Την Επιχείρηση που χτίζει εργοστάσια με χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ότι όσες επιθέσεις κι αν μας κάνουν δεν θα τα καταφέρουν να μας λυγίσουν και να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ.
Πρώτα από όλα θα τους εμποδίσει ο ελληνικός λαός.

Κύριε Υπουργέ,
Είπα πιο μπροστά ότι η Επιχείρηση έφτασε σε αυτό το κατάντημα γιατί η πολιτεία της συμπεριφέρεται σαν να είναι η υπηρέτρια των ιδιωτών,
και για να γίνω πιο συγκεκριμένος η ΔΕΗ
         Εφτασε ως εδώ γιατί στο χώρο της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν τηρήθηκε κανένας απολύτως κανόνας ανταγωνισμού.
Έφτασε ως εδώ γιατί το παιχνίδι ήταν ΣΙΚΕ και ο Διαιτητής (κυβέρνηση και ΡΑΕ) «πουλημένοι». Και για όποιον ακούγοντας αυτά τα λόγια νομίζει ότι υπερβάλλω θέλω να τον ρωτήσω.

 • Τι είδους ανταγωνισμός ελεύθερος και υγιής είναι αυτός να είναι η ΔΕΗ πισθάγκωνα δεμένη και να της λες αγωνίσου;

 • Τι είδους ανταγωνισμός είναι αυτός να εμποδίζεται επί χρόνια να φτιάξει μια μονάδα για να τις φτιάξουν άλλοι;

 • Τι είδους ανταγωνισμός είναι αυτός οι ιδιώτες παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας βρέξει χιονίσει, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο να κάθονται σταυροπόδι και να εισπράττουν σε βάρος του κορόιδου που εν προκειμένω το κορόιδο είναι η Επιχείρηση του Ελληνικού λαού;

 • Τι είδους ανταγωνισμός είναι αυτός η ΔΕΗ να αναγκάζεται να δίνει την ενέργεια στην ΑτΕ φθηνότερα από ότι της στοιχίζει και η Εταιρεία αυτή να την ξαναπουλά στη ΔΕΗ στη διπλάσια τιμή;    
       Που ξανάγιναν αυτά;
         Που ξανακούστηκε κάτι τέτοιο;

 • Τι είδους ανταγωνισμός είναι αυτός στην εμπορία λιανικής ο κάθε τυχάρπαστος, ο κάθε τυχοδιώκτης με τη ΔΕΗ ανήμπορη να αντιδράσει γιατί η πολιτεία της έχει δεμένα τα χέρια να μπορεί να τις αρπάζει τους κερδοφόρους πελάτες;

   Είναι ή δεν είναι οικονομικό έγκλημα αυτό που έγινε στην Εμπορία με τους απατεώνες της ENERGA και της HELLAS ROWER που φέσωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 200 εκ. € αρπάζοντας ακόμα και το χαράτσι;


Κύριε Υπουργέ,

Ακούστε τι θα σας πω και κρατήστε το καλά στο νου σας και αυτό που θα σας πω χαρακτηρίζει την κουλτούρα του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ.

Ενός συνδικάτου που όσο κι αν προσπαθούν να το εμφανίσουν ως συντεχνία μόνο συντεχνία δεν είναι και αυτό το αποδεικνύουν οι πράξεις μας και
- σε σχέση με το χαράτσι και
- σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμολογίων αλλά και
- σε σχέση με το ότι πρώτοι εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια (και προς τούτο στις 15 Μάρτη του 2010 καταλάβαμε συμβολικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο) ότι «τα λεφτά των υπερωριών μας θέλουμε να γίνουν νέες θέσεις εργασίας για τους συνανθρώπους μας που είναι άνεργοι»,

Σας λέμε κύριε Υπουργέ,
 • Ναι εμείς ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν ζητάμε να μας χαριστείτε σε τίποτα
 • Ναι εμείς ως ΓΕΝΟΠ δεν ζητάμε να χαριστείτε σε τίποτα στη ΔΕΗ
 • Ναι εμείς ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση της ΔΕΗ έναντι των ιδιωτών ανταγωνιστών της.
   ΕΜΕΙΣ μόνο ένα πράγμα ζητάμε :
 • Εκείνο που ζητάμε είναι να αφεθεί επιτέλους και η ΔΕΗ ελεύθερη να αγωνιστεί.
 • Εκείνο που ζητάμε είναι να εφαρμόσετε ίσους όρους ανταγωνισμού και το παιχνίδι να μην είναι με σημαδεμένη τράπουλα.

Αν το κάνετε αυτό

Αν δηλαδή εφαρμόσετε τους νόμους και τους κανόνες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό , τότε θα έχετε προστατέψει το Δημόσιο συμφέρον.

Τότε θα έχετε πετύχει

Εμείς λοιπόν θα περιμένουμε να σας δούμε στην πράξη και γιατί όχι να σας χειροκροτήσουμε.

Εκεί όμως που δεν θα περιμένουμε ούτε δευτερόλεπτο και θα μας βρείτε απέναντι σκληρά, πολύ σκληρά
γιατί αυτό μας επιτάσσει η συνείδησή μας και το αίσθημα του καθήκοντος είναι εάν επιχειρήσετε να ξεπουλήσετε έστω κι ένα κομμάτι της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Και αυτό κύριε Υπουργέ,
Δεν το λέμε από μια αντίληψη «ιδιοκτητών» της ΔΕΗ

Το λέμε με το ηθικό ανάστημα των ανθρώπων που ποτέ δεν έκαναν μια απεργία ή μια κατάληψη για το τι αύξηση θα πάρουν.

Το λέμε από την θέση των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά ότι εάν η ΔΕΗ περάσει στα χέρια των ιδιωτών (όπως έγινε παντού) η τιμή της kwh θα ανέβει δυο και τρεις φορές πάνω με αποτέλεσμα ακόμα πιο πολλοί συνάνθρωποί μας ,σε αυτούς που ήδη υπάρχουν, να μην μπορούν να ακουμπήσουν το δάχτυλο στον διακόπτη.

Κύριε Υπουργέ,
Τη θέση μας και την στάση μας δεν την καθορίζει η μικροαστική αντίληψη του συμφέροντος αλλά το καθήκον προς την κοινωνία αλλά και σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να χτιστεί αυτός ο γίγαντας που λέγεται
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Μέτοχοι που ειλικρινά πιστέψτε με έχουμε κοινά συμφέροντα.
Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

επειδή πιστεύουμε ότι πολιτεύεστε με αξιοπρέπεια και εντιμότητα
και επειδή πάντα μας αντιμετωπίζατε με σεβασμό –χωρίς όμως ποτέ να μας χαριστείτε-

με αυτές τις επισημάνσεις που δείχνουν με σαφήνεια τους λόγους που η ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση,

Και με την προειδοποίηση ότι θα συγκρουσθούμε σκληρά εάν επιχειρηθούν
 • Η πώληση λιγνιτικών μονάδων,
 • Η περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης
 • Η εκχώρηση του management
 • Η απαξίωση του εθνικού μας καυσίμου, του Λιγνίτη
 • Απόλυση προσωπικού και κυρίως και πάνω από όλα εάν επιχειρηθεί
 • Νέα αύξηση των τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της Επιχείρησης
για μια φορά ακόμα σας καλωσορίζουμε,
σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και σας απλώνουμε το χέρι,

Στον κοινό αγώνα
Στην κοινή προσπάθεια
Για την προάσπιση των συμφερόντων της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας, της ναυαρχίδας της Ελληνικής οικονομίας.

Σας απλώνουμε το χέρι
Στον κοινό αγώνα
Στην κοινή προσπάθεια
Για την σωτηρία της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Γιατί κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά ούτε στιγμή ότι αυτή η Επιχείρηση φτιάχτηκε από το υστέρημα του Ελληνικού λαού και ανήκει στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News