Dei Energy News

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Α.Ζερβός:Σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής.

Στα 700 εκατ. ευρώ θα φτάσει η μείωση της μισθοδοσίας το 2012!!!


Ο κ.Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του στη  γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας και επεσήμανε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 το μισθολογικό κόστος στη ΔΕΗ μειώθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς στο τέλος της γενικής συνέλευσης από τον Τρύφωνα Αλευρίτη (www.energyin.gr) για το κόστος της ΔΕΗ, απάντησε  ότι είναι στις προθέσεις του να μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας και των δαπανών  κατά 700 εκατ. ευρώ! 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο» αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλύψει τον τροχό» ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α.Ζερβός επανέλαβε το αίτημα για σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής.

 Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου επεσήμανε ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα (με εξασφάλιση δανειοδότησης για τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού) αποσόβησαν ανεπιθύμητες εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν. Δεσμεύθηκε επίσης για άρση των στρεβλώσεων και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αρνητικό, στην πραγματικότητα θα δώσει ευκαιρία ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός τόνισε ότι αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν πρόκειται να απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία.
Όπως είπε, μετά την έξοδο από την αγορά ιδιωτών προμηθευτών η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί το 99 % των καταναλωτών ενώ σε επίπεδο παραγωγής το μερίδιό της έχει πέσει στο 75 %. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους η επιχείρηση θα χρηματοδοτήσει εφέτος τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ποσό της τάξης των 250 - 270 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. το 2011.
Ο κ. Ζερβός σημείωσε τις δυσκολίες χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις τράπεζες (είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Μεγαλόπολης, Πτολεμαίδας καθώς και στην νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαίδας θα γίνουν εφόσον εξασφαλισθεί χρηματοδότηση) και δήλωσε ότι η επιχείρηση αναμένει σταδιακή εκταμίευση άνω των 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Τέλος ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το καλοκαίρι του 2013 η νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που θα λειτουργεί επίσης με φυσικό αέριο.


 http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News