Dei Energy News

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΠΕΤΡΑΚΟΣ:Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜΟ επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας, κατά την επίσκεψή του σήμερα (Παρασκευή 13 Ιουλίου)  μαζί  με  τον  Βουλευτή  Αρκαδίας  του  ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ  Κώστα  Ζαχαριά στο Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης συζητώντας με τους εργαζόμενους, τα μέλη των διοικήσεων των Σωματείων και τα στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Δώδεκα χρόνια, λοιπόν, μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δώδεκα χρόνια δηλαδή που έχει εφαρμοστεί ο νεοφιλελευθερισμός και όχι ο κρατισμός, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα μέσα Ιουνίου έγραφαν: «Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω απ’ την Ελλάδα» (euractiv.com).
Η ΔΕΗ, η οποία μέχρι το 2010 ήταν κερδοφόρα (558 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2010), από το 2011 λόγω των ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ άρχισε να έχει ζημιές και προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό αναγκάστηκε προ ημερών να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της παίρνοντας δάνειο 550 εκατ. ευρώ με 8,9% επιτόκιο. Και όλα αυτά, παρά την αύξηση των τιμολογίων στην οικιακή κατανάλωση κατά 12,6%.
Η βασική αιτία της κατάρρευσης είναι το ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, επιδιώκοντας να μπουν ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με άνεση και ασφάλεια και να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη, δώσανε προκλητικά προνόμια στους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι για παράδειγμα προκλητικά υψηλή η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ στον Μυτιληναίο και στον Λάτση και χαμηλή η τιμή που προμηθεύονται αυτοί από την ΔΕΗ.
Και αντί η συγκυβέρνηση, ν’ ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα στην αγορά ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί από την απελευθέρωση και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλο-ιδιωτών παραγωγών, προχωράει στην πλήρη απορρύθμιση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία έφτιαξαν γενιές και γενιές, στον κάθε ιδιώτη για να ωφεληθεί αυτός από την όποια κερδοφορία της ΔΕΗ.

Προχωράει  στην ιδιωτικοποίηση, παρά το φιάσκο που προέκυψε με την ENERGA και HELLAS POWER, οι οποίες «φέσωσαν» το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ με 190 εκατομμύρια και μάλιστα πήραν τα χρήματα από το χαράτσι και δεν τα απέδωσαν ως όφειλαν στο Ελληνικό Δημόσιο; Επιπλέον, η ΔΕΗ φεσώθηκε άλλα 70 εκατομμύρια για τις διευκολύνσεις που παρείχε στις δύο αυτές αεριτζίδικες εταιρείες. Ήδη 200 χιλιάδες συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ για να έχουν ρεύμα χωρίς όμως να ληφθεί καμία μέριμνα για τα χρήματα που είχαν καταβάλει. Είναι γνωστό ότι ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κ. Νικολούδης ενημέρωσε τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ ότι η Αστυνομία και ο ΣΔΟΕ ψάχνουν στην Ελβετία τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ENERGA και της HELLAS POWER.
Η συγκυβέρνηση, ξεπουλώντας τη ΔΕΗ γυρίζει τη χώρα 60 χρόνια πίσω στην εποχή που υπήρχε η POWER και οι άλλες ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες, οι οποίες δυνάστευαν??? με τα τιμολόγια και φυσικά εξηλεκτρισμό δεν έκαναν.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα και το κοινωνικό σύνολο είναι μια σύγχρονη ΔΕΗ 100% δημόσια - ενιαία - καθετοποιημένη επιχείρηση, με σημαντικό νοικοκύρεμα στη λειτουργία της, στις προμήθειες της, στις επενδύσεις της και στην αξιοποίηση του προσωπικού της.
Συνολικά, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει τον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου στις κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία ενεργειακές εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ με άμεσο στόχο την αποτροπή των προβλεπομένων από το μνημόνιο ιδιωτικοποιήσεων. Και όλα αυτά όχι για λόγους ιδεολογικών αγκυλώσεων, αλλά επειδή ο ενεργειακός τομέας μαζί με τον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελούν τους δύο βασικότερους τομείς λειτουργίας μιας οικονομίας.
Βέβαια, δεν υποστηρίζουμε το σημερινό δημόσιο τομέα και τις σημερινές Δημόσιες Επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά έναν άλλο πραγματικά δημόσιο τομέα με εργατικό, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο που να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και για τον οποίο έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά στη Βουλή τις θέσεις μας.
Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όχι μόνο δεν μπορεί να συμφωνήσει να εκχωρηθούν οι ενεργειακοί πόροι και η ενεργειακή παραγωγή στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσει την καταστροφική αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης.
Θα συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις και να είναι δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News