Dei Energy News

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΜYTΙΛΗΝΑΙΟΣ


Ο εθνικός προμηθευτής που έγινε σε μια νύχτα συμπαραγωγός, τώρα θέλει να αγοράσει ΤΣΑΜΠΑ μονάδες της ΔΕΗ

Σε αποκρατικοποίηση «σημαία» ανέδειξε στην ομιλία του στη Βουλή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα και παρά τις πληροφορίες που ήθελαν  ειδικά για τη ΔΕΗ να υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκρατικοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, η οποία όπως είπε «θα γίνει όχι αποσπασματικά αλλά στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού για την επιχείρηση και την αγορά ενέργειας».
Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με όποια μορφή κι αν γίνει αυτή; Σίγουρα οι διεθνείς αγοραστές, οι οποίοι θα καταφέρουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής έναν ενεργειακό κολοσσό για τα δεδομένα των Βαλκανίων και βέβαια οι εγχώριοι «παίχτες» στην Ενέργεια, όπως ο κύριος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 100 εκατ. ευρώ που χρωστάει στη ΔΕΗ, ούτε το χαράτσι», κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος…
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θεωρείται και όχι άδικα ο πρώτος εγχώριος «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας και ένα από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα της αγοράς… Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «Κόκκαλη της Ενέργειας», θέλοντας να δώσουν έμφαση στο γεγονός, ότι ακολούθησε σχεδόν τα ίδια βήματα, μ’ αυτά που ακολούθησε ο Κόκκαλης στις Τηλεπικοινωνίες και τον Τζόγο… Μόνο που Ευάγγελος Μυτιληναίος ασχολείται μ’ ένα ακόμα περισσότερο «προσοδοφόρο σπορ»… Και αν ο Σωκράτης Κόκκαλης έγινε τεράστιος από τις προμήθειες στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ, με τις γνωστές λεόντειες συμβάσεις που υπέγραφε κατά καιρούς, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έγινε τεράστιος ενεργειακός «παίκτης», από τις προμήθειες έργων στην ΔΕΗ…
Μάλιστα έχοντας κάνει συμμάχους δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ισπανική Endesa και τη γαλλική Alstom, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα (οι εταιρείες Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ και ΕΛΒΟ μαζί με τη μητρική εταιρεία απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους), αυτό τον κατατάσσει στην κορυφή των βιομηχάνων στην Ελλάδα.
Αν ο Κόκκαλης ήταν για πολλά χρόνια ο εθνικός μας προμηθευτής στις τηλεπικοινωνίες και στον τζόγο, ο Μπόμπολας στα δημόσια έργα, ο Βαρδινογιάννης και ο Λάτσης σχεδόν στα πάντα, ο Μυτιληναίος κρατώντας μια πολύ πιο χαμηλών τόνων δημόσια εικόνα, έχει καταφέρει να είναι ο εθνικός μας «προμηθευτής» στην Ενέργεια… Ο Μυτιληναίος κατάφερε εδώ και 15 χρόνια περίπου να πάει όλα τα μεγάλα έργα της ΔΕΗ. Οι δουλειές ήταν μεγάλες και τα χρήματα πολλά. Σύμφωνα με όσα θυμούνται οι παλαιότεροι, ο Δημήτρης Κοπελούζος κέρδιζε περισσότερα έργα τη δεκαετία του 1990 με την Damco, ωστόσο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πήρε το αίμα του πίσω με τη ΜΕΤΚΑ στα 00’s.  Μία από τις μεγαλύτερες δουλειές που πήρε, που δημιούργησε μεγάλο πολιτικό ζήτημα ήταν η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο που έχει ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και λειτούργησε λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2006. Η συγκεκριμένη μονάδα που φτιάχτηκε από την ανάδοχο ΜΕΤΚΑ πέρασε από «σαράντα κύματα» με πλήθος δικαστικών ερευνών και ακροάσεων για τις τεχνικές της προδιαγραφές, αλλά και μεγάλες περιπέτειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Στα τέλη του 2005, μία ημέρα μετά την περιπετειώδη αποχώρησή του από τη ΔΕΗ, ο πρώην πρόεδρός της και πρώην υπουργός εθνικής οικονομίας κ. Ι. Παλαιοκρασσάς σε συνέντευξη Τύπου είχε αφήσει αιχμές για έργα που ανέθετε η ΔΕΗ επί χρόνια, ενώ είχε συγκρουστεί και με πολιτικά πρόσωπα της εποχής.
Ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε παραπέμψει επτά υποθέσεις της ΔΕΗ στον εισαγγελέα, αλλά τελικά όλες οι υποθέσεις αυτές, που εξετάστηκαν από επτά διαφορετικούς εισαγγελείς, μπήκαν στο αρχείο ως αβάσιμες…
Ωστόσο η παρέμβαση αυτή του κ. Παλαιοκρασσά είχε σαφή πολεμική κατά της ΜΕΤΚΑ.

 Γιάννης Παλαιοκρασσάς: «Ιδού οι «νταβατζήδες», κύριε πρωθυπουργέ»

«Στημένοι είναι όλοι οι διαγωνισμοί που γίνονται στη ΔΕΗ! Και κατευθύνουν τα αποτελέσματα προς τον επιθυμητό ανάδοχο, αφού προηγουμένως έχουν αποκλεισθεί μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού και οι προδιαγραφές αποκλείουν τους ανεπιθύμητους… Και φυσικά τα νήματα κινεί η διαπλοκή, που στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας βασιλεύει… Και σήμερα και χθες…»
Αυτά είχε καταγγείλει ο εμπειρότατος πολιτικός και την ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ πήγε σπίτι του… Σας θυμίζουν τίποτα όλ’ αυτά;
H ραγδαία επιχειρηματική άνοδος του κ. Μυτιληναίου βασίστηκε σε μια σειρά από περίεργες συμπτώσεις στις προμήθειες της ΔΕΗ, οι οποίες κατά σατανικό τρόπο του έδωσαν όλα τα μεγάλα έργα…
Ο  κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, είχε καταγγείλει με υπόμνημα που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, ότι η ΔΕΗ είναι φωλιά της διαπλοκής εντάσσοντας μάλιστα και το υπουργείο Ανάπτυξης, κατηγορώντας το, ότι από το 1999 πρωταγωνιστούσε και κάλυπτε τις κομπίνες και τα σκάνδαλα. 
Και βέβαια ο χαμένος ο ελληνικός λαός και η χώρα με την πληρωμή παραπάνω δισεκατομμυρίων, απ’ όσο πραγματικά κόστιζε το έργο! Ο κ. Παλαιοκρασσάς αποκάλυπτε μάλιστα τον ρόλο των εφημερίδων και συγκεκριμένα του Συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά και του Μπόμπολα!

Το φαινόμενο της Διαπλοκής στην ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, με κύκλο εργασιών το 2004 4,1 δισ. ευρώ και 27.500 εργαζόμενους. Το ετήσιο πρόγραμμα επενδύσεων είναι της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, ενώ των προμηθειών ξεπερνά τα 1.700 εκατ. ευρώ. Τεράστια μεγέθη, που φυσικά προσελκύουν το ενδιαφέρον των προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και των μεγάλων εργοληπτών.
Πράγματι, μέχρι το 2000 περίπου, σε κάθε διαγωνισμό μεγάλων έργων της ΔΕΗ σημειωνόταν προσέλευση 5-10 μεγάλων διεθνών οίκων αυτοτελώς ή σε κοινοπραξία, ανάλογα με το είδος του έργου, μεταξύ των οποίων και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές όπως οι ABB, Alsthom, Siemens, General Electric, Westinghouse, Ansaldo, Fiatavio και η ρωσική LMZ.
Με τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία και την ανάληψη της διοίκησης της ΔΕΗ από τον κ. Νέζη (Μάρτιος 2000), αλλάζει το σκηνικό. Σταδιακά παύουν να προσέρχονται στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι απευθείας, ενώ περιορίζεται η συμμετοχή και των εργοληπτών του εσωτερικού σε 2-3 κατασκευαστικές εταιρείες, από τις οποίες μετά το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης παραμένουν 1-2, με κατά κανόνα τελικό ανάδοχο τη ΜΕΤΚΑ Α.Ε. ή κοινοπραξίες που την περιλαμβάνουν. Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μυτιληναίου το έτος 1999.
Η αρμόδια Διεύθυνση Κατασκευής Θερμοηλεκτρικών Έργων (ΔΜΚΘ) αποδίδει το φαινόμενο στις συγχωνεύσεις που μείωσαν τον αριθμό των παικτών στη διεθνή αγορά και στην άρνηση των ξένων εταιρειών να δέχονται πλέον τους «σκληρούς» Γενικούς Όρους των συμβάσεων της ΔΕΗ. Οι πληροφορίες μου όμως από τη διεθνή αγορά είναι ότι οι ξένες εταιρείες έπαψαν να συμμετέχουν από τότε που έγινε διάχυτη η φήμη ότι οι διαγωνισμοί «μεθοδεύονται».
Στο δια ταύτα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με την αμέριστη βοήθεια του εγχώριου πολιτικού συστήματος κατάφερε να γίνει ο εθνικός μας προμηθευτής στην ενέργεια… Αφού ξεζούμισε την ΔΕΗ, αυτή την εποχή «θέλοντας και μη» έχει κάνει κολεγιά με τον άσπονδο ανταγωνιστή του Δημήτρη Κοπελούζο, αφού οι διεθνείς συνέταιροι τους συγχωνεύτηκαν και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ετοιμάζονται για το μεγαλύτερο φαγοπότι όλων των εποχών… Τη αγορά της ίδιας της ΔΕΗ και του αμύθητου πλούτου της, σε τιμή ευκαιρίας και με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News