Dei Energy News

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Διεθνή Σύμβουλο προσλαμβάνει η ΡΑΕ για να ελέγξει τη ΔΕΗ

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε πραγματικό και εις βάθος έλεγχο των κοστολογικών στοιχείων που επικαλείται η ΔΕΗ και στα οποία στηρίζεται το ύψος των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ρεύματος, φαίνεται ότι είναι η ΡΑΕ. 
Και μάλιστα όχι μόνον σε ότι αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει η επιχείρηση (πράγμα που ήδη γίνεται από τα στελέχη της ΡΑΕ) αλλά και σε ότι αφορά την απόσταση που χωρίζει το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ από εκείνο που θα είχε εάν προσέγγιζε τις διεθνείς «βέλτιστες πρακτικές» των αντίστοιχων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού.
Για το σκοπό αυτό μάλιστα, και καθώς δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να αξιολογήσει κανείς ποιό είναι το εύλογο και δίκαιο κόστος, η ΡΑΕ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του energypress, ετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα περάσει από κόσκινο ολόκληρη τη λειτουργία της ΔΕΗ (παραγωγή, εμπορία, διοίκηση) και θα αποφανθεί για το ποιο είναι το πραγματικό σημερινό κόστος της επιχείρησης και, κυρίως, ποιο θα έπρεπε να είναι. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα γνωμοδοτήσει στη συνέχεια η ΡΑΕ για το ύψος των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ρεύματος.
Όπως η Booz Allen Hamilton
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, είχε η ίδια η ΔΕΗ αναθέσει στην εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton την εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης, η οποία είχε δείξει ότι η επιχείρηση θα εξοικονομούσε, εάν λειτουργούσε με τα standards των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών, περί τα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.  Φαίνεται ότι η
δουλειά αυτή θα γίνει τώρα για λογαριασμό του ρυθμιστή.
Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία την οποία φαίνεται ότι εισάγει η ΡΑΕ, δηλαδή η διαμόρφωση τιμολογίων με βάση το κόστος που προκύπτει από τις βέλτιστες πρακτικές και όχι από τα προϋπολογιστικά ή απολογιστικά στοιχεία της ΔΕΗ, θα αλλάξει άρδην τα πράγματα, καθώς θα υποχρεώσει την επιχείρηση να προχωρήσει γρήγορα σε ριζικές βελτιώσεις της λειτουργίας της, άλλως θα είναι υποχρεωμένη να δουλεύει με ζημιά.
Η ΔΕΗ στέλνει ενημερωμένα στοιχεία
Προς το παρόν, η ΔΕΗ έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερωμένα στοιχεία για το κόστος των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων της κατά το τρέχον έτος, καθώς και για τα προβλεπόμενα έσοδα από τη εφαρμογή των εν ισχύ χρεώσεων ανά κατηγορία πελατών. Τα στοιχεία αυτά τα ζήτησε η ΡΑΕ προκειμένου να ελέγξει εάν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τωρινών δεδομένων και εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκτιμήσεις για να καθοριστούν τα τιμολόγια του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει με γνωμοδότησή της το Δεκέμβριο του 2011 τον επαναπροσδιορισμό εντός του 2012 του τιμοκαταλόγου ανταγωνιστικών χρεώσεων της ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει περεταίρω η άρση των στρεβλώσεων και η σύνδεση των τιμολογίων με το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Η πρόταση περιελάμβανε και μηχανισμό αναπροσαρμογής στο πλαίσιο του οποίου προβλεπόταν η κατάθεση από τη ΔΕΗ ενημερωμένων στοιχείων (απολογιστικά και προϋπολογιστικά) για το κόστος των δραστηριοτήτων της. Η τωρινή κατάθεση στοιχείων εκ μέρους της ΔΕΗ εντάσσεται προφανώς σε αυτή τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News