Dei Energy News

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σε ημέτερους και προσκείμενους στον ασφαλιστικό μας φορέα και τα κομματικά γραφεία εκδόθηκαν απευθείας οριστικές αποφάσεις κύριας σύνταξης ( χωρίς να προηγηθούν προσωρινές) κατά σκανδαλώδη και προνομιακό τρόπο ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 1 και 1,5 χρόνο μετά από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων συνταξιούχων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΟΥ
Ραφαήλ Μεβοράχ, Μεταλλειολόγου ΕΜΠ, κατοίκου Αθηνών , οδός Ακάμαντος 6 , ΤΚ 11851, τηλ. 6932609298.

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Εργασίας Κοιν. Αφάλισης και Πρόνοιας-Γενική Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης/Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης -ΤΜΗΜΑ Γ΄, Οδός Σταδίου 29, Αθήνα,ΤΚ 10110


ΘΕΜΑ: Ανατροπή σειράς προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος σε συνταξιούχους ΔΕΗ

ΣΧΕΤ.: Απόφαση Υπουργού Εργασίας / αρ.πρωτ. Φ.80000/13484/483/ 28.6.2012 ( Σχ.1)

Αξιότιμοι Κύριοι,ες
 Παρακαλώ λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Με το άνω σχετικό διεπράχθη ένα “έγκλημα” εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχων της ΔΕΗ, οι οποίοι βρισκόμαστε σε κατάσταση απόγνωσης.  Το όλο θέμα εξελίχθηκε ως εξής:
 1.    Σε ημέτερους και προσκείμενους στον ασφαλιστικό μας φορέα και τα κομματικά γραφεία εκδόθηκαν απευθείας οριστικές αποφάσεις κύριας σύνταξης ( χωρίς να προηγηθούν προσωρινές) κατά σκανδαλώδη και προνομιακό τρόπο ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 1 και 1,5 χρόνο μετά από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων συνταξιούχων για τους οποίους είχαν εκδοθεί προσωρινές αποφάσεις, όπως συνηθιζόταν και ήταν πάγια τακτική τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ οι φάκελοί τους "βρίσκονταν στο ράφι" ως προς την έκδοση των οριστικών τους αποφάσεων κύριας σύνταξης για διάστημα πλέον του 1,5 έτους με παιδαριώδεις δικαιολογίες.

2.    Οι εν λόγω κύριοι κατάφεραν και έβαλαν θέμα ημερήσιας διάταξης στο ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ ( αρμόδιο για τη χορήγηση του εφάπαξ) να κρίνει ότι το στοιχείο που θα καθορίζει από εδώ και πέρα την καταβολή του εφάπαξ πρέπει να είναι η ημερομηνία έκδοσης οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης, αγνοώντας ότι υπάρχει επίσημη λίστα χιλιάδων συνταξιούχων  (Σχ.2), πολλοί  εκ  των  οποίων  περιμένουν  ήδη  2  χρόνια  τώρα  την  καταβολή του
εφάπαξ βάσει των προσωρινών αποφάσεων για καταβολή του εφάπαξ που τους χορηγούσε η Υπηρεσία . Υπάρχουν επίσημα έγγραφα της Υπηρεσίας
αλλά και απάντηση του πρώην Υπουργού κ. Κουτρουμάνη προς τον επερωτώντα βουλευτή κ. Νικολόπουλο ( Σχ.3, σελ. 3, παρ. Β) για την ισχύουσα μέχρι σήμερα διαδικασία χορήγησης του εφάπαξ σε συνταξιούχους της ΔΕΗ, που εξηγεί ότι είτε έχει εκδοθεί για κάποιο συνταξιούχο προσωρινή απόφαση είτε έχει εκδοθεί οριστική για λόγους καθαρά εσωτερικής λειτουργία της υπηρεσίας, άπαντες νομιμοποιούνται στην καταβολή του εφάπαξ με σειρά προτεραιότητας από τη συνταξιοδότησή τους.  Ως γνωστόν ο συνταξιούχος δεν ελέγχει τον ρυθμό επεξεργασίας του φακέλου του και πότε θα του εκδοθεί η οριστική απόφαση. Προ της συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ, τέσσερις συνταξιούχοι αποστείλαμε προς αυτό Εξώδικη Διαμαρτυρία, Πρόσκληση και Δήλωση ( Σχ.4). Το ΤΑΥΤΕΚΩ, ως καθ΄ύλην αρμόδιο, έλαβε ομόφωνη απόφαση υπέρ της διατήρησης της κατάστασης όπως είχε, δηλαδή να ισχύουν οι ήδη υπάρχουσες καταστάσεις προτεραιότητας για καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.

3.   Όμως η Κυβερνητική Επίτροπος άσκησε ΒΕΤΟ κατά της απόφασης του ΤΑΥΤΕΚΩ . Το θέμα παραπέμφθηκε στις 7.6.2012 στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας για να λύσει την διαφωνία μεταξύ της απόφασης ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΒΕΤΟ της Κυβερνητικής Επιτρόπου.

4.  Διακόσιοι εξήντα επτά ( 267) συνταξιούχοι της ΔΕΗ αποστείλαμε Εξώδικη Δήλωση και Πρόσκληση στον τότε Υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας κ. Αντ. Ρουπακιώτη ( Σχ. 5) . Ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να πάρει απόφαση. Ο νέος Υπουργός κ. Βρούτσης όμως, στις 28.6.2012 και ενώ είχε παρέλθει το 15θήμερο που ορίζει ο Νόμος, αποφάσισε να λύσει τη διαφορά υπέρ της Κυβερνητικής Επιτρόπου, δηλαδή αποφάσισε την εξ αρχής σύνταξη νέας λίστας δικαιούχων εφάπαξ, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης, χωρίς πρόβλεψη μεταβατικότητας για τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν καρτερικά ακόμα και 2 και πλέον χρόνια ( εγώ περιμένω 2 χρόνια και 3 μήνες ήδη) βάσει των επισήμων καταλόγων που ίσχυαν μέχρι σήμερα και από τους οποίους γινόταν με σειρά προτεραιότητας η καταβολή του εφάπαξ μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο που χορηγήθηκαν για τελευταία φορά εφάπαξ βοηθήματα. Σύμφωνα με αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα " καπελωθεί" από 300-500 άτομα , δηλαδή θα πάει πίσω άλλα 2-3 χρόνια βάσει του ισχύοντος ρυθμού εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων. 
Μετά τα παραπάνω, ΠΑΡΑΚΑΛΩ:

        5.   Να με ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ πότε ακριβώς θα μου καταβληθεί το εφάπαξ  βοήθημα  και  τι  θα  γίνει  με  την  επίσημη  κατάσταση  που  μου χορήγησε η Υπηρεσία μετά από εισαγγελική παραγγελία και κατέχω  σήμερα  τον αριθμό 42, αναμένοντας  ήδη 2 χρόνια και 3 μήνες για καταβολή του εφάπαξ ( από το Σχ.2 ήδη 75 άτομα πήραν το εφάπαξ τον περασμένο Απρίλιο.

6.   Παρακαλώ να προβείτε σε άμεση ενέργεια προς το ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ, ώστε να ανασταλεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος στην αυριανή του συνεδρίαση ( 12/7/2012), όπου όπως αναμένεται θα αποφασίσει την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργού σύμφωνα με το άνω σχετικό, μέχρι να εξευρεθεί δικαιότερος τρόπος και μέριμνα για τους ήδη αναμένοντες πολλά χρόνια την καταβολή του εφάπαξ, ενώ κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν και απέσπασαν σε χρόνο ρεκόρ και με αμφιβόλου νομιμότητας πρακτικές, τις οριστικές τους αποφάσεις χορήγησης κύριας σύνταξης ( βλ. Συνημ. 6 και 7 της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΔΕΗ), που αποτελεί και το επίμαχο κριτήριο για την κατάταξη σε σειρά πριοτεραιότητας , όπως ορίζει η απόφαση του Υπουργού.  
Συνημμένα: 1. Επίλυση Διαφοράς με απόφαση Υπουργού κ. Ι.Βρούτση   ( Σχ.1)
2.      Επίσημος κατάλογος δικαιούχων εφάπαξ βοηθήματος ( Σχ.2)
3.      Απάντηση Υπουργού Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνη σε ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτή Ν.Νικολόπουλου ( Σχ.3)
                      4.  Εξώδικη Δήλωση και Πρόσκληση 4 συνταξιούχων προς   ΤΑΥΤΕΚΩ ( Σχ.4)       
             5.  Εξώδικη Δήλωση και Πρόσκληση 267 συνταξιούχων προς   Υπουργό Εργασίας κ. Αντ. Ρουπακιώτη ( Σχ.5).
                      6.   Δύο ( 2) έγγραφα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΔΕΗ ( Σχ.6 και 7)

Με τιμή

 Ραφαήλ Μεβοράχ
Μεταλλειολόγος ΕΜΠ
Συνταξιούχος ΔΕΗ από 1.5.2010

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: - Υπουργό Εργασίας κ. Ι.Βρούτση
                                 -  ΔΣ ΤΑΥΤΕΚΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News