Dei Energy News

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ –ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ- ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ



 Ελλάδα, Ιούλιος 2012.
      Προγραμματικές δηλώσεις … όπου πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων. Ιδιωτικοποίηση όμως που δεν θα γίνει αποσπασματικά, αλλά θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την επιχείρηση και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής  ενέργειας. Στο κείμενο των προγραμματικών, ο κ. Σαμαράς μιλά για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και η οποία θα πρέπει να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου και όχι «κομματάκι κομματάκι».
         Ο κ. Σαμαράς -στο Ζάππειο 3, τον περασμένο Απρίλιο-  διατείνονταν  ότι δεν θα δεχτεί να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί, και μάλιστα επιλεγμένες με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα υπάρξει σύντομα. Χαρακτηριστική, δε, ήταν η φράση του  «δεν πουλάει κανείς κάτι και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή, κάτι που θα χρειαστεί να το ξαναγοράσει αργότερα ακριβά».
Πριν από 3 μόλις μήνες (επίσης τον περασμένο Απρίλιο), ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού, καθώς όπως είχε πει «είναι ένα όργανο κύρους που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε την σωστή σύνθεση, το σωστό κοκτέιλ». Ως προς το θέμα των λιγνιτικών σταθμών είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι «το θέμα αυτό θα λυθεί μετά τις εκλογές και επί τη βάση της απόφασης του δικαστηρίου της ΕΕ και με βάση την ανάγκη να προστατεύσουμε τον ορυκτό πλούτο και την περιουσία του Ελληνικού λαού».
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο (τον Ιούλιο του 2011) ο κ. Φώτης Κουβέλης επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην Πτολεμαΐδα και μιλώντας για τη ΔΕΗ, υπογράμμιζε την αναγκαιότητα που υπάρχει ως προς τη συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται από το συνδικάτο για τη διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, «μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται ένα αγαθό, που εκτός από οικονομικό, είναι και κοινωνικοεθνικό και γι’ αυτό επιβάλλεται να παραμείνει στο δημόσιο». Ενώ παράλληλα είχε δηλώσει με περισσή έμφαση, ότι «δεν εκχωρείς την ενέργεια και τα νερά σε κανένα ιδιωτικό συμφέρον, αλλά βοηθάς να παραμείνει η ΔΕΗ κυρίαρχη και να αναπτυχθεί περαιτέρω, γιατί η ΔΕΗ έχει αυτή τη δυνατότητα περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση». Θέσεις εξάλλου τοις πάσι γνωστές, καθώς αποτέλεσαν και προεκλογικές του δεσμεύσεις.  
Το χρονικό των δηλώσεων και των επίσημων θέσεων σαφέστατα και δεν συνάδει με τις εξελίξεις και την τροπή που έχει λάβει το ζήτημα της ΔΕΗ. Σαφέστατα αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν γαργάρα όλα αυτά, που για το θέμα της ΔΕΗ μέχρι πριν από λίγο καιρό προσπαθούσαν να επιβάλλουν στην κοινή γνώμη και μάλιστα με βαρύγδουπες δηλώσεις. Σαφέστατα καταστούν τις δηλώσεις τους «ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ» που χρησιμοποιήθηκαν εις βάρος του κόσμου, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά.
  Σήμερα, ξεχνούν αυτά που επικαλούνταν και  άρον-άρον ρίχνουν το καλύτερο φιλέτο της Ελληνικής Βιομηχανίας στις μικρές Αγγελίες, αναζητώντας αγοραστές.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα της ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας και εξηγώντας την μεταλλαγμένη  στάση τους.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί ότι το θράσος έχει και τα όριά του και είναι υποχρέωση κάποιων να απολογηθούν στους εργαζόμενους, αλλά και σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς τα όσα δρομολογούνται θα σημάνουν αυτόματα αυξήσεις στις  τιμές της κιλοβατώρας που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Τα παραδείγματα εξάλλου που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύουν ότι τα μοντέλα  που προσπαθούν να επιβάλλουν δε λειτούργησαν ποτέ προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά μόνο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων  με πολλές, πολλές, παράπλευρες αρνητικές απώλειες.  Περαιτέρω, είναι  πασιφανές πως αν η  ηλεκτροδότηση της χώρας αφεθεί στην τύχη των ιδιωτικών συμφερόντων δεν θα αργήσουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με φαινόμενα τύπου Καλιφόρνια.
Η κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να κινηθεί προς εκείνη την  κατεύθυνση που θα αποδεικνύει τον χαρακτήρα της και θα στηρίζει τα εθνικά και όχι τα ¨ειδικά¨ συμφέροντα.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας θα πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά τις επιπτώσεις των ενεργειών, στις οποίες προτίθεται να προβεί, πολύ πριν χτυπήσει το σφυρί στο τραπέζι, αναφωνώντας πανηγυρικά «κατακυρώθηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News