Dei Energy News

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΝΕ: ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

18ο  Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και
Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ: Αγορά Ηλεκτρισμού – Μέτρα και επενδυτικές προοπτικές

Πακέτο Μέτρων για την Αγορά Ηλεκτρισμού Προαναγγέλλει το ΥΠΕΚΑ


Πακέτο αποφάσεων και ενεργειών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αναθεώρηση του συστήματος των ΑΠΕ και τη θεραπεία του ελλείμματος ρευστότητας στην ηλεκτρική αγορά ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», ανέφερε ότι «η μεγάλη παρέμβαση είναι οι ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι οποίες προχωρούν και σύντομα θα αρχίσουν δράσεις απτής υλοποίησης». Για το θέμα των ΑΠΕ είπε ότι το σύστημα βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού. Το υπουργείο επεξεργάζεται ορισμένα σχέδια, τα οποία σύντομα, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. «Πάμε προς ανταγωνιστικές ΑΠΕ, το λεγόμενο grid parity».


Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας της ηλεκτρικής αγοράς ο κ. Μαθιουδάκης εστίασε στις αιτίες που τα προκαλούν. Ως πρώτη ανέφερε τα «φέσια» που άφησαν πρώην προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη τρύπα». Ένα άλλο μέρος οφείλεται στην αδυναμία είσπραξης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ αναγνώρισε ότι και η πολιτεία «έχει πολύ μεγάλες οφειλές στη ΔΕΗ, οι οποίες λόγω δυσλειτουργιών δεν μπορούν να τακτοποιηθούν». Τέλος, ανέφερε και το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ. «Θα μπορέσουμε σύντομα να ξεκινήσει η θεραπεία», διαβεβαίωσε ο κ. Μαθιουδάκης. Αναφορά έκανε και στο θέμα των υδρογονανθράκων και υποσχέθηκε ότι «πολύ σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για το open door». Κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζηβασιλειάδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με αναμόρφωση της νομοθεσίας και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, εκτοπίζοντας τη βολική αδράνεια του δημόσιου τομέα και τη βραδύτητα των ενεργειών. Για την έρευνα υδρογονανθράκων εξέφρασε την άποψη ότι προβλέπεται μακρά πορεία, όπου η οργάνωση και λειτουργία του θεσμικού φορέα με τα κατάλληλα στελέχη θα πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Για την ηλεκτρική αγορά εκτίμησε ότι θα  υπάρξει επίσης μακρά πορεία για το μετασχηματισμό του δικτύου και της αγοράς  και υπέδειξε σύνεση και όχι βιαστικές ενέργειες για βίαιη υποκατάσταση  του λιγνίτη πριν αυτός εξαντληθεί. Για τις ΑΠΕ επισήμανε ότι το  σύστημα feed in tariff κλείνει τον κύκλο του σε όλες τις χώρες και ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός της ηλεκτρικής αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου. «Είναι παράλογο να ενοχοποιούνται οι ΑΠΕ για την κατάσταση που παρουσιάζεται στην αγορά, αφού αυτή οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις αποφάσεων και έλλειψη αποφασιστικότητας. Είναι καιρός να περάσουμε από τα πράσινα όνειρα στην πραγματικότητα».

Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης παρατηρείται μεγέθυνση του ενεργειακού τομέα, επισήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής. Κατά την περίοδο 2007-2012 καταγράφονται αυξημένες επενδύσεις , της τάξης των 9 δισ. ευρώ, στους κλάδους του πετρελαίου, τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις ΑΠΕ, με μια συχνότητα 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, με βάση μελέτη, που ολοκλήρωσε πρόσφατα το ΙΕΝΕ και θα την παρουσιάσει επίσημα την επόμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα και δη τις ΑΠΕ. Από τα 80.000 άτομα που εργάζονταν στον τομέα αυτό το 2008 αυξήθηκαν σχεδόν στα 94.000 άτομα το 2012. Οι νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί κυρίως στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ μειώνονται στους κλάδους της λιανικής πετρελαίου και τις λιγνιτικές μονάδες.

Για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ηλεκτρική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Σταμπολής εκτίμησε ότι εκτός από την οικονομική κρίση ευθύνονται τα αλλεπάλληλα σφάλματα ενεργειακής πολιτικής από το 2010 και μετά, καθώς και η έλλειψη μιας αποτελεσματικής εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς, με την προώθηση πρόσθετων και συμπληρωματικών μέτρων.

Τις Επενδυτικές Προοπτικές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα Ανέλυσαν οι Βασικοί «Παίκτες» της Αγοράς:


Στις προοπτικές των επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και στην αναπτυξιακή τους διάσταση ήταν αφιερωμένη η πρώτη συνεδρία της σημερινής δεύτερης ημέρας του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Τη συνεδρία συντόνισε ο Καθηγ. Παντελής Κάπρος, ΕΜΠ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Χάρης Σαχίνης, αναφέρθηκε στα σχέδια της Επιχείρησης για νέους αγωγούς, όπως ο IGB και ο East Med, αλλά και για το επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου. Ο κ. Σαχίνης ανέλυσε τις προοπτικές υλοποίησης που έχουν τα διάφορα πρότζεκτ αγωγών, περιγράφοντας, παράλληλα, την περιφερειακή στρατηγική της ΔΕΠΑ.

Την σημερινή κατάσταση στον τομέα της
εκμετάλλευσης και έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα περιέγραψε ο επόμενος ομιλητής, κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, επισημαίνοντας τα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία του, όπως κάθε άλλη εταιρεία που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης σύστασης της ΕΔΕΥ και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται επειγόντως να διαδραματίσει ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στον παγκόσμιο «χάρτη» των ερευνών πετρελαίου.

Ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, Επιχειρησιακός ∆ιευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΛΑΓΗΕ, ανέλυσε την κατάσταση και τα ζητήματα που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρισμού και περιέγραψε τα απαιτούμενα βήματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ασφάλειας του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

Μιλώντας εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης, αναφέρθηκε στην αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα στο πλαίσιο των γενικότερων τάσεων και εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τ oν ρόλο της συμμετοχής του Ρυθμιστή του ελληνικού δικτύου στον ENTSO-E, τον συντονιστή των ρυθμιστών των δικτύων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τις δυνατότητες που ο τελευταίος δίνει για ενίσχυση στη διαφάνεια των σχετικών επενδύσεων.

Ο κ. Δημήτρης Γεωργαντώνης, Γενικός Δ/ντής, της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε., περιέγραψε, από το βήμα του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» του ΙΕΝΕ, την κρίσιμη και περίπλοκη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα χρέη στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία εμποδίζει, μεταξύ άλλων, και την απρόσκοπτη συμμετοχή των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών σε αυτήν. Επιπλέον, τόνισε την σημασία των θερμικών μονάδων αιχμής για τη στήριξη της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΣΗΘ, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η συμπαραγωγή στην ενεργειακή αποδοτικότητα, η οποία αποτελεί τομέα στον οποίο, πλέον, η Ε.Ε. δίνει βαρύνουσα προσοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα COGEN Europe και τις ευκαιρίες που δίνει για προώθηση και στήριξη της συμπαραγωγής στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News