Dei Energy News

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σε ισχύ από 1ης Απριλίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αποφασισμένη να προχωρήσει από την 1η Απριλίου στην εφαρμογή των νέων αυξημένων έως και 25% τιμολογίων του ρεύματος προς τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο υψηλής τάσης, εμφανίζεται η ΔΕΗ, οδηγώντας σε ασφυξία την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. 
Με επιστολή προς τις περίπου 30 επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, η διοίκηση της ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων από την 1η Απριλίου και αυτό ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση της ΡΑΕ στην οποία έχουν προσφύγει οι επιχειρήσεις.
Έτσι με βάση τον σχετικό κώδικα, αν δεν γίνουν δεκτά από τις βιομηχανίες τα νέα τιμολόγια που προτείνει η ΔΕΗ, τότε από 1ης Απριλίου αρχίζει να «τρέχει» το δωδεκάμηνο χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου θα πρέπει να συνδεθούν με άλλο προμηθευτή. Στην ίδια επιστολή, η ΔΕΗ αφήνει να εννοηθεί ότι θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αλλαγές προταθούν από τη ΡΑΕ, όμως επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η νέα περίοδος τιμολόγησης ξεκινά από την 1η Απριλίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα τιμολόγια που περιλαμβάνουν αυξήσεις έως και 25% στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου. Μετά από ένα μήνα άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις αυξήσεις ενώ οι βιομηχανίες θα ζητήσουν και επισήμως τη διαιτησία της ΡΑΕ.
Οι αυξήσεις στη χρέωση του ρεύματος είναι της τάξεως του 10%-15%, ενώ σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ καθώς και των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κινούνται γύρω στο 20% και φθάνουν ακόμη και το 25%. 
Η ΔΕΗ επικαλείται την κακή οικονομική της κατάσταση, τα υψηλά κόστη παραγωγής, ενώ υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια της υψηλής τάσης δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Πηγή: Εξπρές
Πηνελόπη Μητρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News