Dei Energy News

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αυξήσεις έως 30% από τη ΔΕΗ- "Πλήρωσαν" τη στροφή στο κλιματιστικό

Σοκαρισμένοι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι όσοι καταναλωτές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς του ρεύματος καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις-φωτιά που αγγίζουν μέχρι και το 30%,  δηλαδή πολύ ψηλότερα από το μεσοσταθμικό 12,2% που είχε ανακοινωθεί.
Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", πίσω από τις τσουχτερές αυτές αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε εφέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.
Έτσι, όσοι προτίμησαν το κλιματιστικό για να ζεσταθούν πλήρωσαν ακριβά τη κακοκαιρία των προηγούμενων μηνών. Θέλοντας να περιορίσουν τα έξοδα και τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης πολλοί ήταν οι καταναλωτές που στράφηκαν στο κλιματιστικό καθώς η κατανάλωση ενέργειας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε πανελλαδικά για πρώτη φορά μετά από μια χρονιά συνεχούς μείωσης λόγω της κρίσης.
Όμως, όπως φαίνεται δε γλιτώνουν από το να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη με τις υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Τι είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Με τον όρο Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας εννοούμε το αντάλλαγμα που εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους των νησιών ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, και το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς του επόμενου έτους. Εφέτος οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν συνολικά με 680 εκατ. ευρώ, αφού τόσο στοίχισε το 2011 στη ΔΕΗ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά – πολύ περισσότερο δηλαδή από τα 497 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι στη ΔΕΗ για όσα δαπάνησε το 2010 για τον ίδιο λόγο.
Έτσι, οι αυξήσεις στις φετινές χρεώσεις ΥΚΩ που επέβαλε η ΔΕΗ από τον Ιανουάριο φθάνουν και σε τετραψήφια ποσοστά (3.395%) στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες. Αύξηση 32% επιβλήθηκε στην κατηγορία 801-1.600 KWh, 38% από 1.601 έως 2.00 KWh και 26% από 2.001 έως 3.000 KWh.
Παράδειγμα
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν εάν νοικοκυριό κατανάλωσε πέρυσι 1.600KWh και φέτος λόγω της στροφής στο κλιματιστικό έφτασε η κατανάλωση στις 2.000 κιλοβατώρες. Πέρυσι το εν λόγω νοικοκυριό κλήθηκε να πληρώσει 127,2 ευρώ ενώ φέτος αν δεν επέλεγε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρυνόταν με αύξηση 9,4%, δηλαδή 139 ευρώ συν 12 ευρώ με βάση τις αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ.
Όμως επειδή αντικατέστησε το πετρέλαιο θέρμανσης με το κλιματιστικό και η κατανάλωση αυξήθηκε στις 2.000 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθεί με 148 ευρώ, δηλαδή 21 ευρώ παραπάνω. Πρόκειται για αύξηση 16%. ΑΝ μάλιστα υπερβεί τις 2.000 κιλοβατώρες τότε θα καταβάλει 186,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News