Dei Energy News

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Θα αξιολογήσουν άραγε και το φιλότιμο των δημοσίων υπαλλήλων;


Διαβάζω ότι σύμφωνα με τον υπουργό Δ. Ρέππα,  μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει η τελική πρόταση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της περιβόητης αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο.  
«Μια αξιολόγηση, που δεν έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος», όπως τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα είναι μία βάση για την επόμενη κυβέρνηση, που θα μπορεί να την αξιοποιήσει» για την αναμόρφωση του κράτους.
Όλα καλά κι όλα ωραία. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θέλει την αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού του δημόσιου τομέα;
Ναι αλλά, πως μπορεί να γίνει αξιολόγηση, και με τι κριτήρια, έτσι ώστε να μην την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι λίγοι σχετικά δημόσιοι υπάλληλοι που όντως εργάζονται, και που είναι αυτοί που στηρίζουν το όλο (σάπιο κατά τα άλλα) οικοδόμημα της δημόσιας διοίκησης;
Θα αξιολογηθεί το επίπεδο σπουδών; Χα, χα, εδώ γελάνε.
Υπάρχουν υπάλληλοι με τρία μεταπτυχιακά, που ξημεροβραδιάζονται στο ιντερνέτ, παρακολουθώντας τσόντες και τζογάροντας… όταν δεήσουν να προσέλθουν στην υπηρεσία τους.
Και εν πάση περιπτώσει, ποια μεταπτυχιακά και κουραφέξαλα; Γνωρίζω άτομο με Μάστερ από την Αγγλία, που εκτός του ότι δεν γνωρίζει βασικά αγγλικά, στην Αγγλία πήγε όλο όλο δυο φορές, από τρεις ημέρες. Πέρασε όμως στις «αδιάβλητες» εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Είναι επιστήμονας!!!!!
Θα αξιολογηθούν τα κοινωνικά κριτήρια; Όπως η άλλη, που χώρισε πριν από 12 χρόνια, αλλά ακόμη δεν το ανακοίνωσε στην υπηρεσία της, μη τυχόν και της κόψουν το οικογενειακό επίδομα…
Ή ο άλλος, που μπήκε στο δημόσιο υγιέστατος, και που μόλις ορκίστηκε, θυμήθηκε ότι πάσχει από μια σειρά ανίατων ασθενειών, προσκόμισε χαρτιά νοσοκομείων, και έκτοτε λείπει με άδεια (μετ` αποδοχών).
Ή το ότι, κατά σύμπτωση, όλες μα όλες οι εγκυμοσύνες δημοσίων υπαλλήλων είναι προβληματικές, με αποτέλεσμα μόλις μείνει κάποια έγκυος, να λείπει για 2-3 χρόνια;
Ή οι διάφοροι και διάφορες που δηλώνουν της παναγιάς τα μάτια ως τυπικά προσόντα, αλλά ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν έναν Η/Υ από έναν φούρνο μικροκυμάτων;
Θα ληφθούν υπόψη τα περιβόητα φύλλα ποιότητας, που συμπληρώνονται κάθε χρόνο; Εδώ είναι που γελάνε. Βρείτε μου έναν δημόσιο υπάλληλο που να μην έχει κριθεί με όλο «δεκάρια», και εγώ θα σας στείλω καρτ ποστάλ από το φεγγάρι.
Θα ληφθεί μήπως υπόψη ή κρίση, ή η άποψη του προϊσταμένου; Αυτού δηλαδή που προήχθη με κομματικό μπιλιέτο; Και που ευνοεί τα «κοπρόσκυλα», αρκεί να είναι κομματικοί φίλοι, ή  και ρουφιάνοι του;
Τι θα ληφθεί υπόψη; Απορώ.
Σε ένα δημόσιο όπου υπάρχει η γενικευμένη ατιμωρησία, και απουσιάζει παντελώς ο έλεγχος.
Όπου υπάρχουν περιστατικά καταχραστών, που στη συνέχεια προήχθησαν, ή ακόμη και δραστών ένοπλης ληστείας, που επανήλθαν στην υπηρεσία δικαιωμένοι!!!!!
Υπάλληλοι, που έχουν μικτό μισθό €1.300, αλλά έχουν και καβάντζα €1 εκατομμύριο σε μετρητά κρυμμένα στο σπίτι (βλ. πρόσφατη υπόθεση στο ΙΚΑ).
Καλώς ή κακώς, το δημόσιο λειτουργεί επειδή ένα 20-30% των υπαλλήλων (το έγραψα και άλλη φορά) έχει ανατροφή και φιλότιμο. Έτσι απλά.
Οι υπόλοιποι είδαν φως και μπήκαν. Συνήθως δηλώνοντας αφισοκολλητές κάποιου κόμματος, άσχετα αν αυτό δεν είναι κόμμα εξουσίας.
Και δεν θέλω να ακούσω για ΑΣΕΠ, και λοιπές σαχλαμάρες, διότι οι εξετάσεις του είναι απλά ένα φίλτρο. Τίποτα παραπάνω.
Γνωρίζω απόφοιτους της ελληνικής νομικής, που μπήκαν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, αλλά που δεν μπορούν να γράψουν μια σειρά, χωρίς να κάνουν δεκάδες ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Τα πτυχία τους όμως τα έχουν. Όπως έχουν και διάφορα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, αλλά είτε μιλάνε αγγλικά είτε σουαχίλι, ένα και το αυτό….
Τι αξιολόγηση να γίνει σε μια δημόσια δομή, όπου το φαύλο χρόνιο καθεστώς της κομματοκρατίας, του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού, και της γενικής ατιμωρησίας, έχουν εκθρέψει γενιές ολόκληρες υπαλλήλων, που απλά είναι ανεπαρκείς, έως και σαμποτέρ
Και που σε οποιαδήποτε θέση στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν απολυθεί πάραυτα, αν λειτουργούσαν όπως λειτουργούν ως δημόσιοι υπάλληλοι;
Άρα, τι μένει να αξιολογηθεί; Το φιλότιμο;
Μακάρι να μπορούσαν οι Γάλλοι και οι άλλοι ειδικοί που θα μας έρθουν να  κάνουν τις αξιολογήσεις, να το υπολογίσουν, και να το σταθμίσουν (αντικειμενικά) ως κρίσιμο παράγοντα. Θα ήταν ένας εύσχημος τρόπος να φύγει η σαβούρα… οριστικά.
Διότι, κακά τα ψέματα, το φιλότιμο κάποιων ολίγων είναι αυτό που κρατάει, έστω και πάνω σε σαθρά θεμέλια, το νυν ελληνικό δημόσιο.
Αν δεν υπήρχε κι αυτό, ζήτω που καήκαμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News