Dei Energy News

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Για ακόμα μια φορά το ΥΠΕΚΑ αγνοεί επιδεικτικά το λιγνίτη

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99630-%CE%A8%CE%95%CE%A4
Αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στη Διαύγεια, αλλά όχι και στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, η Υπουργική Απόφαση, με την οποία αλλάζει η σύνθεση της Επιτροπής Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Βλέποντας τη σύνθεση της Επιτροπής, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι "Σχεδιασμό" θα κάνει, αλλά δεν θα είναι "Εθνικός"! Και δεν θα είναι "Εθνικός", επειδή για ακόμα μια φορά το ΥΠΕΚΑ επιλέγει να ...κινηθεί στη λογική της "πρασινάδας" και να αγνοήσει επιδεικτικά το λιγνίτη.
Η απόφαση αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή της απόφασης του Ιουνίου 2010 της αλήστου μνήμης Μπιρμπίλη: περιλαμβάνει και πάλι μόνο 11 άτομα, τα περισότερα απ' τα οποία είναι τα ίδια. 1. Πρόεδρος ο Μαθιουδάκης, ΓΓ ΥΠΕΚΑ, της γνωστής "πράσινης" λογικής. 2. Ο Βασιλάκος της ΡΑΕ, αυτός που λέει να πληρώνουμε premium για να καταναλώνουμε "καθαρή" ενέργεια. 3.Ο Γκαρής του ΛΑΓΗΕ, 4. Ο Νάτσικας του ΔΕΣΦΑ, 5. Ο Ζερβός της ΔΕΗ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αιολικών, 6. Ο Σαχίνης της ΔΕΠΑ, 7. Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, χωρίς όνομα, φαίνεται ότι κάποιον άλλο ετοιμάζουν. Αυτοί ήταν και στην προγούμενη Επιτροπή, αλλά από εδώ αρχίζουν τα "ωραία": στο 8. Ο καθηγητής ΕΜΠ Κακαράς, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ (Ιδιώτες παραγωγοί ηλ. ενέργειας από φυσικό αέριο) αντικατέστησε το Χαραλαμπίδη της Greenpeace (να κρατάμε και τα προσχήματα). Στο 9. Ο μηχανολόγος Καψάλης, που είχε διοριστεί προεκλογικά τον Απρίλιο 2012 στο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, αντικατέστησε το Λάλα, του Παπανδρέου και της Μπιρμπίλη. Στο 10. Ο Λεκατσάς αντικατέστησε το Μανιατόπουλο και στο 11. Ο Γιαρέντης του ΑΔΜΗΕ αντικατέστησε τον Κάπρο.
Δεν αλλάζει δηλαδή επί της ουσίας τίποτα, σε σχέση με τον προγούμενο "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050", που είχαν κάνει οι ίδιοι πάνω-κάτω άνθρωποι το Μάρτιο 2012, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση κι έκτοτε θα το βρείτε μόνο στον προηγούμενο σύνδεσμο, αφού δεν εμφανίζεται στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ, γιατί οδηγούσε τη χώρα σε αδιέξοδα.    
Δεν υπάρχει στην Επιτροπή ούτε ένας που να ξέρει από κάρβουνα, το ΙΓΜΕ για ακόμα μια φορά είναι αποκλεισμένο, το ΙΤΕΣΚ είναι αποκλεισμένο. Αξιόλογοι καθηγητές που ξέρουν από κάρβουνα, αποκλεισμένοι. Έμπειρα στο λιγνίτη στελέχη της ΔΕΗ, αποκλεισμένα. Λες και δεν παράγει τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της χώρας ο λιγνίτης, λες και δεν έχει στηρίξει απ' το 1950 την ανάπτυξη της χώρας, λες και δεν έχει χρυσοπληρώσει όλα αυτά τα χρόνια ο λαός τις επενδύσεις που έγιναν σε ΑΗΣ και σε Ορυχεία, λες και δεν έχουμε ήδη ανοιχτά ορυχεία, με αποθέματα που επαρκούν για πολλά ακόμη χρόνια, λες και δεν έχουμε άλλα κοιτάσματα που μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε στα επόμενα χρόνια. 
Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μετέχει στην Επιτροπή ο ΕΣΑΗ, που έχει άμεσο συμφέρον να πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση η Επιτροπή, αλλά δεν μετέχει η ΕΒΙΚΕΝ, που "καίγεται" για το ενεργειακό κόστος κι "έχει βγει στα κάγκελα". Συμφωνεί η ΕΒΙΚΕΝ με τις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ; Συμφωνεί να μην υπάρχει λιγνίτης στο ενεργειακό ισοζύγιο και να καίει ρεύμα από φυσικό αέριο; Συμφωνεί να μην υπάρχει λιγνίτης στο ενεργειακό ισοζύγιο και να ψάχνει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για φθηνή πυρηνική ενέργεια; Ή μήπως θα βάλουν κι αυτοί Φ/Β στα οικόπεδά τους;
Δεν καταλαβαίνουμε για ποιό λόγο πρέπει να είναι τόσο ολιγομελής και κλειστή η Επιτροπή. Μήπως για να είναι απολύτως ελεγχόμενη και να μην ξεστρατίσει από τις οδηγίες που θα της δοθούν;
Δεν περιμένουμε τίποτα καλό να βγει απ' αυτή την Επιτροπή, που έργο της "είναι η εντός τριμήνου κατάρτιση αρχικώς ενός σχεδίου και ακολούθως, ύστερα από δημόσια διαβούλευση τριών (3) εβδομάδων, οριστικοποίηση ενός στρατηγικού κειμένου, για να αποτελέσει τον οδηγό για τις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα σε ορίζοντα 15ετίας".
"Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα", οπότε εδώ γελάμε κανονικά: σε τρεις, άντε τέσσερις, το πολύ πέντε συνεδριάσεις στους τρεις μήνες προθεσμία, η Επιτροπή θα κάνει "Εθνικό Σχεδιασμό" 15ετίας. Καταρχήν με τόσες δουλειές που έχει καθένας απ' αυτούς δεν έχει καν χρόνο για να μετέχει σε μια τέτοια Επιτροπή, όχι να κάνει και δουλειά κιόλας. Π.χ. ο Ζερβός με το Γιαρέντη αυτή την εποχή έχουν να τρέξουν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, θα κάνουν κι "Εθνικό Σχεδιασμό"; Επομένως σημασία έχει τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ' τα πρόσωπα που αποτελούν τη "βιτρίνα" της Επιτροπής, εκτός κι αν ο σχεδιασμός είναι ήδη έτοιμος και αναζητούνται αυτοί που θα τον προσυπογράψουν.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η χώρα έχει αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2020 υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, αν χρειάζεται κάτι είναι η υλοποίηση των ήδη αποφασισμένων επενδύσεων, όπως η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη ΙΙ, μια που ο λιγνίτης έδινε και θα δίνει τη φθηνότερη κιλοβατώρα. Το ενεργειακό μας ισοζύγιο σηκώνει και περισσότερο λιγνίτη μετά το 2020 και θα μπορούσαν, αφού γίνουν οι πιο πάνω, να συζητηθούν Μονάδες όπως Άγιος Δημήτριος 6 ή Πτολεμαϊδα 6 ή Αμύνταιο 3.
Όπως μας έχει πει το ΥΠΕΚΑ απ' το 2010, μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 4000MW λιγνίτη στο σύστημα μέχρι το 2030 και ταυτόχρονα να καλύπτουμε τον εθνικό στόχο για το 20-20-20, που αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της χώρας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε στιγμή ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη, το "Λεφτά υπάρχουν" μας τελείωσε, το success story επίσης, και δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις που δεν θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε στιγμή ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται κι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επενδυθούν χρήματα σε μονάδες που θα κάθονται επειδή δεν θα υπάρχει λόγος να δουλεύουν. Έχουμε ήδη το παράδειγμα των ιδιωτών παραγωγών που ζητούν τη σιγουριά της εξασφάλισης των κεφαλαίων τους μέσα από μηχανισμούς όπως ΜΑΣΜ, ΑΔΙ, αποζημίωση ισχύος, κλπ. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε τα λάθη των τελευταίων χρόνων, που γέμισαν το ηλεκτρικό μας σύστημα με πανάκριβες μονάδες φυσικού αερίου και με ΑΠΕ που απαιτούν υπέρογκες επιδοτήσεις, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ στη στρατόσφαιρα, αυξάνοντας το κόστος για τον τελικό καταναλωτή και προκαλώντας εξωφρενικές αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, την ώρα που ο κόσμος δεν μπορεί πια να πληρώνει τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς και 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News