Dei Energy News

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Με τροπολογία στην ολομέλεια η ρύθμιση για το ασφαλιστικό του ΑΔΜΗΕ


Η ρύθμιση που μελετά η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό των
εργαζόμενων στον ΑΔΜΗΕ θα έρθει στη βουλή άμεσα τις επόμενες ημέρες, αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής.
Η ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί με μορφή κοινής τροπολογίας των ΥΠΕΚΑ και Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ που χθες έλαβε τη δεύτερη θετική ψήφο στην αρμόδια επιτροπή (αύριο Πέμπτη θα καθοριστεί από τη διάσκεψη των προέδρων το πότε θα έρθει στην Ολομέλεια, με πιθανότερη ημερομηνία την ερχόμενη Τρίτη).
Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress ενόψει της πώλησης ποσοστού του ΑΔΜΗΕ ο σκόπελος του ασφαλιστικού θα ξεπεραστεί με τη δημιουργία ενός νέου κλαδικού ασφαλιστικού ταμείου στο χώρο της ενέργειας για τους εργαζομένους όλου του ομίλου ΔΕΗ από τη μητρική μέχρι το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ ΑΠΕ. Στόχος της ρύθμισης, είναι να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των προσφυγών και του μπλόκου της διαδικασίας πώλησης του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθώς και μελλοντικά της «μικρής ΔΕΗ».
Με την ίδρυση νέου αυτού επικουρικού Ταμείου για τον όμιλο ΔΕΗ, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπερβεί το «αγκάθι» της προσφυγής που κατέθεσε προ μηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με παλαιότερο νόμο.
Ο σχετικός νόμος αναγνώριζε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, επομένως και του ΑΔΜΗΕ, ως 100% θυγατρικής της, και ότι έναντι αυτής, το Δημόσιο θα καλύπτει κάθε έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα που προκύπτει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.
Παπαγεωργίου
Ως προς τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου στη  βουλή για το νομοσχέδιο, τα βασικά  σημεία της παρέμβασής του είναι τα εξής:
1)      Είναι ξεκάθαρη η απόφαση της πολιτείας να διατηρήσει το 34% του ΑΔΜΗΕ το δημόσιο και από κει και πέρα είναι απόφαση του δημόσιου και της εκάστοτε Κυβέρνησης να διατηρήσει το 34%.
2)      Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός για τον ΑΔΜΗΕ είναι μια στρατηγική επιλογή για να γίνει η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του δικτύου Υψηλής Τάσης στην Ελλάδα.
3)      Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για τις νέες διασυνδέσεις (Κυκλάδες, Κρήτη, «δαχτυλίδια») που θα ωφελήσουν τον καταναλωτή. Μόνο οι Κυκλάδες και η Κρήτη είναι περίπου 1 δισ. όφελος για τον φορολογούμενο.
4)      Η αποτίμηση της εταιρείας θα γίνει με βάση την έκθεση την οποία θα παρουσιάσουν οι οικονομικοί σύμβουλοι τους οποίους, προφανώς,  θα προσλάβει η ΔΕΗ - η οποία θα κάνει το διαγωνισμό.
5)      Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου του ΑΔΜΗΕ είναι θέμα της ΡΑΕ είτε ένας μέτοχος έχει το 100%, είτε το 51% ή άλλο ποσοστό και αποφασίζονται βάσει αιτιολογημένης έκθεσης με βάση το λεγόμενο WACC (μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου).
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του υφυπουργού εδώ

 http://energypress.gr/news/reuma/Me-tropologia-sthn-olomeleia-h-rythmish-gia-to-asfalistiko-toy-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News