Dei Energy News

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Σκληραίνει τη στάση της η ΔΕΗ


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της ενεργοβόρου
βιομηχανίας, μετά την επιβεβαίωση εκ μέρους της ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα από τα αιτήματα για τροφοδοσία με ηλεκτρική Ενέργεια που θα προέρχεται από τις «φθηνές» μονάδες τις οποίες μόνο η ΔΕΗ διαθέτει (λιγνίτες νερά).
Αποδεικτικά της σκλήρυνσης της στάσης της διοίκησης της ΔΕΗ, είναι η δημοσιοποίηση των θέσεών της για την τιμολόγηση του Αλουμίνιου ενόψει της γενικής συνέλευσης της 31 Ιανουαρίου, με την οποία στην ουσία περιορίζει έως δεσμεύει το μέτοχο Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ίδια προτείνει. Ενδεικτική επίσης είναι η στάση που τήρησε το δ.σ. της επιχείρησης απέναντι στην πρόσκληση του Αλουμίνιου να επισκεφθούν τα μέλη του τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη Βοιωτία ώστε να έχουν άμεση γνώση για το τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ως προμηθευτή ηλεκτρικού, για την οικονομία και την απασχόληση.
Για το δεύτερο θέμα όπως μαθαίνει το Εuro2day.gr έγινε μακρά συζήτηση στο δ.σ. της ΔΕΗ κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, ενώ για την απόρριψη της πρότασης του Αλουμινίου, πρωτοστάτησε το μέλος του δ.σ. και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Όπως μαθαίνει το Εuro2day.gr, ένα από τα επιχειρήματα του τελευταίου ήταν ότι οι εργαζόμενοι του Αλουμινίου δεν θα αφήσουν τους εκπρόσωπους της ΔΕΗ να κατέβουν από τα αυτοκίνητα.
Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τη συζήτηση του θέματος στο δ.σ., επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που η πρόσκληση απευθυνόταν στα μέλη του δ.σ., ενώ από την άλλη τα μέλη του δ.σ. είναι υπόλογα στο μέτοχο που είναι το δημόσιο.
Από την άλλη ωστόσο τα μέλη του δ.σ. με τη στάση τους, αρνήθηκαν να αποκτήσουν άμεση άποψη για τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πελάτη τους που αξιοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια για να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε ένα ελληνικό προϊόν, το βωξίτη και χιλιάδες άμεσες και κυρίως έμμεσες θέσεις εργασίας.
Απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή είναι και οι άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαπιστώνουν ότι η ΔΕΗ εμμένει στις πάγιες θέσεις της για τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη το καταναλωτικό προφίλ της κάθε μονάδας (σταθερά φορτία όλο το 24ωρο).
Όπως, δε, διαμηνύουν στο Euro2day.gr πηγές της βιομηχανίας, η πορεία για το κλείσιμο μονάδων μέσα στο 2014 είναι προδιαγεγραμμένη, λόγω της στάσης της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής κανένας βιομηχανικός καταναλωτής στην υψηλή τάση δεν έχει υπογράψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, από τη στιγμή που οι προτάσεις της ανεβάζουν το κόστος σε πάνω από 70 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη, το κόστος για τη βιομηχανία γίνεται απαγορευτικό.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News