Dei Energy News

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Φοροδιαφεύγει αλλά... επενδύει



Υποψήφιος αγοραστής του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», της ΑΔΜΗΕ, και μέτοχος της Eldorado Gold είναι η καναδική εταιρεία PSP Investments, η οποία φιγουράρει στη λίστα των πολυεθνικών που φοροδιαφεύγουν μέσω του Λουξεμβούργου.
 
Η ταυτότητα
Πρόκειται στην ουσία για το ομοσπονδιακό Δημόσιο Ταμείο Συντάξεων του Καναδά (Public Sector Pension Investments Board) που επενδύει χρήματα των ασφαλισμένων, χωρίς βέβαια οι ίδιοι να γνωρίζουν από πού, από ποιε5 επενδύσει και με ποιον τρόπο καταφέρνει το ασφαλιστικό τους ταμείο να εξασφαλίζει τα χρήματα για τις συντάξεις τους. Είναι από τα μεγαλύτερα funds του Καναδά, με έδρα την Οτάβα, και έχει υπό διαχείριση ενεργητικό αξία5 94 δισ. δολαρίων, ενώ τα κεφάλαια
προέρχονται από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας του Καναδά, το δημόσιο, τη βασιλική αστυνομία του Καναδά και τον καναδικό στρατό.
Η εμπλοκή της PSP Investors στην πρόσφατη αποκάλυψη φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών μέσω του Λουξεμβούργου -γνωστή πλέον ως Luxemburg Leaks- έχει προκαλέσει θόρυβο στον Καναδά, καθώς το PSP είναι δημόσιος ασφαλιστικός φορέας, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών της χώρας, και υπουργό της κυβέρνησης, Τόνι Κλέμεντ, να κρατήσει αποστάσεις από τους χειρισμούς της διοίκησης του Ταμείου, όπως μεταδίδει το καναδικό δίκτυο CBC News.
Η αποκάλυψη ότι η PSP Investments, μέτοχος της Eldorado Gold, φοροαποφεύγει μέσω του Λουξεμβούργου έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι και η ίδια η Eldorado Gold φοροαποφεύγει μέσω θυγατρικών-ταχυδρομικών θυρίδων στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πρόσφατα, δε, όπως έγραψε στην Ελευθεροτυπία (6/11/2014) ο Φώτης Φωτεινός, ανώτατα στελέχη της PSP, που παραβρέθηκαν στην Αθήνα, επανέλαβαν στο μέγαρο Μαξίμου και το ΤΑΙΠΕΔ το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο «Ελ. Βενιζέλος» , σε συνδυασμό με την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου.
Συναντήσεις
Η PSP (καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο) ελέγχει, άμεσα και έμμεσα, το 40% του «Ελ. Βενιζέλος» και το management. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της PSP, με επικεφαλή5 τον διευθύνοντα σύμβουλο John Valentini, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου του ελληνικού Δημοσίου (το Δημόσιο κατέχει το 55%, το 30% έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ), προτάσσοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, που λήγει το 2026 («Ελευθεροτυπία», 6/11/2014, Φώτης Φωτεινός). Επίσης, η PSP Investments συμμετέχει και έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Δαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο Καστέλι και σήμερα αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι πλήρως ανεξάρτητος λειτουργικά και διοικητικά, έχοντας ουσιαστικές εξουσίες λήψης αποφάσεων.
94 δισ. δολάρια
Όπως επισημαίνει το καναδικό δίκτυο CBC News, η επενδυτική δομή της PSP Investments -η οποία διαχειρίζεται 94 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικά κεφάλαια ενστόλων του Καναδά- της επέτρεψε να αποφύγει να πληρώσει φόρους ύψους 20 εκατ. δολαρίων από επενδύσεις της στη Γερμανία. Όπως επισημαίνει το καναδικό δίκτυο, το ομοσπονδιακό Δημόσιο Ταμείο Συνταξιοδότησα του Καναδά, γνωστό ως PSP Investments, χρησιμοποιεί ένα δίκτυο 24 εταιρειών και άλλων οντοτήτων στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, μέσα από τις οποίες κατείχε ακίνητα αξίας περίπου 390 εκατ. δολαρίων στο Βερολίνο μεταξύ του 2008 και του 2013. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις φοροαποφυγής πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (PSP Investments, Eldorado Gold), με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνδιαλέγεται αλλά προωθεί και τις επενδύσεις τους στη χώρα, γεννούν ερωτηματικά τόσο για τους χειρισμούς της όσο και για τις προθέσεις της.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News