Dei Energy News

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Προειδοποίηση για την Κρήτη: Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο... Επιδοτήθηκε και τώρα ψάχνει για πρόσθετη επιδότηση


http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/11/11/thermal-solar-energy-some-technologies-really-are-dumb/?ss=energy

Στην θεωρία, είναι θαυμάσια... Ενώ τα αιολικά είναι μάπα επειδή ο αέρας είναι τυχαίος και μεταβλητός, και τα φωτοβολταϊκά προβληματικά επειδή ο ήλιος είναι μεταβλητός (όταν έχει ήλιο) -- και τα δύο με βασικό περιορισμό ότι το ρεύμα, ο ήλιος και ο αέρας δεν αποθηκεύονται, πρακτικά ή οικονομικά, τα ηλιοθερμικά τάζουν (από το 1960, παρακαλώ) ότι θα αποθηκεύουν την θέρμανση σε λιωμένα άλατα (θεωρητικά εφικτό) και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, ή προβλέψιμο ρεύμα για 10 ή 15ή περισσότερες ώρες την ημέρα (εάν δεν έχει σύννεφα).

Καλή δεν είναι η θεωρία;  Θαυμάσια. Και πολλοί οι απατεώνες και ακόμα περισσότεροι οι εύπιστοι ηλίθιοι.

Ο archaeopteryx τα απορρίπτει κάτι τέτοια, πριν καν δει τα νούμερα. Όχι επειδή δεν μ' αρέσει η ιδέα του ...αειφόρου ρεύματος, αλλά ξέρω ότι όπου ακούω πολλά κεράσια πρέπει να παίρνω μικρό καλάθι, ειδικά όταν εμπλέκονται υλικά όπως άλατα (διαβρωτικά τα άτιμα) ή καθρέφτες και φακοί σε ...φυσικά περιβάλλοντα.

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο είναι στην έρημο Mojave. Ηλιοφάνεια του σκασμού. Η Σαχάρα των ΗΠΑ. 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου μαζεύουν ήλιο που θα αποθηκευόταν. Με εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ 390 μεγαβάτ (όσο ένα μικρό λιγνιτικό) και αναμενόμενη "διαθεσιμότητα" (capacity factor) 30% (μικρότερη του 70-80% μιάς λιγνιτικής, αλλά προβλέψιμου και όχι "εκ των υστέρων" 30% .  Δηλαδή το πράγμα θα μπορούσε να συμβάλει σε ηλεκτροδότηση. Κόστος; $2,2 δις ή €1,7 δις (στις ΗΠΑ -- στην ΕΕ θα κόστιζε πάνω από €2-2,5 δις και στο Ελλάδα τα ...διπλά).

Μαντέψτε τι γίνεται... Δεν είχαν αρκετό ...ήλιο (άκου παιδί μου πράγματα, δεν έκαναν σωστά μοντέλα ηλιοφάνειας) και η "διαθεσιμότητα" είναι κάτω του 15% (λιγότερη από την μισή).  Τονίζω ότι η "διαθεσιμότητα" σε στοχαστικά (κουτουρού) συστήματα ηλεκτροπαραγωγής είναι περισσότερο ένδειξη της χρηματοοικονομικής απόδοσης παρά ένδειξη ενεργειακής χρησιμότητας.  Και μπορεί με την εγγενή αποθήκευση του ηλιοθερμικού να είναι και ενεργειακή χρησιμότητα, αλλά χωρίς εγχεόμενες μεγαβατώρες δεν υπάρχει χρήμα (στην Αμερική).

Και τώρα ψάχνουν για $539 εκατομμύρια δώρο (από τους φορολογούμενους) για να αποπληρώσουν το $1,6 δις δάνειο που πήραν από τους φορολογούμενους. Καλές οι επιδοτήσεις για νέες τεχνολογίες κλπ, λέει ο συγγραφέας του άρθρου, αλλά αν δεν βαριόμουνα θα του έλεγα, "ποια είναι η ...νέα τεχνολογία"; Τα ηλιοθερμικά είναι euroπαπάρες του 1960, αναμασημένες τώρα που φαίνεται ότι ...ξεχάσαμε την εμπειρία και κάνει κουμάντο η Greenpiss. Αμ δεν ξεχάσαμε... Απλά κάπου χάθηκαν οι μηχανολόγοι και γεμίσαμε λαμόγια που παριστάνουν τους επιστήμονες (και προωθούν απάτες).

Τα ηλιοθερμικά χρειάζονται νερό, όπως κάθε θερμοδυναμικό κύκλος που προβλέπει "ψύξη". Στην έρημο Mojave, το νερό είναι από παλιά νερά του υπεδάφους (και θεωρείται ότι θα ...τελειώσει).   Στην Κρήτη που οι δικοί μας ΑΠΕτεώνες προωθούν ηλιοθερμικά, από που θα είναι το νερό;  Στην έρημο Mojave, η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί και σαν ψησταριά για περαστικά πουλιά. Στην Κρήτη δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες, ευτυχώς. Τους νοιάζει μόνο η ...απόδοση. Θα φάτε καλά.
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_89.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News