Dei Energy News

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η "άγνωστη" συνεργασία ΔΕΗ και Blackstone

Η πρώτη απόπειρα συμμετοχής στο μεγάλο διαγωνισμό για τα
μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη των Βαλκανίων στο Κοσσυφοπέδιο είχε συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες. Μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είχε αποφασίσει τότε να ακυρώσει την πρώτη διαδικασία, που ξεκίνησε το 2007. Μάλιστα για τον πρώτο αυτό διαγωνισμό η ΔΕΗ είχε συστήσει κοινοπραξία με την αμερικανική εταιρεία Contour Global το Joint venture Sencap και το σχήμα είχε κατέβει στη διαδικασία από κοινού με την ιταλική Enel. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν η RWE, η EnBW με την αμερικανική WGIκαι η CEZ με την αμερικανική AES. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορούσε στην εκμετάλλευση ορυχείων και στην ανάπτυξη μονάδων ισχύος 2100MW.

Στα τέλη του 2008 ωστόσο το Joint venture με τους Αμερικανούς που είχε και άλλα project στα σκαριά για άλλες χώρες των Βαλκανίων, οδηγήθηκε σε διάλυση και διατηρήθηκε μόνο για το διαγωνισμό του Κοσσυφοπεδίου. Ακολούθησε και δεύτερος διαγωνισμός (ο πρώτος ακυρώθηκε) με πιο περιορισμένο αντικείμενο (ανάπτυξη μονάδων ισχύος 1000MW) στον οποίο εκτός της Sencap με την Enel, το παρών έδωσαν, τουρκικές, ινδικές, αμερικανικές και γερμανικές εταιρείες.

Μέσα στο 2013 ωστόσο, και αφού εν τω μεταξύ ούτε ο δεύτερος διαγωνισμός στο Κοσσυφοπέδιο τελεσφόρησε με αποτέλεσμα να έχει διαλυθεί και η Sencap, η ΔΕΗ άλλαξε τον προσανατολισμό της και προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την εταιρεία SitheGlobal, που είναι θυγατρική του μεγάλου αμερικανικού fundBlackstone με αντικείμενο ακριβώς την ανάπτυξη νέου λιγνιτωρυχείου και την κατασκευή δύο μονάδων από 400MW.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται η άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στο Κοσσυφοπέδιο. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις στελεχών της ΔΕΗ στην περιοχή προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η ελληνική συμμετοχή, η οποία ούτως ή άλλως θεωρείται από τις επικρατέστερες καθώς η ΔΕΗ είναι από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων και δη στα Βαλκάνια.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ορυχείων και των μονάδων θα γίνει με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, την USAID και κοινοτικούς οργανισμούς με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.


του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News