Dei Energy News

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Συνεργασία ΔΕΗ - Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τρεις επώνυμες έδρες


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Δημόσια
Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  παρουσίασαν (Πέμπτη 9.1.2014), σε κοινή εκδήλωση, τις τρεις Επώνυμες Έδρες, που θα ενισχύσουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου με την πλήρη χορηγική υποστήριξη της ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ – η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα μεταξύ ενός Πανεπιστημίου και μιας πολύ μεγάλης εταιρείας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες της περιοχής – αξιοποιώντας το νεοσύστατο θεσμό των Επωνύμων Εδρών με βάση το άρθρο 47 του Ν. 4009/2011.
Οι τρεις Επώνυμες Έδρες εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχουν υπογράψει το Π.Δ.Μ. και η ΔΕΗ και έχουν τα εξής γνωστικά αντικείμενα:
- Διαχείριση καινοτομίας- Επιχειρηματικότητα- Διασυνοριακές Συνεργασίες.
Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας.
Ανανεώσιμες  Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός, κατά τη σχετική εκδήλωση παρουσίασης της συνεργασίας, υπογράμμισε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Επιχείρηση στη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων της, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
-          «Βασικοί στόχοι της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στην εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση των φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύπτουν τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα».
Ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε το Σύμφωνο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη ΔΕΗ και τις διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν με αμοιβαία συνεργασία. Οι τρεις Επώνυμες Έδρες αποτελούν ένα μόνο μέρος της από κοινού προσπάθειας στήριξης της ανάπτυξης επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις με άμεσα οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι, η διαδικασία εκλογής ολοκληρώθηκε και στις τρεις Επώνυμες Έδρες εκλέχθηκαν καθηγητές και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ως εξής:
- Επώνυμη Έδρα: «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας» ο κ. Ιωάννης Μυρισίδης.
Επώνυμη Έδρα: «Διαχείριση Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες» ο κ. Ηλίας Καραγιάννης.
Επώνυμη Έδρα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», οι κκ. Εμμανουήλ Σουλιώτης και Χριστοφής Κορωναίος.
Χαιρετισμούς προς τους παρευρισκόμενους απηύθυναν ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής και η πρώην υπουργός Υπουργείου Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, πανεπιστημιακοί, ανώτατα στελέχη του Ομίλου ΔΕΗ κλπ.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ζερβού έχει ως εξής:

"Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και ευχάριστο, η πρώτη δημόσια εκδήλωση της ΔΕΗ για το νέο έτος, να αφορά μια πρωτοβουλία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ ΑΕ, με στόχο την υλοποίηση ενός σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος συνεργασίας.
Αυτή η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συνεργασία αποτελεί και ένα «μήνυμα» με πολλούς αποδέκτες ότι, οι επιχειρήσεις της χώρας είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό τους και να στηρίξουν ενεργά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η Ελλάδα - που πρόσφατα ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχει τη δυναμική να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές με τη συνεργασία κρατικών Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, δίνοντας νέα ώθηση στην Τεχνολογική Έρευνα και Παιδεία, που αποτελούν δομικά στοιχεία για την προώθηση μεγάλων οικονομικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων.
Παράλληλα, περνάμε το «μήνυμα» ότι, οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να αξιοποιήσουν ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για την αυτοδύναμη Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από τη στενή συνεργασία Περιφερειακών Πανεπιστημίων με τοπικές ή εθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις.
 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω τη διαχρονική συμβολή της ΔΕΗ στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας και της Εκπαίδευσης. 
Από την ίδρυσή της το 1950 έως σήμερα, η ΔΕΗ έχει υπάρξει πρότυπο καινοτόμου επιχείρησης, καθώς πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί πολυσύνθετα από τεχνικής πλευράς έργα, όπως: κατασκευή και λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, υδροηλεκτρικών σταθμών, ηλεκτροπαραγωγών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, διασυνδέσεις απομονωμένων νησιών με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας μέσω υποβρυχίων καλωδίων και άλλων πολλαπλών δραστηριοτήτων.
Η ΔΕΗ έχει επίσης υπάρξει από τους πρωτοπόρους της διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς πραγματοποίησε έργα διασυνδέσεων τόσο με τις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια, όσο και μέσω υποβρυχίου καλωδίου με την Ιταλία.
Έτσι, όλες οι χώρες της περιοχής και η Ελλάδα επωφελήθηκαν από αυτή τη διασυνοριακή συνεργασία, καθώς αφενός αυξήθηκαν οι εισαγωγές – εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε όφελος των καταναλωτών, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης φορτίων σε μια χώρα οι ανάγκες καλυπτόντουσαν και καλύπτονται από τα διαθέσιμα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας γειτονικών χωρών.
‘Όλα αυτά τα έργα δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν εάν η Επιχείρηση δεν διέθετε πολύ υψηλού βαθμού εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στελεχιακό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο είχε την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολύ δύσκολα και καινοτόμα έργα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων εκπαιδευτικών υποδομών η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο για τη διαρκή εξειδίκευση και κατάρτιση του προσωπικού της, πετυχαίνοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού και στη συνέχεια τη συνεχή προσαρμογή της σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η ΔΕΗ έχει μια πλούσια εκπαιδευτική παράδοση.
Το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί την τεράστια τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει η ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας στους φοιτητές και ερευνητές τα κατάλληλα εφόδια και τις πλέον σύγχρονες γνώσεις για να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας για επένδυση στην εκπαίδευση και τη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας. Είναι πεποίθησή μας πως, ο τομέας της ενέργειας μπορεί ξανά να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας για τη πατρίδας μας.
Είναι ένας τομέας ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να θέτει τα θεμέλια για ένα βιώσιμο ενεργειακά αλλά και περιβαλλοντικά μέλλον για τη χώρα.
Ο από κοινού μας στόχος έχει ως σκοπό, την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία και τις μεγάλες εμπειρίες της ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας όσο και την πολύ μεγάλη πανεπιστημιακή παράδοση του ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας.
Και για τη ΔΕΗ, η επιλογή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν βασίστηκε μόνο στην υψηλή κατάρτιση και στις πολύ μεγάλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δυνατότητες του Πανεπιστημίου αλλά και στο γεγονός ότι το Ίδρυμα εδράζεται στην καρδιά του ενεργειακού λίκνου της Χώρας μας, τη Δυτική Μακεδονία.
Βασικοί στόχοι της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος αλλά και η εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση των φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ, η επιχείρηση μας στηρίζει τρείς επώνυμες έδρες με γνωστικά αντικείμενα:
• την «Διαχείριση καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας – Διασυνοριακές συνεργασίες», 
• τις «Κατεργασίες μορφοποίησης υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας» και
• τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων».
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο που έχει ένα πολύ σημαντικό Στρατηγικό Στόχο.
Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την ενεργό συμβολή της Επιχείρησης στην ενίσχυση του επιπέδου ευημερίας, της απασχόλησης, την ανάπτυξη και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας. Όλα αυτά, μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις, έρευνες, και εξειδικευμένα συνέδρια, για την προώθηση και διεύρυνση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις επιχειρήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στο προσωπικό της ΔΕΗ για κατάρτιση σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές, βελτιώνοντας τις λειτουργίες της Επιχείρησης με άμεσα οφέλη για όλους τους πελάτες της.
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, ο ρόλος της ΔΕΗ, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός και δεν περιορίζεται στο ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο έργο του παραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε μια Ελλάδα που αλλάζει και που υποδεχόμαστε - έστω με καθυστέρηση - πρακτικές που μπορούν να φέρουν πραγματική και ουσιαστική στήριξη στην Ελληνική Κοινωνία, η δημιουργία των τριών επώνυμων εδρών σηματοδοτούν το πώς μια εισηγμένη και κοινωφελούς χαρακτήρα εταιρεία και ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μπορούν αρμονικά να συνεργαστούν προσφέροντας νέες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προοπτικές.
Μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος είμαστε ευτυχείς που, απ΄ότι γνωρίζω, για πρώτη φορά μια μεγάλη ελληνική εταιρεία συνεργάζεται με ένα 5
Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση του νεοσύστατου θεσμού των Επωνύμων Εδρών.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να υπογραμμίσω, επίσης, ότι η μεγάλη υστέρηση που παρουσιάζει η Ελλάδα στον Τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης, μπορεί να ξεπερασθεί με την ενεργό και στρατηγικά σχεδιασμένη συνεργασία ελληνικών εταιρειών με εγχώρια ή και με αλλοδαπά Πανεπιστήμια, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά η Έρευνα και η Τεχνολογία σε όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά – και αυτό είναι το σημαντικότερο – των τελικών καταναλωτών.
Στη ΔΕΗ τόσο μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα όσο και μέσα από τη στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και υλοποιούμε προγράμματα αντάξια του μεγέθους αλλά και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας από τη μεγαλύτερη και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία της χώρας μας."

 http://energypress.gr/news/reuma/Synergasia-DEH-Panepisthmioy-Dytikhs-Makedonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News