Dei Energy News

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΜΗΕ: Μία πώληση που δεν πρέπει να περάσει!

Τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καθορίσει εδώ και χρόνια την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης της «μικρής» ΔΕΗ και σε τρίτη φάση την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% της μητρικής ΔΕΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ. 
Η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας είναι ο ΑΔΜΗΕ, με 11.000 χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων ( εναέριων, υπόγειων, υποθαλάσσιων, υψηλής τάσης) πανελλαδικά που μεταφέρουν την ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, στο τελευταίο άκρο της χώρας, με 221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα. Αυτή την τεράστια Δημόσια Περιουσία με τρέχουσα εμπορική αξία που ξεπερνά τα 8 δις ευρώ θέλουν να την πουλήσουν έναντι πινακίου φακής. 
 Η σκέψη και μόνο της ιδιωτικοποίησής του, θα έχει αποκλειστικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, στην οικονομία, στην ενεργειακή αυτάρκεια και στην κοινωνία γενικότερα. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια μέρος της ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα θα το πληρώνουμε πολλαπλάσιο από τη σημερινή τιμή. Το όφελος θα είναι ΜΟΝΟ για τους ιδιώτες και όχι για όλο το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε όμως και την απορία: Άραγε η συντήρηση των δικτύων από τους ιδιώτες, θα γίνεται όπως και τώρα; 
Σαφώς και ΟΧΙ.
 Πάγια τακτική τους είναι όλες οι εργασίες να γίνονται με λιγότερα έξοδα ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη. Θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι, η υπόθεση πώλησης του ΑΔΜΗΕ και «μικρής» ΔΕΗ καθώς και του 17% δεν είναι υπόθεση μόνο των ΔΕΗΤΖΗΔΩΝ. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας, τους φορείς , τους βουλευτές και δη αυτούς που εκλέγονται από τα Ενεργειακά κέντρα, τις Περιφέρειες και τους Ενεργειακούς Δήμους. 
Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνουμε στο χρονοντούλαπο την ακριβή δηλώση του πρωθυπουργού στο ΖΑΠΠΕΙΟ 2 ότι, ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ!!! 

Καλούμαστε όλοι μαζί με αγώνες από κοινού, να παλέψουμε για να αποτρέψουμε το ΞΕ-ΠΟΥΛΗΜΑ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. 

 Ηλίας Στογιάννης 
Οργανωτικός Γραμματέας Σωματείου «ΕΝΩΣΗ» 
 http://www.kozan.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News