Dei Energy News

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δ. Μακεδονίας: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗhttp://seen-erga.blogspot.gr/
Μέτωπο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ΑΔΜΗΕ και στη ΔΕH.
 


Η ψήφιση στη βουλή του σχεδίου νομού για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σηματοδοτεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όλων των κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό, υγεία και παιδεία) στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα δίκτυα αλλά και ολόκληρη τη ΔΕΗ φέρνοντας εσπευσμένα νομοσχέδιο στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς της Υψηλής Τάσης) και το υπόλοιπο 34% θα το αγοράσει το κράτος. Ακολουθούν η λεγόμενη Μικρή ΔΕΗ η οποία θα είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ με το 30% της παραγωγής που θα πάει απευθείας σε ιδιώτη μαζί με τους εργαζόμενους και ενάμισι εκατομμύριο πελάτες για να ακολουθήσει μετά και το υπόλοιπο της ΔΕΗ που θα δοθεί εξ ολοκλήρου σε στρατηγικό επενδυτή.

Τα Δίκτυα Μεταφοράς της Υψηλής Τάσης (11.300 χιλιάδες χιλιόμετρα), οι 220 υποσταθμοί και  κέντρα Υψηλής Τάσης, αλλά και τα 3 Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργεια παίζουν στρατηγικό ρόλο στην Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας γι αυτό και για πολλούς ακόμα λόγους καμία χώρα δεν τα παραχωρεί στους ιδιώτες (ακόμα και ο Σαμαράς δεσμεύτηκε Προεκλογικά στο Ζάππειο 2 ότι τα δίκτυα δεν πρόκειται να πουληθούν)

Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (όπως δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες) έγινε για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι της Ενέργειας και γενικότερα το κεφάλαιο σε βάρος φυσικά των εργαζομένων και του λαού που θα έχουν πανάκριβο ρεύμα με όλο και περισσότερους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σ αυτό ούτε για τα στοιχειώδη!

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία πασχίζουν εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον να διαλύσουν την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, να την απαξιώσουν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να την ξεπουλήσουν στα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Μαζί τους, στην ίδια γραμμή και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, σε ρόλο πέμπτης φάλαγγας, συμφώνησαν και στήριξαν αυτά τα χρόνια όλες τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου και των εργαζομένων.

 Μαζί και οι τρεις παρατάξεις ψήφισαν τη διάσπαση (τριχοτόμηση) της ΔΕΗ για να προσαρμοστούν δήθεν στις οδηγίες της ΕΕ αλλά στην ουσία διευκόλυναν την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα κατά κομμάτια)! Εδώ   πρέπει να επισημάνουμε πως είναι λάθος η θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΠΑΜΕ) όπως εκφράστηκε στο Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ και δημιουργία τριών συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ! Είναι ντε φάκτο αποδοχή της διάσπασης της ΔΕΗ!

Οι εργαζόμενοι πρώτα και κύρια πρέπει να μην επιτρέψουν να γίνει αυτό το ξεπούλημα γιατί είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις των «επενδυτών», τους μισθούς πείνας αλλά και τις απολύσεις που ήδη εξαγγέλλονται. Σ' αυτό τον αγώνα πρέπει να έχουν συμμάχους όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους γιατί το συμφέρον τους είναι σε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και όχι στους κερδοσκόπους.

Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και ο λαός να στηρίξουν τις ελπίδες τους στους Κυβερνητικούς βουλευτές ούτε  στους «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί απ αυτά τα κόμματα γιατί είναι το ίδιο συνένοχοι με την κυβέρνηση και ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού όταν κόπτονται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον ή τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Να δημιουργήσουμε τώρα μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που θα ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της ενέργειας! Μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών μέσα από την καταλήστευση  των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του δημόσιου πλούτου!

Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα να παλέψουμε διεκδικώντας:

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, Δωρεάν πρόσβαση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των ανασφάλιστων και όλων των λαϊκών στρωμάτων σε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ και της ενέργειας συνολικότερα.
  • ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του ρεύματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια πολιτική κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης. Για μια ΔΕΗ που θα παράγει «ρεύμα φθηνό για όλο το λαό» και όχι για τους βιομήχανους και την αστική τάξη.
  • Μέτρα (όλα όσα προσφέρει σήμερα η τεχνολογία ανεξαρτήτως κόστους) για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττονται από τις δραστηριότητες της εξόρυξης, της καύσης του λιγνίτη και της διακίνησης της τέφρας
  • Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα και της ενέργειας συνολικότερα. Καμιά μετοχή σε ιδιώτη, κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας
Τ.Σ.Ε Οργάνωσης Βάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News