Dei Energy News

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΡΑΕ: Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ενέργειας

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά ηλεκτρικής
ενέργειας δεν δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τη συμμετοχή μας στη σύζευξη των αγορών, τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μίλτος Ασλάνογλου.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ουσιαστικά ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Ο ανταγωνισμός είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασλάνογλου.
Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της ομιλίας του, παρουσίασε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με τη σύζευξη των αγορών.
Όπως επεσήμανε, σε χώρες όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, η σύζευξη των αγορών θεωρητικά θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει, όπως επισήμανε, μια σχέση αμφίδρομη.
Όταν όμως υπάρχουν αντιθέσεις στις αγορές, όπως, για παράδειγμα, διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, ή διαφορετική φορολογία στο μίγμα καυσίμων, το coupling των αγορών θα έχει σημαντικά κερδισμένους και σημαντικά χαμένους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένων των συνθηκών, η χώρα πρέπει να αποφύγει να είναι με την πλευρά των χαμένων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News