Dei Energy News

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Όλοι θέλουν να αναβαθμίσουν τις παλιές μονάδες της Πτολεμαϊδας

Δεν πρόκειται για κάποιο τεράστιο έργο (36 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του), αλλά στην αναβροχιά που επικρατεί, όλοι σπεύδουν να πάρουν θέση. Πρόκειται για την αναβάθμιση δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαϊδα, με την εγκατάσταση συστημάτων μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, για την οποία η ΔΕΗ τρέχει διαγωνισμό. Μαθαίνω ότι τα τεύχη δημοπράτησης  τα έχουν πάρει καμία 15ριά εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις μεγάλες της χώρας… Η κατάθεση των προσφορών αναμένεται στις 3 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο…
Φαίνεται τελικά ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για το Net Metering. Στελέχη της αγοράς δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση είναι κίνηση σαχ ματ για τις ΑΠΕ. Από τη μια η εφαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ στο σύνολο της κατανάλωσης που κάνει..
ασύμφορες τις οικιακές εγκαταστάσεις, από την άλλη το όριο των 10 kWp που βγάζει εκτός τις επιχειρήσεις, δεν μένει κανείς που να τον συμφέρει και ταυτόχρονα να μπορεί να βάλει σύστημα αυτοπαραγωγής. Συμπληρώνουν δε ότι δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλο στην αγορά, άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δημιουργώντας εύλογα την απορία για το πως είναι δυνατόν το ΥΠΕΚΑ να μη βλέπει αυτό που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι.
Αυτό όμως που φαίνεται να ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της σχετικής Ομάδας Εργασίας, το ΥΠΕΚΑ όχι μόνο υιοθέτησε στο ακέραιο της προτάσεις της, αλλά θεωρεί πια την υπόθεση τελειωμένη, με τη δικαιολογία ότι το όλο θέμα έχει καθυστερήσει και δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι η "ζημιά" έγινε από το ΔΕΔΔΗΕ, που κράτησε σκληρή στάση με την ανοχή των υπόλοιπων μελών της Ομάδας Εργασίας. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΡΑΕ, αλλά μάλλον για τυπικούς λόγους...
Είναι βέβαιον ότι έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης προσοχής το θέμα της αυτοπαραγωγής από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Με τις ΑΠΕ στην "κατάψυξη" τα τελευταία δυο χρόνια και τους δείκτες ανεργίας στο κόκκινο, σε βαθμό που η Κυβέρνηση να συζητά τη θέσπιση ρήτρας απασχόλησης για όλα τα αναπτυξιακά μέτρα, δεν υπάρχει η… πολυτέλεια πρόχειρων πρωτοβουλιών. Είναι ανάγκη να μπαίνει σε προτεραιότητα, για κάθε πρωτοβουλία, το θέμα των θέσεων εργασίας. Άλλωστε μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του θέματος (στην κατεύθυνση που δείχνουν οι φορείς του κλάδου) δεν θα έβλαπτε κάποιον. Ούτε τον καταναλωτή, ούτε τον προϋπολογισμό, ούτε τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ…

http://energypress.gr/blogs/Oloi-theloyn-na-anabathmisoyn-tis-palies-monades-ths-Ptolemaidas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News