Dei Energy News

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Καταστροφική (και με στοιχεία) για τις ηλεκτρικές μονάδες η κατάργηση του Cost Recovery


Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρική αγορά, κυρίως στη λειτουργία και τα οικονομικά μεγέθη των ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φαίνεται ότι δημιούργησε η κατάργηση από την 1η Ιουλίου του Cost Recovery, δηλαδή του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (με τον οποίο αμείβονταν οι μονάδες φυσικού αερίου για να διευκολύνουν την ευστάθεια και επάρκεια του συστήματος).
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα αρχικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο ΑΔΜΗΕ (ο οποίος έχει αναλάβει μετά από εντολή της ΡΑΕ να εκπονήσει αναλυτική μελέτη σε καθημερινή βάση για τις οικονομικές και τεχνικές επιπτώσεις που..
θα έχει στην ηλεκτρική αγορά η κατάργηση του ΜΑΜΚ) επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν διατυπωθεί και από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ για δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.
Πέραν των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί υπηρεσιακά, στα χέρια της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία που της έχουν διαβιβάσει επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες μιλάνε για «καταστροφικές συνέπειες» στα οικονομικά μεγέθη των μονάδων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών όταν καλούνται υποχρεωτικά να εγχύσουν ενέργεια στο σύστημα για λόγους ευστάθειας και επάρκειας. Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένα περιστατικά κατά τα οποία κλήθηκαν οι ιδιώτες να λειτουργήσουν υποχρεωτικά επί ζημία, η οποία μάλιστα σε μια περίπτωση έφτασε για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα τι; 100.000 ευρώ σε 2 ημέρες.
Με βάση τα όσα είχε αποφασίσει η ΡΑΕ η μελέτη του ΑΔΜΗΕ θα καταλήγει στην περιγραφή του κόστους που προκύπτει τόσο για το σύστημα όσο και για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) Εάν δεν είχε καταργηθεί το ΜΑΜΚ και β) μετά την κατάργηση του ΜΑΜΚ.
Ο Διαχειριστής θα έχει την ευχέρεια, με βάση τα όσα προκύψουν από τη μελέτη, να υποβάλλει στη ΡΑΕ πρόταση για πιθανές αναγκαίες παρεμβάσεις, η οποία πρόταση, εάν υποβληθεί, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Αρχή.
Τώρα οι θιγόμενοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ, αφενός μεν να τους αποζημιώσει «εφαρμόζοντας τις σχετικές προβλέψεις της ΡΑΕ περί ad hoc εφαρμογής recovery μηχανισμού σε έκτακτες περιπτώσεις», αφετέρου δε να επανεξετάσει τη λειτουργία της αγοράς και να υιοθετήσει κάποιου είδους μεταβατικά μέτρα μέχρι την κατάργηση του σημερινού συστήματος και την εφαρμογή του target model.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε διατυπώσει, αρμοδίως, την άποψη, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια παράταση στη λειτουργία του ΜΑΜΚ, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη πιθανά προβλήματα κατά τους ιδιαίτερα κρίσιμους, τουριστικά και οικονομικά, καλοκαιρινούς μήνες. Η εισήγηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή και ο Μηχανισμός Cost Recovery καταργήθηκε, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Ταυτόχρονα με την παύση ισχύος του ΜΑΜΚ, όμως, η ΡΑΕ είχε αποφασίσει την παρακολούθηση σε καθημερινή βάση της αγοράς έτσι ώστε να λαμβάνει κάθε στιγμή αποφάσεις για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων είτε με κατ΄ εξαίρεση ενεργοποίηση του Cost Recovery ακόμα και για μία ημέρα, είτε με λήψη άλλων πρόσφορων μέτρων. Για το συγκεκριμένο λόγο η ΡΑΕ κάλεσε τον ΑΔΜΗΕ να δημιουργήσει άμεσα μηχανισμό καθημερινής παρακολούθησης της ηλεκτρικής αγοράς  και να ενημερώνει σχετικά το Ρυθμιστή. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ και η εκπόνηση της προαναφερθείσας μελέτης επιπτώσεων.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Katastrofikh-kai-me-stoiheia-gia-tis-hlektrikes-monades-h-katarghsh-toy-Cost-Recovery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News