Με τα ενεργειακά όπως πάντα ψηλά στην ατζέντα,
συναντάται αύριοΤετάρτη η τρόικα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που μην έχοντας άλλη επιλογή θα παρουσιάσει για μια ακόμη φορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αποκρατικοποιήσεις, τόσο της ΔΕΠΑ, και των ΕΛΠΕ, όσο και του ΑΔΜΗΕ.
συναντάται αύριοΤετάρτη η τρόικα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που μην έχοντας άλλη επιλογή θα παρουσιάσει για μια ακόμη φορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αποκρατικοποιήσεις, τόσο της ΔΕΠΑ, και των ΕΛΠΕ, όσο και του ΑΔΜΗΕ.
«Αν δεν διορθωθούν αυτά που οδήγησαν σε ναυάγιο τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, τυχόν επαναπροκήρυξή του θα είναι σαν να υπογράφουμε εκ των προτέρων την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, περιγράφοντας τη βασική θέση του Ταμείου απέναντι στις όποιες αιτιάσεις τυχόν ακουστούν από τους εκπροσώπους των δανειστών για καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Ένα μήνα μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών στην Αθήνα, ελάχιστα έχουν αλλάξει στον χώρο της ενέργειας.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τρόικα δεν γνωρίζει το θέμα από τις προηγούμενες συναντήσεις, εντούτοις αν ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να «τρέξει πιο γρήγορα» στην ενέργεια, πηγές του Ταμείου επισημαίνουν ότι θα γίνει αναφορά αφενός στις άκαρπες προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ να βρει λύση στο θέμα των χρεών των ηλεκτροπαραγωγών προς την ΔΕΠΑ, αφετέρου στα πολλά αγκάθια που συναντά η προετοιμασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Σύννεφα για ΑΔΜΗΕ
Σύννεφα απλώνονται και πάνω από το βαρύ "πυροβολικό" των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο η πορεία προετοιμασίας ως τον διαγωνισμό δεν ελέγχεται πλέον από το Ταμείο.
Από το ασφαλιστικό και την «κτηματογράφηση» των παγίων της εταιρείας, μέχρι την ανάγκη αλλαγών στον κώδικα τιμολόγησης και φυσικά τις συνεννοήσεις με τράπεζες που έχουν δανείσει την εταιρεία, με πρώτη και καλύτερη την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα εμπόδια μοιάζουν βουνό.
Όπως μάλιστα έγραψε χθες το «Energypress», η ΕΤΕπ απέστειλε πρόσφατα επιστολή στην ελληνική πλευρά ζητώντας να μάθει το τι ακριβώς θα γίνει με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία φέρουντην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού συνολικού ύψους 275,8 εκατ. ευρώ που βάρυνε την κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ στο τέλος του 2012 (σσ: χωρίς να αποκλείεται το ποσό να έχει αυξηθεί).
Η ΕΤΕπ ζητά στην επιστολή της οι κρατικές αυτές εγγυήσεις νασυνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, υπονοώντας ότι διαφορετικά ο καινούργιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή τους.
Γίνεται αντιληπτό ότι σε μια τέτοια περίπτωση, απειλείται αυτός καθ’ εαυτός ο διαγωνισμός, καθώς το γεγονός θα λειτουργούσε αποτρεπτικάγια την εμφάνιση επενδυτών.
Ό,τι ακριβώς ισχύει για την ΕΤΕπ, ισχύει και για το σύνολο των ελληνικώντραπεζών που έχουν κατά καιρούς δανείσει τον ΑΔΜΗΕ. Οι τελευταίες πρέπει να δώσουν το «οκέυ» τους στην πώλησή του, αφού φυσικά πρώτα θέσουν τους όρους τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη δεν έχουν γίνει επαφές με τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου